Συγκινησιακά φορτισμένη ήταν σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση του Ντέιβιντ Κάμερον στο δείπνο των ηγετών της Ε.Ε. στο οποίο συμμετείχε για τελευταία φορά καθώς το Σεπτέμβριο παραιτείται και αναλαμβάνει νέος Πρωθυπουργός.
Μέχρι την επόμενη Σύνοδο στην Μπρατισλάβα όπου θα παραστεί ο διάδοχος του Κάμερον για να παρουσιάσει το σχέδιο της Βρετανίας για το μέλλον της σχέσης με την Ε.Ε. θα ισχύσει το σημερινό «status quo».
Στην Μπρατισλάβα θα φανεί αν η Βρετανία θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που αφορά στην έξοδο ενός κράτους. Το ζήτημα είναι αν ο νέος Βρετανός Πρωθυπουργός θα θελήσει να ακολουθήσει την τυπική διαδικασία οδηγώντας τη Βρετανία στην έξοδο ή αν θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει με παζάρι όσο το δυνατόν περισσότερα μπορεί από την Ε.Ε. για μια προνομιακή σχέση με τη χώρα του.
Από την πλευρά της Ε.Ε., προς το παρόν έχουν διαμορφωθεί δύο τάσεις στους κόλπους της: Η μία, είναι από κράτη που θέλουν την επίκληση του άρθρου 50 το συντομότερο και, η άλλη από κράτη-μέλη, κράτη-μέλη όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Λιθουανία, που θέλουν να δοθεί χρόνος στη Μεγάλη Βρετανία, με μια πιο αργή διαδικασία.