Από την πόλη έρχομαι...

Ένα ιστορικό εστιατόριο της Κωνσταντινούπολης σερβίρει παράδοση ενός αιώνα στην Αθήνα.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ, 8.9.2010 | 15:09

«Μάλλον μόνοι μας θα φάμε», ήταν η σκέψη μου όταν άκουσα στο ραδιόφωνο για κάποιο ποδοσφαιρικό αγώνα που έπαιζε, την ώρα που κατευθυνόμουν στο Κεφαλάρι στο εστιατόριο Pandeli. Τελικά, διαψεύσθηκα. Ζευγάρια και φιλικές παρέες απολάμβαναν τις πολίτικες νοστιμιές της κουζίνας του στη φιλόξενη και ήρεμη σάλα του. Η βραδιά ήταν γλυκιά με αρώματα φθινοπωρινά, που έμπλεκαν όμορφα με τις πικάντικες χαρακτηριστικές ευωδιές που δραπέτευαν από την κουζίνα. Ο καλός φίλος που με συνόδευε με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη είχε νοσταλγήσει την κουζίνα της Πόλης και αδημονούσε να δοκιμάσει για πρώτη φορά τα πιάτα του Pandeli. Τσιμπολογώντας το ζεστό αφράτο ψωμί με την πεντανόστιμη καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την ιστορία του Παντελή Τσομπάνογλου και τη λαμπερή γαστρονομική διαδρομή του από τις αρχές του 1900 στην Κωνσταντινούπολη. Η πίτα πατσάγκα που φτιάχνεται με φύλλο γιουφκά κρύβει στην καρδιά της τη νοστιμιά του παστουρμά, που συνδυάζεται με κασέρι και ντομάτα. Ωραίος, μερακλήδικος μεζές. Εκτιμώ για άλλη μια φορά την εξαιρετική ποιότητα του φαγητού. Εδώ, ξέρω πάντα τι θα φάω και δεν έχω λαθέψει ποτέ στην επιλογή μου. Δοκιμάσαμε ένα καινούργιο πιάτο του μενού με χειροποίητα ζυμαρικά σεχριέ, σαν ταλιατέλες με ντομάτα, κομματάκια παστουρμά και άφθονο δυόσμο. Γενναία μερίδα, χορταστική με διακριτική τη γεύση του παστουρμά και κυριαρχική του δυόσμου.

Το μαντί ταβά που προσγειώθηκε στο τραπέζι μέσα σε ένα ανατολίτικο εντυπωσιακό σκεύος αποκάλυψε χειροποίητα μικρά μαντί -σαν μπιζουδάκια- γεμισμένα με κρέας, ξεροψημένα στο τηγάνι και πασπαλισμένα με μπόλικο άνηθο. Εξαιρετικά νόστιμα. Δεν ήθελες να τελειώσουν. «Αυτό είναι πιάτο με προσωπικότητα», σχολίασε ικανοποιημένος ο συνδαιτυμόνας μου.

Το Pandeli έχει συνδέσει όμορφα το νήμα της πέραν των 100 ετών ιστορίας και παράδοσής του στην Κωνσταντινούπολη με τη σημερινή γευστική αναζήτηση στην Αθήνα. Αυθεντικό πολίτικο φαγητό, γευστικό, με ωραία παρουσίαση των πιάτων και πληθωρικές μερίδες.

Το Άδανα Kεμπάπ, που ήρθε, ήταν ζυμωμένο με ανάμεικτο αρνίσιο και μοσχαρίσιο κιμά, όπως το συνηθίζουν στα Άδανα της Μικράς Ασίας, φτιαγμένο με την παραδοσιακή συνταγή του Παντελή Τσομπάνογλου. Αφράτο, ζουμερό, με τα αρώματα των μπαχαρικών να ευωδιάζουν και διακριτική πικάντικη γεύση. Προσωπικά, θα το προτιμούσα περισσότερο καυτερό. Άλλωστε, αυτό ακριβώς το διαφοροποιεί από τα άλλα κεμπάπ του καταλόγου.

Σύντομα το μενού θα εμπλουτιστεί και με καινούργια, αυθεντικά πιάτα, μας λέει η Σοφία Τσομπάνογλου, όπως «το πιάτο ελ μαλί που είναι αρνί σε μπουκιές μαγειρεμένο με πετιμέζι, δαμάσκηνα, μήλα και αμύγδαλα, σερβιρισμένο πάνω σε ρύζι. Ένα πιάτο γλυκό».

Στις αυθεντικές πολίτικες γεύσεις πάντα υποκλινόμαστε και το εστιατόριο Pandeli μας δίνει ιδέες, ευγενικό σέρβις και μαζί φιλικές τιμές για να επιστρέφουμε.

 
 
 
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Αmore Spritzeria: Για garibaldi και αυγοτάραχο από νωρίς

Αmore Spritzeria στον Νέο Κόσμο: Για garibaldi και αυγοτάραχο από νωρίς

Ζωή Παρασίδη |
Scroll to top icon