Γιατί η στάση του Thomas Pynchon απέναντι στη δημοσιότητα θεωρείται «περίεργη»;

Γιατί η στάση του Thomas Pynchon απέναντι στη δημοσιότητα θεωρείται «περίεργη»; Facebook Twitter
2

 

Μου αρέσει η στάση που κρατάει ο συγγραφέας Thomas Pynchon απέναντι στην δημοσιότητα δεκαετίες τώρα. Δεν δίνει συνεντεύξεις, κυκλοφορούν μόνο λίγες φωτογραφίες από τα νεανικά του χρόνια, αν περάσει δίπλα σου στο δρόμο δεν θα καταλάβεις ότι είναι αυτός. Σε μια τελευταία προσπάθεια να τον πλησιάσει ο βιβλιοκριτικός Boris Kachka του New York βρίσκει για ακόμα μια φορά την πόρτα κλειστή.

Οι δικοί του άνθρωποι αρνούνται να δώσουν την παραμικρή πληροφορία.

Έγραψε ένα άρθρο για τον Pynchon με τις πληροφορίες που κατάφερε να συγκεντρώσει. Σκόρπιες πληροφορίες που δεν λύνουν τον γρίφο αλλά μεγαλώνουν το μυστήριο γύρω από το πρόσωπο του. Μια φίλη του συγγραφέα από τα νεανικά του χρόνια του είπε ότι το IQ του είναι κάπου 190, ο μοναδικός λόγος που ακούστηκε η φωνή του στους Simpsons ήταν γιατί το καρτούν άρεσε στο γιο του, η μητέρα του είχε ένα πρόβλημα με το αλκοόλ, σήμερα  ο 76χρονος συγγραφέας ζει στην Upper West side της Νέας Υόρκης, έχει μουστάκι, ίσως και όχι.

Στην Ελλάδα έχει φανατικούς θαυμαστές. Όλα τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά. Αφιερωμένο σε αυτόν είναι το Pynchonikon, το blog του μεταφραστή του στα ελληνικά, Γιώργου Κυριαζή. Γράφει για το νέο του βιβλίο ανάμεσα σε άλλα:  «Ο ιστότοπος Publisher’s Weekly δημοσίευσε την πρώτη κριτική για το νέο βιβλίο του Τόμας Πίντσον, το Bleeding Edge (το οποίο, θυμίζω, θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο). Την κριτική την έγραψε ο David Kipen, ο οποίος βρίσκει το βιβλίο εξαιρετικό, θεωρώντας το μείζον, και όχι έλασσον, έργο, και το συγκρίνει με το Ενάντια στη Μέρα, παρ’ όλο που η νουάρ πλοκή του αρχικά προϊδεάζει τον αναγνώστη για κάτι στο ύφος του Έμφυτου Ελαττώματος

 

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Διότι θα ήθελα να είναι ο κόσμος γεμάτος με συγγραφείς που θα κρατούν την στάση του Τόμας Πίντσον. Γεμάτος με συγγραφείς που δεν θα ξημεροβραδιάζονται στα social media, που δεν θα ακούμε κάθε τρεις και λίγο την γνώμη τους για το καθετί, που δεν θα πρωταγωνιστούν σε καβγάδες, που δεν θα πέφτει συνεχώς η κάμερα πάνω τους, που θα γίνονται ορατοί μόνο μέσα από τα γραπτά τους. Αυτό που φαίνεται «περίεργο» στην περίπτωση του θα έπρεπε να είναι ο κανόνας. Αν έχει να πει κάτι ένας συγγραφέας το λέει με το έργο του. Όλα τα άλλα είναι περιττά. Ειδικά σε μια μικρή χώρα που ο ένας πέφτει πάνω στον άλλον.

Υ.Γ

Οι φανατικοί αναγνώστες του στην Ελλάδα μάλλον γνωρίζουν το The Zone. «Δεν μας ενδιαφέρει ο Πίντσον μας ενδιαφέρουν τα βιβλία του» λένε.

 

 

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια