ΚΙΝΗΣΗ

ΥΠΟΙΚ: Ο οδικός χάρτης των μεταρρυθμίσεων ως το τέλος του 2016

ΥΠΟΙΚ: Ο οδικός χάρτης των μεταρρυθμίσεων ως το τέλος του 2016 Facebook Twitter
0

«Αυτό που η επενδυτική κοινότητα έχει ανάγκη, πέραν της δημοσιονομικής και οικονομικής σταθερότητας, που ήδη αποκαθίσταται, και μάλιστα με προβλεπόμενη αναστροφή της υφεσιακής τάσης, σε αναπτυξιακή, ήδη το 2ο εξάμηνο του 2016, είναι ένα νέο θεσμικό περιβάλλον ευνοϊκό προς τις υγιείς επενδυτικές προτάσεις».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στην εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώνεται από το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη - Παραγωγική Ανασυγκρότηση». Το νέο αυτό θεσμικό περιβάλλον, θα πρέπει να είναι «ευνοϊκό και όχι επιλεκτικά χαριστικό, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Επενδυτικές προτάσεις υγιείς, δηλαδή σύμφωνες με τις αρχές της βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης, με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, με ήπιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα».


Το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως ανέφερε ο υπουργός, δρομολογούνται οι ακόλουθες νομοθετικές πρωτοβουλίες:

  • Κατάθεση στην Βουλή και ψήφιση του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, καθώς και του νόμου για τις συμβάσεις παραχώρησης, που θα δημιουργήσουν επιτέλους καθεστώς διαφάνειας και άρσης των στεγανοποιήσεων στον ανταγωνισμό.
  • Συναφώς με αυτό, θα ακολουθήσει αμέσως μετά η αναγκαία αναθεώρηση του νόμου για τις ΣΔΙΤ, καθώς και η θεσμική και οργανωτική αναβάθμιση της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ.
  • Αναθεώρηση της νομοθεσίας για τις στρατηγικές επενδύσεις και το «EnterpriseGreece», ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.
  • Αναθεώρηση του Ν. 4262 για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και την υλοποίηση των ρυθμίσεών του για τους τρείς πρώτους κλάδους - τον τουρισμό, τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις στα τρόφιμα και τα ποτά. «Οι αλλαγές θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση εντός του Ιουλίου και, σε επόμενο βήμα, θα προχωρήσουμε με νέους κλάδους και αναθεώρηση των ελεγκτικών μηχανισμών» όπως σημείωσε ο υπουργός.
  • Αναθεώρηση της επιμελητηριακής νομοθεσίας και θεσμοθέτηση υπηρεσιών-μίας-στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων, με κεντρική επιλογή την ηλεκτρονική (χωρίς ανθρώπινη επαφή) σύσταση επιχειρήσεων, κάτι που θα επιφέρει σημαντική μείωση του χρόνου και κόστους σύστασης και απόλυτη διαφάνεια. Εντός του Ιουλίου προβλέπεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
  • Νέο Κανονιστικό Πλαίσιο για την ταχεία και αποτελεσματική εξωδικαστική ρύθμιση του συνολικού (δημόσιου και ιδιωτικού) χρέους των βιώσιμων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

«Οι νομοθετικές αυτές πρωτοβουλίες, δεν έχουν, όπως γινόταν έως τώρα, αποσπασματικό και εργαλειακό χαρακτήρα. Αποτυπώνουν και προωθούν το νέο συνεκτικό παραγωγικό πρότυπο που έχει ανάγκη η Ελλάδα και που υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό. Εντασσόμενες σε έναν συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό, οι θεσμικές, διαρθρωτικές τομές, παύουν έτσι να είναι απλές ρυθμίσεις και μετατρέπονται σε πραγματική παραγωγική δύναμη» υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης και συνέχισε: «Από σήμερα μέχρι και τις εκλογές του Σεπτέμβρη 2019, εντείνουμε την μάχη, για την οποία μας εμπιστεύθηκε 3 φορές ο ελληνικός λαός, με στόχο την κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας, για να σταθούν οι εργαζόμενοι όρθιοι, με αξιοπρέπεια και ελπίδα, για να ξανανάψουν «οι φωτιές οι πλάστρες μες τη χώρα».

0

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ