Μετά από 16 χρόνια σε απεργία πείνας η Ιρόμ Σαρμίλα, η «Σιδηρά Κυρία» όπως την αποκαλούν οι υποστηρικτές της στην Ινδία, έφαγε σήμερα για πρώτη φορά κανονική τροφή.
Η 44χρονη ακτιβίστρια που έγινε σύμβολο της αντίστασης ενάντια στην κρατική βία στο Μανιπούρ-το βορειοανατολικό κρατίδιο της Ινδίας ξεκίνησε την απεργία πείνας τον Νοέμβριο του 2000. Τότε, μετά μία από επίθεση παραστρατιωτικών δυνάμεων -που ελέγχονταν από την κυβέρνηση- στο Μάλομ, ένα μικρό χωριό έξω από το Ιμπχάλ, την πρωτεύουσα του Μανιπούρ, 10 άνθρωποι είχαν βρει τραγικό θάνατο.
Όλο αυτό το διάστημα, η Σαρμίλα είχε υποχρεωθεί σε εξαναγκαστική κατανάλωση τροφής μέσω ενός ρινικού σωλήνα, ενώ περνούσε τον περισσότερο χρόνο της στο νοσοκομείο του Ιμπχάλ, υπό δικαστική επιμέλεια.
Η Ιρόμ Σαρμίλα, η οποία ήταν υποχρεωμένη να εμφανίζεται στο δικαστήριο κάθε δεκαπενθήμερο, στην τελευταία της ακρόαση παραδέχτηκε πως ο πολυετής αγώνας της κατά ειδικών δυνάμεων του στρατού που παραμένουν ατιμώρητες δεν είχε αποτέλεσμα.
Έτσι, ανακοίνωσε πως θα σπάσει την απεργία της, τη μεγαλύτερη σε διάρκεια παγκοσμίως, ώστε να ασχοληθεί με την πολιτική και να κατέβει στις πολιτειακές εκλογές του επόμενου έτους.
«Πρέπει να αλλάξω την στρατηγική μου» ανέφερε η ίδια και πρόσθεσε «μερικοί άνθρωποι με βλέπουν σαν μια παράξενη γυναίκα γιατί θέλω να συμμετέχω στην πολιτική. Λένε πως η πολιτική είναι βρώμικη αλλά το ίδιο και η κοινωνία. Θέλω να προβάλλω αντίσταση απέναντι στην κυβέρνηση, κατεβαίνοντας στις επόμενες εκλογές» κατέληξε η Σαρμίλα.
Η επιθυμία της Σαρμίλα να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία έχει θορυβήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ανησυχούν πως λόγω του ότι το όνομά της είναι συνώνυμο της αντίστασης στο Μανιπούρ, θα προκαλέσει μεγάλη διαρροή ψήφων προς το πρόσωπό της.
Τηλεοπτικά συνεργεία, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν φθάσει στην Ινδία και την Ιμπχάλ για να γίνουν μάρτυρες του τέλους της απεργίας της Σαρμίλα.
Sharmila gives statement to press pic.twitter.com/FJ31JDnYCx
— Vidhi Doshi (@VidhiDoshi91) August 9, 2016
Με πληροφορίες από τον Guardian