ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

34 ιστορικοί χώροι του Λιβάνου στον κατάλογο ενισχυμένης προστασίας της Unesco

Η Unesco δραστηριοποιείται για την προστασία των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς του Λιβάνου Facebook Twitter
Ο Ναός του Βάκχου στο Μπάαλμπεκ
0

Η Unesco έχει παρέμβει για την προστασία της κληρονομιάς στον Λίβανο, βάζοντας 34 ιστορικές τοποθεσίες στον κατάλογο ενισχυμένης προστασίας της. Την κίνηση αυτή προκάλεσαν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη χώρα, οι οποίες έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες.

Η απόφαση διασφάλισης των ιστορικών τοποθεσιών ελήφθη μετά από «έκτακτη συνεδρίαση» της Επιτροπής για την προστασία της πολιτιστικής περιουσίας σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 18 Νοεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Unesco.

«Η Unesco έχει μια σταθερή και μακροχρόνια συνεργασία με τον Λίβανο. Θα κάνουμε παν δυνατό για να παρέχουμε όλη την τεχνογνωσία και τη βοήθεια που απαιτείται για την προστασία της εξαιρετικής κληρονομιάς του», λέει σε δήλωσή της η Audrey Azoulay, γενική διευθύντρια της Unesco.

Στο Μπάαλμπεκ και στην Τύρο, που είναι ανάμεσα στις 34 περιοχές οι οποίες περιλαμβάνονται στον Διεθνή κατάλογο πολιτιστικής περιουσίας της Unesco υπό ενισχυμένη προστασία, βρίσκονται δύο από τα έξι λιβανέζικα μνημεία που αναφέρονται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Άλλα προστατευόμενα «πολιτιστικά ακίνητα» είναι ο ναός Majdel Anjar, ένας τεράστιος ρωμαϊκός ναός που χτίστηκε γύρω στο 41 μ.Χ. και βρίσκεται στη Δυτική Μπεκάα, το Μουσείο Nicolas Ibrahim Sursock στη Βηρυτό, το οποίο παραμένει κλειστό, και το Εθνικό Μουσείο της Βηρυτού.

Η Unesco δραστηριοποιείται για την προστασία των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς του Λιβάνου Facebook Twitter
Η αρχαία πόλη της Τύρου

Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού του Λιβάνου, Mohammad Mortada, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον ανατολικό Λίβανο νωρίτερα αυτόν τον μήνα προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε κτίριο της οθωμανικής εποχής κοντά στα ρωμαϊκά ερείπια στην πόλη Μπάαλμπεκ, όπου φιλοξενούνται μερικά από τα μεγαλύτερα παραδείγματα αυτοκρατορικής ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής στον κόσμο.

Από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών, η Unesco λέει ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με επαγγελματίες του πολιτισμού και εθνικές αρχές στον Λίβανο. «Ο οργανισμός υποστηρίζει τη λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης, την απογραφή συλλογών των μουσείων και τη μεταφορά έργων που μπορούν να μετακινηθούν σε ασφαλείς τοποθεσίες αλλού στον Λίβανο», αναφέρει μια δήλωση.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η μη κυβερνητική οργάνωση Change Lebanon προέτρεψε την Unesco να προστατεύσει την κληρονομιά της χώρας. Μια ανοιχτή επιστολή ανέφερε: «Ποινικές διώξεις που ασκούνται και κυρώσεις που επιβάλλονται από τις αρμόδιες αρχές ενδέχεται να εφαρμόζονται σε περιπτώσεις που ένα πολιτιστικό αγαθό δεν αντιμετωπίζεται με τον σεβασμό που ορίζει η ενισχυμένη προστασία που του παρέχεται».

Τα 34 πολιτιστικά σημεία που αναφέρονται επωφελούνται από το υψηλότερο επίπεδο προστασίας από τις επιθέσεις, επιβεβαιώνει η Unesco. «Η μη συμμόρφωση σε αυτές τις ρήτρες θα συνιστούσε σοβαρή παραβίαση της Σύμβασης της Χάγης του 1954 και θα αποτελούσε πιθανή βάση για άσκηση δίωξης», αναφέρει μια δήλωση.

Με πληροφορίες από theartnewspaper

Πολιτισμός
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΕΞ: Έβγαλε το νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Πολιτισμός / ΛΕΞ: Έβγαλε νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Τα χρόνια έχουν περάσει, οι καιροί έχουν αλλάξει και ο καλλιτέχνης της ραπ σκηνής με τα γεμάτα γήπεδα «σα να παίρνουμε πρωτάθλημα» φροντίζει να εξελίσσεται και να μην μένει στα παλιά
LIFO NEWSROOM
Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM
Κίλιαν Μέρφι

Πολιτισμός / Ο Κίλιαν Μέρφι, ο Νόμος του Μέρφι και η Μαριόν Κοτιγιάρ από αύριο στους κινηματογράφους

Η κινηματογραφική μεταφορά των «Μικρών Πραγμάτων σαν κι Αυτά», ένα εγχώριο εμπορικό στοίχημα από τον σκηνοθέτη της «Ευτυχίας» και τρεις ακόμα επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Πολιτισμός / Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Ο βιογράφος του Αλέν Ντελόν, δήλωσε πως ο μεγάλος Γάλλος ηθοποιός «από σεξουαλική άποψη είχε εξερευνήσει τα πάντα, με άνδρες, με γυναίκες και κάνοντας τρίο»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ