Κάθε φορά που ακούω το These Days είναι αδύνατο να μην το συνδυάσω με αυτή τη στιγμή της συνάντησης της Μαργκό Τένενμπαουμ με τον Ρίτσι που είναι από τις πιο αγαπημένες μου σκηνές στο σινεμά. Η Μαργκό με την βαριά κατάθλιψη –μπορεί να είναι και ο πιο ωραίος ρόλος της Γκουίνεθ- και το στυλ της στην ταινία έγιναν άπειρα εντιτόριαλ μόδας, έγινε fashion icon και εξακολουθεί να εμπνέει –στο τελευταίο Gather, το περιοδικό φαγητού, της έφτιαξαν κι ένα γλυκό (γιατί ταιριάζει με την κατάθλιψη).
«I’ll have a butterscotch sundae, I guess», λέει με απάθεια στον πατέρα της όταν τη ρωτάει τι να την κεράσει στην σκηνή που τον συναντάει μετά από χρόνια, κι αυτός προσπαθεί να τη δελεάσει με αυτό το γλυκό:
μισή κούπα κρέμα γάλακτος
δυόμισι κούπες γάλα πλήρες [τις δύο τις ρίχνουμε στην κρέμα γάλακτος, τη μισή την κρατάμε για μετά]
1 κούπα ζάχαρη [λευκή]
¼ κούπας νερό
3 μεγάλα αυγά
3 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
¾ από κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλιά σούπας ουίσκι
½ κουταλάκι βανίλια [σε υγρό, ή μία βανίλια]
σαντιγί για το σερβίρισμα
Ανακατεύουμε τις δυο κούπες γάλα με την κρέμα γάλακτος. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και μόλις διαλυθεί η ζάχαρη βράζουμε χωρίς να ανακατεύουμε μέχρι να γίνει σκουρόχρωμη καραμέλα, κουνώντας πού και πού την κατσαρόλα. Βγάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα λίγο-λίγο ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει εντελώς η καραμέλα.
Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά, το κορν φλάουρ, το αλάτι και τη μισή κούπα γάλα, τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να πήξει.
Μεταφέρουμε την κρέμα σε μπολ, ρίχνουμε το μίγμα καραμέλας, την βανίλια και το ουίσκι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο. Τρώγεται και ζεστό. Σερβίρουμε με σαντιγί.
σχόλια