Σχεδόν 90 άνθρωποι έχουν πεθάνει από λιμό και άλλα αίτια κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Μαντάγιας μέσα τον τελευταίο χρόνο, καθώς οι κάτοικοί της είναι παγιδευμένοι και δεν έχουν προμήθειες, ανακοίνωσαν σήμερα δύο ιατρικές οργανώσεις.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις και σύμμαχοί τους έχουν περικυκλώσει τη Μαντάγια από τον Ιούλιο του 2015 και η πόλη των περίπου 40.000 κατοίκων μετατράπηκε σε σύμβολο των δεινών που υφίστανται οι άμαχοι κατά τη διάρκεια του εξαετούς εμφυλίου πολέμου στη Συρία μετά τη δημοσιοποίηση, φέτος, φωτογραφιών σκελετωμένων παιδιών και πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες κάτοικοι αναγκάστηκαν να τρέφονται με φύλλα δέντρων.
Τουλάχιστον 65 άνθρωποι έχουν πεθάνει από υποσιτισμό και λιμό στη Μαντάγια μέσα στον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με μια έκθεση της οργάνωσης Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Physicians for Human Rights) και της Συριακής-Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (Syrian American Medical Society, SAMS).
Άλλοι 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν από εκρήξεις ναρκών και πυρά ελεύθερων σκοπευτών, ενώ ένας άνθρωπος υπέκυψε λόγω μιας χρόνιας πάθησης, σύμφωνα με έναν κατάλογο των θυμάτων της πολιορκίας που περιέχεται στην έκθεση.
Οι δύο ΜΚΟ καλούν να τερματιστούν οι πολιορκίες σε όλη τη Συρία και να επιτραπεί η πρόσβαση σε οργανώσεις αρωγής.
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους στην πόλη Μαντάγια, κοντά στη Δαμασκό, έφθασαν μόλις πέντε αυτοκινητοπομπές με βοήθεια. Αλλά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, δεν έχει καταστεί δυνατόν να εξασφαλιστεί τακτική πρόσβαση των οργανώσεων αρωγής.
Ορισμένοι από τους κατοίκους της Μαντάγιας έχουν συμπτώματα φυματίωσης, ιλαράς, τυφοειδούς πυρετού, ηπατίτιδας Α και άλλων ασθενειών, σύμφωνα με την έκθεση. Το μοναδικό νοσοκομείο που απομένει στην πόλη, μια κλινική εκστρατείας, επανδρώνουν ένας κτηνίατρος και δύο φοιτητές οδοντιατρικής, σύμφωνα με την έκθεση.
Σύμφωνα με την Ελίζ Μπέικερ, στέλεχος των Γιατρών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, «οι γιατροί στις περιοχές της Συρίας που τελούν υπό πολιορκία αναφέρουν ότι βλέπουν ασθένειες που δεν είχαν δει ποτέ ξανά, καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης που σημειώνονται μόνο σε περιοχές όπου καταγράφεται λιμός».
Ο ΟΗΕ υπολογίζει σε σχεδόν 600.000 τους πολίτες σε 18 περιοχές της Συρίας που ζουν υπό πολιορκία.
σχόλια