Σπιτική φροντίδα

Κρεατικά και θαλασσινά, ελληνική και πολίτικη κουζίνα, νόστιμα και παραδοσιακά.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ, 12.10.2011 | 13:30

Η Κάππαρη, σε μια παραδοσιακή γειτονιά των Πετραλώνων, είναι μια γλυκύτατη ταβέρνα που προσφέρει αυτό ακριβώς που αναζητάμε την εποχή αυτή. Μεζέδες καλοφτιαγμένους και περιβάλλον χαλαρό, φιλικό, που συνοδεύεται από εξίσου φιλικές τιμές.

 

Μια παλιά μονοκατοικία του 1938, που λειτουργούσε πριν από μερικά χρόνια ως οινοπωλείο με βαρέλια και κανένα μεζεδάκι, έχει ανανεωθεί ευχάριστα. Η σάλα της είναι διακοσμημένη με παλαιά αντικείμενα, πιάτα στους τοίχους και κάδρα με ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Η αυλή της, όμως, είναι αυτή που τραβάει τον κόσμο. Λευκά τραπεζοκαθίσματα και στους τοίχους παλιά κάγκελα, πόρτες και παραθύρια που χαρίζουν την αίσθηση της παλιάς γειτονιάς.

 

Πάνω στα τραπέζια, που είναι στρωμένα με λαδόκολλα, φιγουράρει ένα βαζάκι με κάππαρη, ενώ τη σπιτική ατμόσφαιρα συμπληρώνει όμορφα η δαντελένια πετσέτα που σκεπάζει το ψωμί, το οποίο έρχεται μέσα σ’ ένα κόσκινο. Το ίδιο ασπροκέντι καλύπτει και το κρασί στη σαμπανιέρα. Μικρές λεπτομέρειες που σου δίνουν το στίγμα της σπιτικής φροντίδας, την ίδια φροντίδα που θα ανακαλύψεις και στο φαγητό.

 

Το μενού είναι πλούσιο και κινείται ανάμεσα σε ελληνική κουζίνα, πολίτικη, αλλά έχει και κάποια ριζότι που «τα θέλουν οι πελάτες μας», λέει ο σεφ Μανώλης Θλιβερός, που το επίθετό του έρχεται σε αντίθεση με το χαρούμενο και γελαστό πρόσωπό του. Αλλωστε, ο Μανώλης, έχοντας δουλέψει τέσσερα χρόνια στο ιταλικό προξενείο της Χίου, έχει μυηθεί στην ιταλική κουζίνα. «Μου αρέσει να μαγειρεύω κάποια χαρακτηριστικά φαγητά της ιταλικής κουζίνας», εξομολογείται ο σεφ κι ένα χαμόγελο σαν ήλιος διαγράφεται στο πρόσωπό του.

 

Από τα πρώτα πιάτα ξεχώρισα τα ρεβίθια με λάχανο ψητό και κομματάκια μπέικον που χαρίζουν ένα διακριτικό κάπνισμα. Ωραιότατοι οι ρεβιθοκεφτέδες, μυρωδάτοι, με το ρεβίθι να το καταλαβαίνεις στο δόντι. Εξαιρετικά τα αμελέτητα, ένας μεζές που σπάνια συναντάς σε μενού. Ο σεφ τα σβήνει στο τηγάνι με λίγο γλυκό κρασί που χαρίζει στο πιάτο μια ευχάριστη γευστική νότα. Το ισκεντέρ στο τηγάνι ενισχύεται όμορφα με ψητά ντοματίνια και σάλτσα ντομάτας και συνοδεύεται από ψιλοκομμένη ψητή πίτα και γιαούρτι, που με την οξύτητά του ισορροπεί όμορφα τη γλύκα της σάλτσας. Το χοιρινό με δαμάσκηνα είναι ένα πιάτο χειμωνιάτικο μεν, αλλά φτιαγμένο με δημιουργικότητα, αφού ο σεφ προσθέτει στο μαγείρεμά του και καφέ εσπρέσο. Μελωμένη αρκετά η σάλτσα με τα δαμάσκηνα, που βγάζει έντονη γλυκύτητα.

 

Καλοφτιαγμένη ήρθε και η μαριναρισμένη για τρεις ημέρες μπριζόλα από αγριογούρουνο, που συνοδεύεται από πατάτες τηγανητές, κομμένες σε κύβους, σαν λουκουμαδάκια. Οι μερίδες είναι αρκετά χορταστικές, πράγμα που σημαίνει ότι, αν σκέφτεσαι τη σιλουέτα σου, έχεις χαμένο το παιχνίδι.

 

Εκτός από κρεατικά, ο κατάλογος έχει προτάσεις και σε θαλασσινούς μεζέδες. Με λίγα λόγια, αγκαλιάζει όλα τα γούστα. Η φιλοξενία ολοκληρώνεται όταν ο νεαρός ευγενικός περιποιητής αφήνει πάνω στο τραπέζι μια κολασμένη σοκολατόπιτα που συνοδεύεται από μπάλες παγωτό βανίλια, στολισμένες με σιρόπι σοκολάτας. «Είναι κέρασμα του μαγαζιού», λέει πρόσχαρα. Κέρασμα ζηλευτό, πλούσιο, χορταστικό, που δεν αφήνει κανέναν στην παρέα παραπονεμένο. Η Κάππαρη προσφέρει μια ειλικρινή, τίμια και νόστιμη κουζίνα σ’ ένα περιβάλλον που αισθάνεσαι οικείο. Σαν να βρίσκεσαι στο σπίτι σου. Η αίσθηση της περιποίησης ολοκληρώνεται με ψημένη ρακή για τη χώνεψη.

 
 
 
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Scroll to top icon