Η φιλανθρωπική οργάνωση (υπηρεσία αρωγής) Oxfam είναι γνωστή για τα προγράμματα ανακούφισης σε αναπτυσσόμενες χώρες, όμως είναι επίσης γνωστή και για τα μαγαζιά στα οποία πουλάει μεταχειρισμένα αντικείμενα και ρούχα, με τα έσοδα να πηγαίνουν στους φτωχούς.
Ο Max Lawson, επικεφαλής του νομικού τμήματος της Oxfam, μιλώντας για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα είχε δηλώσει πριν από μερικά χρόνια: «Η Oxfam ιδρύθηκε το 1942 εξαιτίας του λιμού στην Ελλάδα. Κανένας δεν θα πίστευε ότι θα ήμασταν εδώ μετά από 70 χρόνια λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι σε άθλια κατάσταση».
Ένα συγύρισμα στο σπίτι της, έδωσε μια ιδέα στην Μαρία Τσάκος (που είναι εκτός των άλλων συνιδιοκτήτρια του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού Amagi Radio):
«Προσπαθώ να συγυρίσω το σπίτι, κάτι που είναι ένας ατέλειωτος γολγοθάς όταν έχεις ζήσει σε αυτό 25 χρόνια και έχεις γεμίσει λογής λογής πράγματα, και σκέφτομαι συνέχεια γιατί να μην υπάρχει εδώ μια OXFAM να μαζεύει πράγματα δεύτερο χέρι, πώς θα γινόταν να ξεκινήσουμε μερικοί φίλοι-φίλες κάτι τέτοιο εθελοντικά, σε ένα ξενοίκιαστο ισόγειο μαγαζάκι κάπου κεντρικά, να πουλάμε τα καλοδιατηρημένα μας άχρηστα (πια για μας) βιβλία, ρούχα, παπούτσια, είδη σπιτιού, ηλεκτρονικά, ξέρω γω, να τα πουλάμε πολύ φθηνά και να διαθέτουμε τα χρήματα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη γύρω μας, και να αδειάσουμε και τη ζωή μας από όλο αυτό το clutter που μας βαραίνει και μας πνίγει και ψυχολογικά, χωρίς να το καταλάβουμε.»
Την βρίσκω τέλεια ιδέα. Είτε γίνει κάτι εντελώς καινούργιο ή απλώς ανοίξει ένα παράρτημα μαγαζιού της Oxfam στην Ελλάδα. Δυστυχώς, είμαστε σε φάση που κάτι τέτοιο θα μας ταίριαζε και θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο. (Εννοείται πως υπάρχουν η Μέριμνα, η ΑΡΣΙΣ, κάποιες εκκλησίες κλπ που δέχονται μεταχειρισμένα ρούχα και αντικείμενα, όμως, όπως λέει η Τσάκος, «για δημιουργήσουμε αυτή την κουλτούρα πρέπει να κάνουμε κι άλλα τέτοια».)
Έψαξα πώς ακριβώς λειτουργούν τα μαγαζιά της Oxfam και παρουσιάζω τις πληροφορίες με την ελπίδα να εμπνεύσουν και τη Μαρία και όσους μπορεί να θέλουν να τη βοηθήσουν στην προσπάθεια.
Η Oxfam έχει 1.200 σε όλο τον κόσμο που πωλούν πολλά fair-trade αντικείμενα αλλά και αντικείμενα από δωρεές πολιτών. Το πρωτο μαγαζί άνοιξε το 1948 στην Οξφόρδη. Τα έσοδα πηγαίνουν κατευθείαν σε συγκεκριμένες φιλανθρωπικές οργανώσεις ή χρησιμοποιούνται για τις δράσεις της Oxfam.
Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του στοκ αποτελείται από μεταχειρισμένα πράγματα που δώρισαν οι πολίτες, ένα κομμάτι προέρχεται από αναπτυσσόμενες χώρες της Αυστρίας, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής και είναι αυτό που λέμε fair trade. Ανάμεσα σ' αυτά βρίσκει κανείς χειροτεχνήματα, βιβλία, CD, όργανα, ρουχισμό, παιχνίδια, τρόφιμα.
Τα 750 απ' τα 1200 καταστήματα βρίσκονται στην Μεγάλη Βρετανία, και μάλιστα κάποια απ' αυτά είναι εξειδικευμένα, πουλώντας αποκλειστικά βιβλία, ή μουσική, ή έπιπλα - υπάρχει κατάστημα ακόμα και με νυφικά. Οι άνθρωποι που δωρίζουν αντικείμενα στο κατάστημα της γειτονιάς τους, πολλές φορές ψωνίζουν και από εκεί. Οι πολύ χαμηλές τιμές αλλά και ο καλός σκοπός έχει κάνει δημοφιλή τα μη-κερδοσκοπικά αυτά μαγαζιά, που βοηθούν και αυτούς που θέλουν να αδειάσουν το σπίτι τους από πράγματα που δε χρειάζονται πια, και αυτούς που θέλουν να αγοράσουν κάτι σε πολύ χαμηλή τιμή αλλά και τους ανθρώπους που ωφελούνται άμεσα απ' τα έσοδα των μαγαζιών.
Η Τσάκος γράφει στο Facebook της: «Από αρχές Σεπτεμβρίου θα κανονίσουμε μια συνάντηση υποψηφίων εθελοντών». Μακάρι να προχωρήσει το θέμα. Όποιος ενδιαφέρεται ας μπει στο προφίλ της.
σχόλια