Mama Italia

Αυθεντική, ακαταμάχητη ιταλική κουζίνα και σπιτική ατμόσφαιρα στο Μαρούσι.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ, 3.12.2009 | 13:35

«Μας βάλατε τα γυαλιά, κύριε καθηγητά». Η φράση αυτή θα ταίριαζε στον αυτοδίδακτο μάγειρα Νίκο Δημητροκάλη, ιδιοκτήτη της τρατορίας Dal Professore. Καθηγητής στο επάγγελμα, εξού και η ονομασία της τρατορίας, με σπουδές στη Φιλοσοφική στην Ιταλία. Εκεί κόλλησε και το «μικρόβιο» της μαγειρικής. Την αγάπη του για την ιταλική κουζίνα και τα προϊόντα της μεταφέρει με κέφι στον χώρο του ο Νίκος Δημητροκάλης, σε μια ευχάριστη μονοκατοικία στο Μαρούσι. «Η κουζίνα μου είναι σπιτική. Μαγειρεύω μόνο με ελαιόλαδο και βούτυρο γάλακτος. Αποφεύγω τα τηγανητά.

Το ψωμί είναι χειροποίητο», μας λέει με καμάρι ο σεφ που κατάφερε να κάνει επάγγελμα το χόμπι της μαγειρικής. Και τα καταφέρνει πολύ καλά. Η σάλα του, με τα θερμά χρώματα της τερακότας και τις αναπαυτικές καρέκλες, σφύζει από κόσμο, πράγμα που επιβεβαιώνει την πετυχημένη κουζίνα του. Η ζεστή τραγανή φοκάτσια με παρμεζάνα μοσχοβολά τρούφα, βγαίνει κατευθείαν από τον ξυλόφουρνο και ανοίγει την όρεξη. Ακολουθεί η ντελικάτη πίτσα, με φρέσκια σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα και βασιλικό, όπως ακριβώς τη γεύεσαι στην πατρίδα της τη Νάπολη. Από τα antipasti δοκιμάσαμε ένα καλοφτιαγμένο vitello tonnato, που είναι λεπτοκομμένες φέτες μοσχαριού γάλακτος με σάλτσα τόνου, ένα από τα παραδοσιακά πιάτα της ιταλικής κουζίνας.

Στον κατάλογο φιγουράρει η μοτσαρέλα μπούφαλα και το εξαιρετικό προσούτο San Daniele ωρίμανσης 24 μηνών, αλλά και μια ποικιλία επιλεγμένων ιταλικών prosciutti που φροντίζει να εισάγει ο ιδιοκτήτης. Σύντομα θα μπορούμε να απολαμβάνουμε αυτές τις γκουρμέ λιχουδιές στο wine bar που ετοιμάζεται σε έναν χώρο δίπλα στην υπάρχουσα σάλα. Ιταλικά κρασιά σε ποτήρι και συνοδευτικοί μεζέδες -τσιμπητά-, με ιταλική λογική. Το μενού προτείνει και πιάτα ημέρας καθώς και δύο ιταλικές ετικέτες που τα συνοδεύουν. Απολαύσαμε το ριζότο με σπαράγγια και νότες σαφράν, που ήταν πετυχημένο∙ al dente, να κρατά όμορφα και όσο πρέπει στο δόντι, με την πλούσια γήινη γεύση που του χάριζαν τα σπαράγγια. Τα ζυμαρικά είναι όλα χειροποίητα, φτιαγμένα από τα χεράκια του σεφ.

Ταλιατέλες με σάλτσα ντομάτα, αμύγδαλα και βασιλικό, που εκφράζουν σε κάθε μπουκιά τη σπιτική γεύση. Η bistecca alla fiorentina, κομμένη σε λεπτές φέτες, ήρθε ζουμερή και νοστιμότατη. Το σέρβις έχουν αναλάβει νέοι με καταγωγή από τη γειτονική χώρα που φροντίζουν με ευγένεια και προθυμία να περάσεις καλά. Έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε σπίτι φίλων. Χαλαρή ατμόσφαιρα και νόστιμα πιάτα, αφού οι ρετσέτες ακολουθούν πιστά την παραδοσιακή ιταλική κουζίνα, δίνοντας πραγματικά νόημα σε αυτό που λέμε αυθεντική τρατορία

 
 
 
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Μνήμες ελιάς από το παρελθόν και το μέλλον

Μνήμες ελιάς: Από τους πρώτους τροφοσυλλέκτες μέχρι τον Ελ Γκρέκο και τον Ελύτη

Νίκος Γ. Μαστροπαύλος |
Scroll to top icon