Κάτι πρέπει να γίνει με τις σακούλες στην Ελλάδα - Πρώτοι με 363 σακούλες για κάθε κάτοικο ανά έτος.

Κάτι πρέπει να γίνει με τις σακούλες στην Ελλάδα - Πρώτοι με 363 σακούλες για κάθε κάτοικο ανά έτος. Facebook Twitter
9

Στην πρώτη θέση της ΕΕ, σε κατανάλωση πλαστικής σακούλας, κατατάσσεται η Ελλάδα με βάση τα στοιχεία του 2015, όπως αυτά αποτυπώνονται σε έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).


Η σχετική έρευνα του ΙΕΛΚΑ βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και θα καταλήξει με την κατάθεση συγκεκριμένων εναλλακτικών προτάσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2015/720. Tα μέχρι τώρα ευρήματα της μελέτης - που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του Ινστιτούτου - είναι αποκαλυπτικά για το μέγεθος του προβλήματος.

Συγκεκριμένα:
Οι μέχρι τώρα μετρήσεις και εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το 2015 στην Ελλάδα αντιστοιχούν 363 σακούλες ανά κάτοικο ανά έτος. Η μέτρηση αυτή είναι κατά 50% μεγαλύτερη από την δημοσιευμένη εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2010, στις 242 σακούλες ανά κάτοικο, η οποία τότε κατέτασσε την Ελλάδα στην 4η θέση ανάμεσα στις 19 χώρες με διαθέσιμα στοιχεία. Σημειώνεται ότι η εκτίμηση για 363 σακούλες φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη θέση σε κατανάλωση, διπλάσια σχεδόν από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 175 τεμαχίων.


Σήμερα στην Ελλάδα συνολικά χρησιμοποιούνται συνολικά 4,3 δισεκ. σακούλες με σημαντική επιβάρυνση του περιβάλλοντος, περίπου δηλαδή 33.000 τόνοι πλαστικές σακούλες με πολύ σημαντικό κόστος.


Αντίθετα, οι επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες (π.χ. υφασμάτινες) είναι ελάχιστες. Υπολογίζονται με βάση την έρευνα του ΙΕΛΚΑ σε 400.000-500.000 ανά έτος, δηλαδή περίπου 0,05 σακούλες ανά κάτοικο, όταν π.χ. η Δανία η οποία είναι από τις πιο προχωρημένες χώρες στη μείωση της πλαστικής σακούλας έχει 75 επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες ανά κάτοικο, ενώ ο μέσος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 23. (Σημειώνεται ότι η έρευνα της Eunomia αναφέρει υψηλότερους αριθμούς για την Ελλάδα, οι οποίοι όμως δεν επιβεβαιώνονται με βάση τα ευρήματα της έρευνας του ΙΕΛΚΑ).


Το μέγεθος του προβλήματος γίνεται περισσότερο εμφανές όταν συγκρίνεται η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα με την υποχρέωση της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Οδηγία αναφέρει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα «που εξασφαλίζουν ότι το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης δεν θα υπερβαίνει τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και τις 40 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, θα πρέπει η κατανάλωση στην Ελλάδα να μειωθεί κατά 80% ως το 2019 και 90% ως το 2025.
Οι περισσότερες από τις Ευρωπαϊκές χώρες, είτε στο πλαίσιο της εναρμόνισης της εθνικής νομοθεσίας τους με την κοινοτική, είτε λόγω εθνικής στρατηγικής έχουν υιοθετήσει ήδη πρακτικές μείωσης της χρήσης πλαστικής σακούλας. Ακολουθούν μερικά ενδεικτικά παραδείγματα:


Δανία: Το 2003, η Δανία εισήγαγε ένα φόρο στις λιανικές επιχειρήσεις για να μειώσει τις πλαστικές σακούλες. Αυτό ενθάρρυνε τα καταστήματα να χρεώνουν για τις πλαστικές σακούλες και αύξησε τη χρήση/ζήτηση για επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες. Υπολογίζεται ότι μείωσε περίπου κατά 66% τις πλαστικές σακούλες. Μέχρι το 2014 η Δανία είχε τη χαμηλότερη χρήση πλαστικής σακούλας στην Ευρώπη, με 4 σακούλες ανά άτομο ανά έτος.


Γερμανία: Μέσω του προγράμματος Green Dot η Γερμανία επιβάλλει ένα τέλος στην υπερβολική συσκευασία. Όλα τα καταστήματα στη Γερμανία που παρέχουν πλαστικές σακούλες πρέπει να πληρώσουν ένα φόρο ανακύκλωσης.


Ιρλανδία: Τον Μάρτιο του 2002, η Ιρλανδία εισήγαγε ένα φόρο 0,15 ευρώ, ο οποίος εισπράττεται στο σημείο πώλησης. Αυτό οδήγησε στο 90% των καταναλωτών να χρησιμοποιούν επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες μέσα σε ένα χρόνο. Ο φόρος αυξήθηκε σε 0,22 ευρώ το 2007. Τα έσοδα αποδίδονται σε ένα Ταμείο Περιβάλλοντος.


Ιταλία: Τον Ιανουάριο του 2011, η Ιταλία απαγόρευσε πλήρως τη διανομή της ελαφριάς πλαστικής σακούλες που δεν είναι από βιοδιασπώμενο υλικό.


Ηνωμένο Βασίλειο: Οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγαν το «bags for life», από το 2008 ένα πρόγραμμα με επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες που οι πελάτες ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν αντί για πλαστικές σακούλες μιας χρήσης. Σε συνέχεια αυτού του μέτρου, στην Αγγλία στις 5 Οκτωβρίου 2015 εισήχθη μια ελάχιστη χρέωση πέντε πένες ανά πλαστική σακούλα μιας χρήσης. Ισχύει για τους λιανοπωλητές με περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Σε αντίθεση με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, η χρέωση δεν ισχύει για σάκους ή χάρτινες σακούλες που κατασκευάζονται από άλλα φυσικά υλικά. Ο ΦΠΑ που τίθεται επί των πωλήσεων αποδίδεται στην κυβέρνηση. Οι έμποροι λιανικής πώλησης μπορούν να επιλέξουν πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τις πωλήσεις των τσαντών κατά το δοκούν. Η κυβέρνηση, ωστόσο, σχεδιάζει την δημοσίευση πληροφοριών ετήσια σχετικά με το πρόγραμμα ώστε να ενθαρρύνει τους λιανοπωλητές να δωρίσουν τα έσοδα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.


Ολλανδία: Η Ολλανδία εφαρμόζει μία πλήρη απαγόρευση της διανομής δωρεάν πλαστικής σακούλας από την 1η Ιανουαρίου, 2016. Η απαγόρευση έχει μια μικρή εξαίρεση για τα μη συσκευασμένα προϊόντα τροφίμων, τα οποία εκτίθενται σε πιθανό κίνδυνο μόλυνσης, δηλαδή φρέσκα φρούτα. Καταστήματα, ιδίως τα σούπερ μάρκετ, πωλούν επαναχρησιμοποιήσιμες πλαστικές σακούλες για περίπου 0,15 ευρώ έως 0,25 ευρώ.


Στο γενικότερο πλαίσιο δράσεων για τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας συστάθηκε ομάδα εργασίας με πρωτοβουλία της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής το ΙΕΛΚΑ και τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) με σκοπό τον καθορισμό των δράσεων για την από κοινού εκπόνηση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης με την εμπλοκή όλων των φορέων, ιδιωτικών και δημόσιων, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού και την άμεση μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας.

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμαλιάδα: Ασφυξία «δείχνει» η πρώτη έκθεση για το τέταρτο μωρό

Ελλάδα / Αμαλιάδα: Ασφυξία «δείχνει» η πρώτη έκθεση για το τέταρτο μωρό

Η Ειρήνη Μουρτζούκου θέλησε να παρουσιάσει ότι το μωρό είχε κάποιο πρόβλημα υγείας, όμως, όπως αναφέρει ο τεχνικός σύμβουλος της μητέρας, το πρώτο επεισόδιο που παρουσίασε δεν έχει κάποια σχέση με σοβαρό θέμα υγείας
LIFO NEWSROOM
Να «μπλοκάρουν» τις πρόωρες αποφυλακίσεις θα μπορούν θύματα εγκλημάτων και οι συγγενείς τους

Ελλάδα / Να «μπλοκάρουν» τις πρόωρες αποφυλακίσεις θα μπορούν θύματα εγκλημάτων και οι συγγενείς τους

Με νέα διάταξη, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα δίνει τη δυνατότητα στις οικογένειες θυμάτων εγκλήματος να ενημερώνονται για την επικείμενη αποφυλάκιση του ενόχου και να υποβάλλουν ένσταση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

9 σχόλια
Παιδιά τι λέτε τώρα;Εδώ νέα παιδιά,20-25 χρονών,κάνουν ένα τσουπ και πετάνε τα σκουπίδια έξω απ΄το παράθυρο του λεωφορείου,μου έχει τύχει να το δω αρκετές φορές κι αν τους κάνω παρατήρηση με κοιτάνε λες κι είμαι εξωγήινος.
Το προβλημα ειμαι οπως ανεφερε και καποιος αλλος οτι οι πλαστικες σακουλες χρησιμοποιουνται και σαν σακουλες σκουπιδιων. Εδω χρειαζεται ριζικη αλλαγη ωστε να παρεχει το κρατος συγκεκριμενες σακουλες σκουπιδιων για ανακυκλωσιμα και μη, και ταυτοχρονα να χρεωνονται οι σακουλες στα σουπερ μαρκετ. Στην Ουαλια, το κρατος σου πεταει στην πορτα σου συγκεκριμενο αριθμο σακουλων για σκουπιδια, που ειναι τρεις σακουλες ανα 2 βδομαδες με ορθολογικη χρηση και σημειωτεον οτι το σκουπιδιαρικο καθε 2 βδομαδες.Σε περιπτωση που ξεμεινεις τις πληρωνεις πολυ ακριβα. Παραλληλα υπαρχουν αλλες σακουλες μονο για αποφαγια και ανακυκλωση που μαζευονται καθε βδομαδα. Τολμα κανεις να κανει τετοιες αλλαγες στην Ελλαδα; Δεν ειναι θεμα αν θα περασουν οι αλλαγες αλλα η νοοτροπια του Ελληνα που δεν θα αλλαξει ποτε.
Η θα μπορούσαν απλά να καταργήσουν τις πλαστικές σακούλες.Στην California τις έχουν καταργήσει. Όταν πας στο supermarket σε ρωτάνε πόσες σακούλες θές και σου δίνουν χάρτινες σακούλες που τις χρεώνουν (περίπου 10 cents). Παράλληλα όλα τα μαγαζιά πουλάνε και υφασμάτινες σακούλες για να τις ξαναχρησιμοποιήσεις. Μάλιστα έχω δεί άτομα που δεν παίρνουν κάν σακούλες και πηγαίνουν τα ψώνια με το καρότσι απευθείας στο αμάξι.
20λεπτα χρεώνεται η σακούλα στο Βέλγιο. 10λεπτα η βιοδιασπώμενη. 1 ευρώ εχει μια που κρατάει 2-3 χρόνια και χωράει τριπλάσια ποσότητα απο τις υπόλοιπες. Δεν πας ποτε για ψώνια χωρίς τσάντα για αγορές...Το ερώτημα είναι αν τα ελληνικά σουπερμάρκετ θέλουν να σταματήσουν το παιχνίδι με τις σακούλες: όλοι ξέρουμε ότι "σακούλα σουπερμάρκετ"="σακούλα σκουπιδιών" για μεγάλο μέρος του πληθυσμού.Εκει παίζεται το στοίχημα. Δεν τολμάς να κατεβάσεις σκουπίδια στο Βέλγιο αν δεν είναι στην σωστή εγκεκριμενη σακούλα. Διαφορετικά έφαγες πρόστιμο (ναι, σε βρίσκουν σχεδόν πάντα!!!)
ρε τι ψαχνουμε τωρα κ συζηταμε...εδω διαβασα σε σχολιο για την απαγορευση της πλαστικης οτι το κανουν γιατι δεν θα εχουμε λεφτα να αγοραζουμε στο super market πολλα πραγματα..Σε μερικους ανω των 50 πρεπει να αφαιρεθει το δικαιωμα ψηφου...
Δυστυχώς οι Έλληνες αγνοούν και τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν, ώστε να μην χρησιμοποιούν τις πλαστικές σακούλες, αλλά και το πόσο βλάπτουν τα πλαστικά. Δεν υπάρχει ενημέρωση από πουθενά σχεδόν.Επίσης οι περισσότεροι, προσπαθούν να αποκτήσουν όσο γίνεται πιο πολλές από τα ψώνια τους, γιατί τις χρησιμοποιούν για τα σκουπίδια. Και αυτό είναι το χειρότερο, γιατί στη χώρα μας δεν ανακυκλώνουμε, συνεπώς παράγουμε μεγάλη ποσότητα απορριμάτων, αλλά και με τα σκουπίδια του μπάνιου υπάρχει θέμα αν το καλοσκεφτούμε, αφού στο εξωτερικό όλα πάνε στην αποχέτευση ενώ εδώ ακόμα έχουμε κάδους.