Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε το αξιόχρεο της Βρετανίας, η οποία έχασε έτσι την άριστη βαθμολογία της, το "ΑΑΑ", εξαιτίας του Brexit.
Το αξιόχρεο της Βρετανίας μειώθηκε κατά δύο βαθμίδες, στο ΑΑ ενώ ο οίκος αξιολόγησης προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει και περαιτέρω μείωση.
"Η αρνητική προοπτική αντικατοπτρίζει τον κίνδυνο για τις οικονομικές προοπτικές και τον ρόλο της στερλίνας ως αποθεματικού νομίσματος καθώς και τους κινδύνους για τη συνταγματική και την οικονομική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου εάν υπάρξει άλλο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας", σημειώνει ο οίκος στο επίσημο σημείωμα.
Ο S&P ήταν ο μοναδικός από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος διατηρούσε τη Βρετανία στην ανώτατη δυνατή βαθμίδα του ΑΑΑ. Τη Δευτέρα το βράδυ, ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε με τη σειρά του το αξιόχρεο της Βρετανίας κατά μία βαθμίδα από από το "ΑΑ+" σε ΑΑ με αρνητική προοπτική.
Μετά από τρεις ημέρες σιωπής, η καγκελάριος Μέρκελ προσπάθησε με μια δήλωσή της τη Δευτέρα το πρωί να καθησυχάσει τις αγορές. Ωστόσο, η στερλίνα παρέμεινε υπό διαρκή πίεση στις αγορές συναλλάγματος, καθώς οι οικονομολόγοι περιέκοψαν τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ και η Wall Street ήταν επίσης πιο αδύναμη σήμερα.
Το κλίμα αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί τρεις μέρες μετά το βρετανικό δημοψήφισμα έφερε σήμερα το βρετανικό νόμισμα στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 31 χρόνια.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε κατά 3,33% στα 1,3220 δολάρια, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στα 1,3206 δολάρια, κάτι που έχει να συμβεί από το 1985.
Την Παρασκευή, ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, η στερλίνα κατακρημνίστηκε έως 11% καθώς το Brexit εξέπληξε δυσάρεστα τις αγορές.
Υπό πίεση βρέθηκε και το ευρώ, το οποίο κατέγραψε πτώση κατά 0,86% στα 1,1021 δολάρια, με χαμηλό ημέρας τα 1,0986 δολάρια και υψηλό τα 1,1117 δολάρια.
Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, που συντάραξε τις παγκόσμιες αγορές την Παρασκευή, είναι «εξαιρετικά σημαντικό για το Ηνωμένο Βασίλειο και σημαντικό για την υπόλοιπη Ευρώπη», δήλωσε στο δίκτυο CNBC ο Άλαστερ Γουίλσον, επικεφαλής αξιολόγησης κρατικού αξιόχρεου στον οίκο Moody's.
Αργά την Παρασκευή, ο οίκος Moody's υποβάθμισε από σταθερή σε αρνητική την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τη νίκη του Brexit, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Βρετανίας, που σήμερα αξιολογείται με Aa1.
«Η αξιολόγησή μας είναι Aa1 και παραμένει Aa1, αλλά η αρνητική προοπτική αντανακλά το γεγονός ότι είναι κακό για την ανάπτυξη, κακό για το χρέος και κακό για τους θεσμούς του Ηνωμένου Βασιλείου και την ικανότητά τους να υλοποιούν την πολιτική», ανέφερε ο Γουίλσον. «Εξίσου, είναι κακό και για την Ευρώπη».
Το βασικό σενάριο της Moody's για τη Βρετανία προβλέπει την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ που να επιτρέπει να διατηρηθούν οι ισχύουσες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την Ένωση, δήλωσε ο Γουίλσον.
«Εάν όχι, αναμένουμε να δούμε ένα σχετικά σημαντικό βραχυπρόθεσμο οικονομικό σοκ, αλλά έαν επιτευχθεί αυτό, τότε η ανάπτυξη θα επιστρέψει», δήλωσε στο CNBC ο Γουίλσον. Ο ίδιος προέβλεψε ότι η βρετανική οικονομία θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης περίπου 1,5% φέτος και κοντά στο 1% το 2017. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την Goldman Sachs, η οποία προειδοποίησε ότι η Βρετανία πιθανόν να εισέλθει σε ύφεση έως τις αρχές του επόμενου έτους.
«Δεν βλέπουμε ύφεση», δήλωσε ο Γουίλσον. «Αλλά αυτό που θα δούμε, εάν η Βρετανία δεν είναι σε θέση να καταλήξει στο είδος των εμπορικών ρυθμίσεων, από τις οποίες αυτή τη στιγμή επωφελείται επειδή συμμετέχει στην ΕΕ, είναι διαρκής και ουσιαστικά χαμηλότερη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα».