Eat the sea

Καλές πρώτες ύλες και ευφάνταστα πιάτα σε μια κλασική αθηναϊκή ψαροταβέρνα.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ, 24.3.2010 | 15:39

Ο Θαλασσινός είναι μια γοητευτική ψαροταβέρνα στις παρυφές του παλιού Ιπποδρόμου, στις Τζιτζιφιές. Ήσυχη γειτονιά. Τη θυμάμαι όταν επισκεπτόμουν το μαγαζί και πριν χρόνια. Η καλοκαιρινή αυλή του με την τεράστια μουριά είναι σκέτη απόλαυση. Σαν να μην πέρασε μια μέρα ένιωσα όταν βρέθηκα και πάλι στον χώρο του. Η πατίνα του χρόνου αγκαλιάζει νοσταλγικά το ξύλινο δάπεδο και την οροφή, τις καρέκλες του καφενείου με το βεραμάν χρώμα, την αισθάνεσαι και στην αύρα που εκπέμπει το μαγαζί με τα είκοσι χρόνια ιστορίας.

Τα λευκά τριζάτα τραπεζομάντηλα δίνουν μια νότα σπιτικής φροντίδας. Το όμορφο επιτοίχιο κεραμεικό με τη θαλασσινή παράσταση από τη μια πλευρά και η παραδοσιακή πιατοθήκη από την άλλη δίνουν τον τόνο στη διακόσμηση. Είναι όμορφα τα ηλιόλουστα μεσημέρια, όταν η λιακάδα εισβάλλει στη σάλα από τα παράθυρα ολόγυρα.

Εδώ θα 'ρθεις για το ψάρι και τους θαλασσινούς μεζέδες. Το δηλώνει και η ονομασία του μαγαζιού. «Τα ψάρια έρχονται από τη Νεάπολη της Μάνης», λέει η Ντίνα η ιδιοκτήτρια, που έχει καταγωγή από την Καλαμάτα, και συμπληρώνει « το λάδι μας είναι εξαιρετικό καλαματιανό. Ο Γιώργος, ο άντρας μου, κι εγώ, δίνουμε μεγάλη προσοχή στην καλή πρώτη ύλη».

Του λόγου το αληθές δεν αργείς να το διαπιστώσεις στα πιάτα που έρχονται στο τραπέζι. Κόβεις μια μπουκιά από το ζυμωτό ψωμί και τη βυθίζεις ηδονικά στη λευκή ταραμοσαλάτα με την ιδανικά ξινούτσικη γεύση. Η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα τρώγεται ευχάριστα, το ίδιο και ο μεζές με το καπνιστό φιλέτο από χέλι.

Η σαλάτα πληθωρική, δροσερή, με ποικιλία από τραγανά πράσινα λαχανικά. Το κοκορέτσι θαλασσινών μέχρι να έρθει στο τραπέζι βάζει τη φαντασία να δουλεύει. Τελικά, πρόκειται για μικρές γαρίδες, καλαμάρι σε ροδέλες, χταπόδι και μανιτάρια σε σάλτσα ντομάτας, που όμως είναι κατώτερο των προσδοκιών, αφού δεν εκφράζεται η νοστιμιά των θαλασσινών. Γευστικό ήρθε το γενναίο πλοκάμι χταποδιού μαγειρεμένο με γλυκό κρασί θρονιασμένο πάνω σε φάβα. Μια διαφορετική προσέγγιση προσφέρει η κουζίνα, με το σπανακόρυζο μαγειρεμένο με πράσο, κουκουνάρι και σταφίδες με σος σαφράν.

Πρώτης τάξεως και σωστά ψημένο στα κάρβουνα ήρθε το φαγκρί, που ο ευγενικός σερβιτόρος αναλαμβάνει να το καθαρίσει εφόσον το επιθυμείς. Ευωδιάζει θαλασσινή φρεσκάδα που δεν την καλύπτει ούτε το συνοδευτικό λαδολέμονο. Στα διπλανά τραπέζια τιμούσαν την αχνιστή ψαρόσουπα. Ο Θαλασσινός είναι αγαπημένο στέκι που έχουν καταγράψει στο καρνέ τους οι φανατικοί των φρούτων της θάλασσας.

 
 
 
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Scroll to top icon