O Δρ Σπύρος Κιτσινέλης είναι φυσικοχημικός, ενώ παράλληλα έχει δραστηριότητα στην επικοινωνία της επιστήμης. Έχει εργαστεί ως ερευνητής στη Βρετανία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Ελλάδα και Γαλλία. Ήταν επίσης ο πρώτος Έλληνας νικητής του διαγωνισμού της επικοινωνίας της επιστήμης Famelab. Περισσότερες πληροφορίες στο www.the-nightlab.com. Αυτή την περίοδο είναι επιστημονικός αρθρογράφος στο Protagon.grκαι καλεσμένος επιστημονικός παρουσιαστής στο AlphaTV.
Είστε φυσικοχημικός ερευνητής. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτόν τομέα σας;
Σπουδασα χημικος και στα μεταπτυχιακα μου ειδικευτηκα στη φυσικοχημεια και πιο συγκεκριμενα στη φυσικη πλασματος και στη φασματοσκοπια. Φασματοσκοπια ειναι η αναλυση ακτινοβολιων και πλασμα ειναι η τεταρτη μορφη υλης που ειναι τα φορτισμενα αερια και ατμοι που επισης ακτινοβολουν. Οι εφαρμογες της ειδικευσης μου ειναι στις πηγες φωτος και στη χρηση ακτινοβολιων ή πλασματος σε διαφορους τομεις οπως η ιατρικη. Ο λογος που με τραβηξε αυτος ο χωρος ειναι διοτι εχεις να κανεις με εργαλεια που βρισκουν εφαρμογες σχεδον παντου και διοτι για μια τεχνολογια οπως αυτες των πηγων φωτος συνεργαζεσαι με πληθωρα ειδικοτητων.
Επικοινωνία της επιστήμης: τι ακριβώς είναι - και με ποιους τρόπους μπορείτε να μεταδώσετε στο ευρύ κοινό τα σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα;
Επικοινωνια της επιστημης ειναι η διαρκης προσπαθεια μεριδας επιστημονων, ερευνητων και δημοσιογραφων να επικοινωνησουν διαφορα επιστημονικα θεματα και τη σπουδαιοτητα τεχνολογιων στο ευρυ κοινο. Να εκπαιδευσουν επιστημονικα δηλαδη τον οποιοδηποτε πολιτη. Στη χωρα μας αυτη η δρστηριοτητα δεν ειναι εντονη αλλα γινονται φιλοτιμες προσπαθειες τα τελευταια χρονια απο νεους ανθρωπους και κυριως απο οσους ‘περασαν’ απο τον διαγωνισμο Famelab. Η δικη μου γνωμη ειναι πως η επικοινωνια της επιστημης πρεπει να γινεται με διασκεδαστικο τροπο. Ολοι γνωριζουν οτι η επιστημη ειναι ενδιαφερουσα, αλλα για να τραβηξουμε πολυ κοσμο στην επιστημη και σε επιστημονικα δρωμενα πρεπει να την κανουμε και ελκυστικη. Το παντρεμα επιστημης και τεχνης εχει αποδειχτει οτι ειναι πολυ αποτελεσματικο και το επιβεβαιωσα αυτο προσωπικα με την επιτυχια του επιστημονικου θεατρου το οποιο βοηθησα να ξεκινησει στην Ελλαδα πριν μερικα χρονια.
Τι έχει να κερδίσει ο σύγχρονος άνθρωπος, που παλεύει με την κρίση, ερχόμενος σε επαφή με τις επιστήμες;
Ο ανθρωπος εχει να κερδισει πολλα απο την επαφη του με την επιστημη γενικα. Κυριως η επιστημη μπορει να βοηθησει στην καλλιεργεια της λογικης και της κριτικης σκεψης και σε μια περιοδο οπως αυτη που διανυουμε την οποια χαρακτηριζουν οι ακροτητες, ο λαϊκισμος και τα παθη, περισσοτερη επιστημη και επιστημονικη λογικη μπορει να φερει μια ισορροπια και πιο καθαρη σκεψη.
Χάρη στην ακαδημαϊκή σας καριέρα έχετε ταξιδέψει σε πολλές διαφορετικές χώρες (και ηπείρους). Ποιες είναι οι πιο δυνατές εμπειρίες που είχατε σ' όλες τις χώρες που βρεθήκατε;
Μου αρεσουν πολυ τα πανεπιστημια της Αγγλιας και της Αμερικης....πραγματικοι ναοι γνωσης που εμπνεουν, χωροι οπου νιωθεις οτι δεν υπαρχει οριο στο τι μπορεις να πετυχεις αν αγαπας αυτο που κανεις και οργανωση στα παντα, απο τις εργαστηριακες εγκαταστασεις μεχρι τη διασκεδαση των φοιτητων. Δεν ειναι λιγο να δουλευεις σε τμηματα οπου δουλεψαν νομπελιστες και το απογευμα να πεταγεσαι στο απεναντι κτηριο να δεις τους chemical brothers ή τους charlatans. Επισης ερωτευτηκα την Ιαπωνια οπου οι λεξεις σεβασμος, ασφαλεια, αλληλεγγυη και οργανωση αποκτουν νεο νοημα και νιωθεις οτι για πρωτη φορα καταλαβες τι σημαινουν.
Πιστεύετε ότι υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα σήμερα; Τι θα μπορούσε να γίνει;
Ειναι λαθος να λεμε οτι η Ελλαδα τρωει τα παιδια της. Το σωστο ειναι να λεμε οτι οι Ελληνες τρωνε τα παιδια των αλλων Ελληνων. Νιωθω οτι οση αγαπη εχουμε μεσα μας την ξοδευουμε στον αμεσο κυκλο μας και για τους υπολοιπους δεν εχουμε κατι να δωσουμε. Ο καθενας μας μπορει να κανει τη δικη του λιστα για το τι παει στραβα στη Ελλαδα αλλα το θεμα ειναι τι μπορουμε να κανουμε. Δεν ειμαι πολυ αισιοδοξος αλλα αν αντλω καποια αισιοδοξια απο καπου ειναι απο την επιστημη. Οπως ειπα πιο πανω, περισσοτερη επιστημη και επιστημονικος τροπος σκεψης ισως μας βοηθησει να παμε λιγο πιο μπροστα σε πολλα επιπεδα (τεχνολογικα, οικονομικα, ηθικα) και λιγο πιο μακρια απο την προκαταληψη και την μπουρδολογια.
Ένα από τα βιβλία σας αφορά στην Επιστήμη των Ονείρων. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το βιβλίο αλλά και για το θέμα;
Η Επιστημη των Ονειρων (απο το www.the-nightlab.com) προεκυψε επειτα απο ερευνα που εκανα για τις αναγκες μια σειρας ομιλιων. Το θεμα των ονειρων ηταν ενα απο τα θεματα της εκδηλωσης και κατι το οποιο με ενδιεφερε πολυ προσωπικα. Μετα απο την ερευνα που εκανα ειχα αρκετο υλικο για να γραψω ενα μικρο βιβλιο που ειναι επισκοπηση των θεωριων ψυχολογων και νευροεπιστημονων. Ηθελα με αυτη τη δουλεια να αναδειξω την επιστημονικη προσεγγιση ενος θεματος που συνηθως αντιμετωπιζεται με προληψεις, τυποποιημενες απαντησεις και μεταφυσικη.
Έχετε σκεφτεί τι θα παρουσιάσετε στην ομιλία σας στο TedXAcademy;
Η ομιλια μου στο TedXAcademy θα εχει ως θεμα τη σημασια της επιστημης στην κοινωνια και το μελλον της επικοινωνιας της επιστημης. Ελπιζω να ειναι απολαυστικη και να πυροδοτησει σκεψεις και συζητηση ειδικα για το θεμα της εκπαιδευσης.
*Ο Σπύρος Κιτσινέλης θα είναι ομιλητής στο TEDx Academy στις 28 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
σχόλια