Eat Crete

Ταξίδι στις κρητικές γεύσεις, με οδηγό την παράδοση αλλά και φρέσκιες νέες ιδέες.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ, 26.5.2010 | 21:20

Το Ιδαίον Άνδρον είναι ένα ιερό σπήλαιο στον Ψηλορείτη, εκεί που κρύφτηκε και ανατράφηκε ο Δίας, διαβάζω μεταξύ άλλων ιστορικών στοιχείων στην πρώτη σελίδα του μενού. Εδώ η κουζίνα κάνει μια αναδρομή στο ταξίδι της κρητικής γεύσης και παντρεύει την παράδοση με τις καινούργιες ιδέες.

Η σάλα άνετη, ντυμένη σε γήινα χρώματα, κάνει την ανατροπή με το «δάσος» από ανοιχτά κλουβιά να κρέμονται από το ταβάνι, θέλοντας ίσως έτσι να δώσει το στίγμα της αδέσμευτης κρητικής ψυχής. Εντυπωσιακά τα φωτιστικά με τα μαχαιροπίρουνα να κρέμονται και σε μια γωνία τα διακοσμητικά παράθυρα με τις ξύλινες γρίλιες χαρίζουν αίσθηση αυλής. Σε περίοπτη θέση το πάλκο με την ορχήστρα που Παρασκευή και Σάββατο ξεσηκώνει τους θαμώνες. Χαίρεσαι να βλέπεις τα κοπέλια να χορεύουν με περισσή λεβεντιά.

Οι πρώτες ρακές προσγειώνονται στο τραπέζι και για πρωτοφάι έρχεται σαγανάκι με γραβιέρα «τσι τρύπας», ωραιότατο. Εξαιρετικό το σφουγγάτο με σταμναγκάθι και σύγκλινο σφακιανό, που σε βάζει όμορφα στο παιχνίδι, όπως και μια ποικιλία από κρητικά πιτάκια. Η στάκα, ευωδιαστή, λούζει διακριτικά τις χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες και σε ταξιδεύει γευστικά στην πάντα καλοδεχούμενη κρητική κουζίνα. Οι χοχλιοί μαγειρεύονται σε δύο διαφορετικές εκδοχές, μπουμπουριστοί και γιαχνιστοί. Το δεύτερο πιάτο που δοκίμασα με τα σαλιγκάρια μαγειρεμένα με κρασί και ντομάτα δεν μου χάρισε τη γευστική ένταση που θα περίμενα. Με αποζημίωσαν τα τσιγαριαστά χόρτα με την τριμμένη ντομάτα αλλά και η πλούσια σαλάτα με διάφορα σαλατικά, πορτοκάλι, απάκι και σάλτσα από χούμελη και ξίδι.

Από τη δημιουργική κουζίνα με κρητικά προϊόντα, όπως αναγράφεται στο μενού, το σουβλί του Κρητικού ήρθε πάνω σε ξύλινη πιατέλα με κομμάτια χοιρινό, αρνί, κοτόπουλο, λουκάνικο και δίπλα ένα σφηνάκι με ρακί φλαμπέ. Όταν ρώτησα τη σερβιτόρα ποιος είναι ο ρόλος της φλεγόμενης ρακής στο πιάτο, δυστυχώς δεν γνώριζε να μου απαντήσει. Μετά από λίγη ώρα επανήλθε, λέγοντας ότι μπορείς να τη ραντίσεις πάνω στο κρέας. Από τις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, το λεμονάτο αρνάκι μαγειρεμένο με σταμναγκάθι σε έστελνε κατευθείαν στα βουνά της Κρήτης. Στην κουζίνα του Ιδαίον χρησιμοποιούν ελαιόλαδο βιολογικό από το Λασίθι, το εξαιρετικό ξίδι από το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων, ενώ τα τυριά έρχονται από ορεινό μητάτο των Ανωγείων. Εκτίμησα και τις προτάσεις για πιάτα υγιεινά με χαμηλές θερμίδες, όπως τα μπιφτέκια κούβου που είναι από γαλοπούλα ή τη σούπα φρέσκων μανιταριών. Στο «Ιδαίον Κρητών γεύσεις» θα συστηθείς με την κρητική κουζίνα κι αν έχεις άγνωστες λέξεις το λυσάρι της κρητικής γλώσσας που περιλαμβάνεται στο μενού θα σου τις λύσει. Εκεί θα μάθεις ότι το καλογερικό είναι είδος ζυμαρικού και ότι η χούμελη είναι υποπροϊόν του μελιού.

 
 
 
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Scroll to top icon