All time classic

Μια εμβληματική αθηναϊκή ταβέρνα που συντηρεί με ευλάβεια την οικογενειακή παράδοση.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ, 18.1.2012 | 12:37

Η άμαξα στην είσοδο της ταβέρνας Σαλματάνης είναι το κλασικό σήμα κατατεθέν της Κηφισιάς, όταν ακόμα ήταν η εξοχή για τους Αθηναίους της εποχής. Η ιστορία της, σαν παραμύθι. Από τα τραπέζια της έχουν περάσει από τον Ωνάση και τον Γουλανδρή μέχρι τον Χατζιδάκι.

Η εμφάνιση της σάλας δεν μαρτυρά τα χρόνια της,μόνο κάποια  αυθεντικά διακοσμητικά στοιχεία, ενθύμια και οικογενειακά κειμήλια συντηρούν τις μνήμες. Η πρόσφατη ανακαίνιση, άλλωστε, έδωσε μια φρεσκάδα στον χώρο, χωρίς ν’ αλλάξει την παραδοσιακή του φυσιογνωμία. Άφθονο ξύλο και το μεγάλο τζάκι χαρίζουν ζεστή ατμόσφαιρα, που ενισχύεται από την απροσποίητη φιλοξενία.

Ο Μάριος, στον ρόλο του σεφ, από τους λίγους Έλληνες αποφοίτους της κορυφαίας γαλλικής σχολής μαγειρικής Ritz Escoffier στο Παρίσι, ανέλαβε από το 2004 την κουζίνα και διατήρησε στο μενού τα παραδοσιακά πιάτα του χθες γεμάτα τρυφερές αναμνήσεις, ενώ έφερε έναν πιο σύγχρονο αέρα με τις δικές του μαγειρικές δημιουργίες.

Το ζυμωτό ψωμί που φτιάχνουν με ζήλο οι ίδιοι σε βάζει νοσταλγικά στο παιχνίδι της γεύσης. Στο ίδιο παιχνίδι συμμετέχουν οικογένειες, φιλικές παρέες και ζευγάρια απ’ τα διπλανά τραπέζια. Τα ντολμαδάκια με αυγολέμονο είναι ζηλευτά, τυλιγμένα με ρύζι και κιμά κι ευωδιάζουν δυόσμο, η χορτόπιτα, φτιαγμένη με τραγανό χειροποίητο φύλλο, θυμίζει αυτή της γιαγιάς μας και τρώγεται απνευστί. Ωραία η μελιτζανοσαλάτα, με έντονη την παρουσία του μαϊντανού και διακριτή την καλή ποιότητα του ελαιόλαδου. Το τυροπιτάκι σε σχήμα φλογέρας τρώγεται με το χέρι, χωρίς ενοχές. Είναι όλα όμορφα, χαλαρά, οικεία, γι’ αυτό χωρίς ενδοιασμούς βουτάς την μπουκιά σου στο λαδάκι της ντοματοσαλάτας. Τα κεφτεδάκια που προσγειώνονται στο τραπέζι μοσχομυρίζουν κι οι χρυσαφένιες πατάτες που βγαίνουν φρεσκοκομμένες απ’ το τηγάνι είναι κόλαση.

Το καλό κρέας είναι ο πρωταγωνιστής. Η μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος είναι αυτό ακριβώς που δηλώνει. Έρχεται ωραία ψημένη, ζουμερή κι απολαμβάνεις τη νοστιμιά του κρέατος σε κάθε μπουκιά. Τα πιάτα ημέρας συμβαδίζουν με τα προϊόντα της κάθε εποχής, ενώ κάποιες προτάσεις έρχονται να καλύψουν κλασικά μαμαδίστικα φαγητά, όπως είναι ο μουσακάς ή ένα καλοφτιαγμένο ρολό κοτόπουλο με λαχανικά και χαλούμι. Το φιλέτο κοτόπουλο ψήνεται στον φούρνο τυλιγμένο σε μπόλια με μελιτζάνες, κολοκυθάκι, πιπεριές πολύχρωμες, θυμάρι και δυόσμο. Χειροποίητα είναι τα κανελόνια, με γέμιση από κοτόπουλο και φρέσκα άγρια μανιτάρια του δάσους. Κλασικό πιάτο της κουζίνας του εστιατορίου είναι το φιλεταρισμένο κουνέλι με φρέσκα άγρια μανιτάρια, καπνιστή πανσέτα, καραμελωμένα κρεμμυδάκια, θυμάρι και ταλιατέλες. Νόστιμη και καλοφτιαγμένη ήταν η πανσέτα, ψητή στον φούρνο, με μυρωδικά, σάλτσα μήλου και πουρέ φρέσκιας πατάτας, όπως και το στήθος πάπιας με σάλτσα από κράνα, με ρέβα και καρότα γκλασαρισμένα. Για το τέλος, οι χρυσαφένιοι λουκουμάδες, «ντυμένοι» με τη γλυκιά φορεσιά του μελιού, γυαλίζουν όλο προκλητικότητα και μοσχομυρίζουν κανέλα.

 
 
 
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Scroll to top icon