Η λεπτή πράσινη* γραμμή μου

Facebook Twitter
0

 

Δευτέρα μεσημέρι. Στην πόρτα του σχολείου, περιμένοντας να πάρω τα παιδιά μου. Δίπλα, γνωστός μου πατέρας. ''Πώς πας;'' τον ρωτάω ψιλογελώντας. ''Καλά, λέω'' μου απαντά στο ίδιο ύφος. Κάνουμε περίπου την ίδια δουλειά, έχουμε περίπου τα ίδια προβλήματα... Χαχανίζουμε συνωμοτικά και ομολογούμε ο ένας στον άλλο ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε χαρούμενοι, αλλά με κάποιο μυστήριο τρόπο νιώθουμε μια -άσχετη- ευφορία. Συμφωνούμε ότι δεν-πιστεύουμε-τίποτε-δεν-ελπίζουμε-τίποτε, πια, και συζητάμε για το αν λειτουργούμε ομοιοπαθητικά ή φταίει κάτι άλλο. Γιατί κάτι φταίει, και σ' αυτό συμφωνούμε. Γελάμε.

Και να' μαστε λοιπόν εδώ, μια ακόμη σχολική χρονιά που ξεκίνησε σαν δύσκολη μέρα. Και να' τα τα πηγαδάκια των γονιών που εικάζουν και αναζητούν πληροφορίες που δεν υπάρχουν. Και να' τες οι εγκύκλιοι που εμφανίζονται αλυσιδωτά, ανατρέποντας η μια τα δεδομένα της άλλης με ρυθμούς βιου-μάστερ. Τι να κάνω, από που να κρατηθώ και πώς να την παλέψω; Να πολεμήσω για το μέλλον το δικό μου και των παιδιών μου; Να παρανοήσω με την ασυνεννοησία της επικοινωνίας μέσα στο γονεϊκό ψηφιδωτό; Να αναθεωρήσω όσα έλεγα για τα δημόσια και τα ιδιωτικά σχολεία; Να συμπεράνω ότι η μπάλα θα πάρει, ότι ήδη παίρνει, όλους (σχεδόν;) Να πάρω διπλή βαλεριάνα και να ξεχαστώ κοιτάζοντας το χαρούμενο πρωτάκι μου να τρέχει στην τάξη με μια τσάντα όση το μπόι του; Ποια είναι η αλήθεια και πόση αντέχει κανείς τελικά;

Συνηθίσαμε. Να ζούμε αλλιώς, να σκεφτόμαστε αλλιώς, να μετράμε αλλιώς την ημέρα και όσα μας δίνει. Οι δρόμοι μας χώρισαν πολλές φορές και συναντήθηκαν με άλλους, που δεν περιμέναμε ποτέ ότι εκεί θα μας βγάλουν τα πόδια μας. Συνηθίσαμε να μετράμε την επικοινωνία με τους δικούς μας με ώρες σκάιπ και φθηνά προγράμματα για κλήσεις εξωτερικού. Να προσέχουμε τι λέμε σε φίλους κολλητούς, που αμφιβάλουμε πλέον για το τι ψηφίζουν και ποιον εμπιστεύονται. Να προσπαθούμε να βάλουμε τα παιδιά μας, μαλακά, σε μια πραγματικότητα που δεν πρέπει να αγνοήσουν, παίρνοντας μαθήματα από τους γονείς της προηγούμενης γενιάς, που πληρώνουν το τίμημα της ροζ φούσκας των σημερινών εφήβων.

Χαμογελάω. Για τις λίγες στιγμές που καταφέρνω να ξεχαστώ με όσα ακόμη έχω. Διασκεδάζω. Με την παράνοια της πραγματικότητας, την αφέλεια της 'κοινής γνώμης', την ανοησία μου, που για κάποια χρόνια την ονόμαζα ιδεαλισμό. Παλιά διάβαζα σοφία στους στίχους του Κωνσταντίνου Βήτα, που έλεγε 'μη γελάς με ηλίθια αστεία'. Σήμερα, αμφισβητώ ακόμη κι αυτό.

*Το πράσινο είναι το χρώμα της ευτυχίας και της χαράς, όχι;

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ