Πιστή κουζίνα

Έχει τη φήμη ενός από τα καλύτερα μεζεδοπωλεία στην πόλη και μετά τα γενέθλια των δέκα χρόνων του την επιβεβαιώνει ακόμα.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ, 20.10.2010 | 14:24

Η «Πηνελόπη» φορούσε κόκκινη δερμάτινη φόρμα κολάν και οι «μνηστήρες» με τα μουσικά όργανα ανά χείρας τη συνόδευαν με ελαφρολαϊκά ελληνικά τραγούδια. Μια σύγχρονη εκδοχή της πιστής Πηνελόπης -μύθος; Μπορεί- που με τους Μνηστήρες της είχε μάλλον ανακαλύψει το μυστικό της καλοζωίας, όσο απουσίαζε ο Οδυσσέας.

Τη συνταγή καλοπέρασης ακολουθεί και το ομώνυμο μεζεδοπωλείο του Παγκρατίου που έκλεισε δέκα συναπτά έτη παρουσίας, με το κοινό του να διασκεδάζει, ξορκίζοντας με τις πενιές ντέρτια και... κρίση.

Ο ζεστός γήινος χώρος του ντυμένος με παλιακό τουβλάκι και σκούρο ξύλο ξεχείλιζε από κόσμο όλων των ηλικιών. Οι νόστιμοι μεζέδες, το εξαιρετικό και γρήγορο σέρβις και η ζωντανή ελληνική μουσική που επιτρέπει ένα μεράκλωμα παραπάνω και κάποια λίκνισμα πάνω στο κέφι το έχουν κάνει στέκι αγαπημένο.

Το Πηνελόπη και Μνηστήρες, εκτός από την καλή συνταγή της διασκέδασης, έχει βρει τις καλές ισορροπίες και της τέρψης. Ο σεφ Μιχάλης Αναγνωστάκης καταφέρνει με την ωραία παρουσία των πιάτων του να διεγείρει ευχάριστα τους κάθε άλλο παρά ανόρεκτους ουρανίσκους. Το μενού σε ταξιδεύει σε γνώριμα ελληνικά μονοπάτια και δίνει ιδέες και από την ιταλική κουζίνα με τις παπαρδέλες των Λωτοφάγων ή το σπαγγέτι της Ναυσικάς.

Ήταν νωρίς όταν πήγαμε και στο πάλκο δεν είχε πάρει θέση ακόμη η ορχήστρα. Μέχρι να ξεκινήσει είχαμε πάρει ήδη μια καλή γεύση από την ποικιλία των ορεκτικών. Ο σεφ -όπως διαπίστωσα με την πρώτη ανάγνωση των ορεκτικών- δίνει έμφαση στο τυρί, που παίζει σε πολλά πιάτα.

Τα μανιτάρια από την Εύβοια με γέμιση ροκφόρ και διακριτική κρέμα γάλακτος και άνηθο ήρθαν καλοφτιαγμένα, με το ροκφόρ να δίνει την γευστική ένταση. Το πιάτο με τη μελιαστή φέτα αποκάλυψε ένα γενναίο κομμάτι φέτας τυλιγμένο σε φύλλο Βηρυτού περιχυμένο με μέλι και ραντισμένο με σινάπι. Το χοιρινό του Οδυσσέα ήρθε, με το κρέας σε τρυφερές μπουκιές με φρέσκο κρεμμυδάκι, ντομάτα και μανιτάρια, μαγειρεμένο σε κρασί Μαυροδάφνη, που άφηνε τη διακριτική γλύκα της στην επίγευση. Σίγουρα, τη νοστιμιά του θα ζήλευε και ο Οδυσσέας.

Οι φλογέρες του Πολύφημου με φύλλο που αγκάλιαζε τη γέμιση από μοτσαρέλα και λιαστή ντομάτα δεν μπορώ να πω ότι με τρέλαναν, ωστόσο ευχαριστήθηκα το πλιγούρι που συνοδευόταν από τραγανούς κύβους λαχανικών και γιαούρτι. Από τα κυρίως πιάτα, το αφράτο μπιφτέκι του Τηλέμαχου, ζυμωμένο με φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά, συνοδευόταν από χρυσαφένιες σπιτικές τηγανητές πατάτες. Τη γευστική παράσταση έκλεψαν τα σκαλοπίνια από φιλέτο, μαγειρεμένα με άγρια μανιτάρια και σος από δαμάσκηνα που συνόδευε πλιγούρι λαχανικών.

Με δυο λόγια, το Πηνελόπη και Μνηστήρες έχει βρει τις ιδανικές ισορροπίες διασκέδασης, προσφέροντας ωραίο φαγητό σε προσιτές τιμές συντροφιά με κεφάτη ζωντανή μουσική.

 
 
 
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Scroll to top icon