Τρατορία by the sea

Μαγειρική του ήλιου από τον ιταλικό Nότο.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ, 18.5.2011 | 15:26

Στην ιταλική κουζίνα είναι δύσκολο να αντισταθεί ο Έλληνας, πολύ περισσότερο όταν ο βραβευμένος σεφ και σομελιέ Leonardo Marco έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να σου μεταφέρει τις γεύσεις και τις νοστιμιές της πατρίδας του. Ο πληθωρικός Ιταλός θα σε συστήσει με τον δικό του, μοναδικό τρόπο στη μαγειρική του, στο νέο εστιατόριο Alberobello, δίπλα στον χώρο του Ostria, πάνω ακριβώς στη θάλασσα.

Σκηνικό ευχάριστο, χαλαρό, με το λευκό να κυριαρχεί τόσο στη σάλα όσο και στον μαγευτικό κήπο και να δημιουργεί χρωματική αντίθεση με τις ολάνθιστες μπουκαμβίλιες και το πράσινο χαλί του γκαζόν.

Εδώ, ο Leonardo Marco έχει συνθέσει ένα μενού με τις χαρακτηριστικές συνταγές του ιταλικού Νότου. Η μαγειρική του, όπως εξομολογείται ο ίδιος, «ονομάζεται μαγειρική του ήλιου και χρησιμοποιώ υλικά ανάλογα με την εποχή κι όχι τυποποιημένα. Επιμένω στα φρέσκα λαχανικά, στα χειροποίητα ζυμαρικά, ψάρια και κρέατα, μαγειρεμένα με απλό τρόπο ώστε να αναδεικνύονται το άρωμα κι η γεύση τους».

Ως γνήσιος Ιταλός, ο Leonardo, με μοναδική χάρη και ταπεραμέντο, βολτάρει ανάμεσα στα τραπέζια, εξηγεί τα συστατικά των πιάτων που σερβίρονται, ρωτάει για τις γεύσεις και σε περιποιείται σαν να είσαι καλεσμένος στο σπίτι του.

Αρχή με αντιπάστι, όπως συνηθίζουν οι γείτονες. Πληθωρική μοτσαρέλα burrata γεμιστή και προσούτο Πάρμας πάνω σε ψιλοκομμένο ραντίτσιο, με ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Την εξαιρετική ποιότητα των υλικών αναγνωρίζεις με την πρώτη μπουκιά.

Η ποικιλία από ζυμαρικά και ριζότο είναι μεγάλη, η επιλογή δύσκολη. Δοκίμασα τα χειροποίητα φρέσκα ζυμαρικά strozzapreti με αχιβάδες και μύδια, που η θαλασσινή μεστή γεύση τους εξέφραζε τη μαγειρική παράδοση του Alberobello. Ακολούθησε ένα κλασικό χυλωμένο ριζότο με μανιτάρια και ευωδιαστή τρούφα.

Το μενού προσφέρει αρκετές επιλογές σε κόκκινες και λευκές πίτσες. Τη μαγεία της απλότητας ανακαλύπτεις σε μια πίτσα margherita με λεπτή τραγανή ζύμη, ντομάτα, μοτσαρέλα και ρίγανη. Τρώγεται απνευστί.

Ενδιαφέρον ήταν και το φιλέτο συναγρίδας, που ο σεφ σιγοψήνει στο τηγάνι με σάλτσα εσπεριδοειδών. Μάλλον αδιάφορη γευστικά ήταν η tagliata -μοσχαρίσια αντρεκότ- που ψήνεται στη σχάρα με δεντρολίβανο. Σε αποζημιώνουν οι συνοδευτικές δεντρολιβανάτες φουρνιστές πατάτες. Λιμπιστικά τα λουκουμαδάκια.

Τώρα που καλοκαιριάζει, η θέση του Alberobello στην παραλιακή, η ιταλική κουζίνα του, το περιποιητικό σέρβις και οι προσιτές τιμές του το κάνουν ελκυστικό προορισμό.

 
 
 
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Scroll to top icon