Το Όμορφο στο Κολωνάκι: ένα κλασικό σημείο για απλό, νόστιμο φαγητό
Όλα τα ελληνικά φαγητά που πεθυμάς, θα τα βρεις εδώ
Κοινό μυστικό για τους καλοφαγάδες του Κολωνακίου και όχι μόνο είναι πως, όταν νοσταλγούν σπιτικό, καλομαγειρεμένο φαγητό, τα βήματά τους θα τους πάνε στο Όμορφο, τέρμα Ξενοκράτους. Ο κύριος Βασίλης και η γυναίκα του, η Χρυσούλα, περιμένουν να περιποιηθούν την τακτική πελατεία τους από επώνυμους και μη. «Έχω ταΐσει υπουργούς, πρωθυπουργούς, βουλευτές, καλλιτέχνες, φοιτητές, ένα σωρό κόσμο» λέει ο κύριος Βασίλης και είναι γνωστό ότι η Μελίνα Μερκούρη ήταν ψηλά στη λίστα των αγαπημένων πελατών του. Η ιστορία του Όμορφου μετρά ογδόντα χρόνια. Είχε κάνει το ντεμπούτο του ως καφέ και ζαχαροπλαστείο, όπως και παρέμεινε μέχρι το 1983, οπότε πέρασε στα χέρια του ζευγαριού με καταγωγή από τα Τζουμέρκα. «Ήρθα το 1970 στην Αθήνα με τα "μπουλούκια" – έτσι έλεγαν τότε τις ομάδες μαστόρων» εξηγεί ο πληθωρικός κύριος Βασίλης που φοράει το λευκό, παραδοσιακό σακάκι που φορούσαν τα παλιά χρόνια στην κουζίνα, πριν λανσαριστούν οι στολές των σεφ. Πέρασε από τις κουζίνες των εστιατορίων γνωστών ξενοδοχείων της εποχής στο Σύνταγμα πριν αναλάβει το 1983 το Όμορφο και καθιερώσει τη σπιτική ελληνική κουζίνα με τα μαγειρευτά φαγητά κάθε εποχής.
Στην ανοιχτή κουζίνα που αστράφτει πάστρα, στη βιτρίνα, φιγουράρουν τα ταψιά με τα φαγητά που μαγειρεύονται καθημερινά. Με την καλή μέρα να φαίνεται από το πρωί , η πρώτη μου επαφή με το φαγητό γίνεται με ηπειρώτικη πίτα φτιαγμένη με ωραίο, λεπτό, χειροποίητο φύλλο, όπως μόνο μια Ηπειρώτισσα μαγείρισσα ξέρει να φτιάχνει, και πλούσια γέμιση τυριού με πολύχρωμες πιπεριές, που δίνουν ένα νόστιμο αποτέλεσμα (€5,80). Ο φρέσκος αρακάς είναι όμορφα μαγειρεμένος, με ντομάτα, καρότο και άνηθο και βγάζει τη γλύκα του σε κάθε μπουκιά (€6). Σπιτική προσέγγιση, όπως θα τον έτρωγες και από τα χεράκια της μαμάς σου. Τα βλίτα είναι στα καλύτερά τους κι έρχονται βρασμένα τόσο, όσο να είναι al dente (€4). Στύβουμε ευωδιαστό λεμονάκι και χαιρόμαστε τη γεύση τους, που είναι μια ιδανική γέφυρα για τα πιάτα που ακολουθούν. Οι κολοκυθοκεφτέδες είναι αρωματικοί και ευτυχώς δεν είναι λαδοπιωμένοι, τα τηγανητά κεφτεδάκια όμως είναι μεγαλείο. Μπουκιές μοσχοβολιστές, τραγανά απέξω και αφράτα στην καρδιά τους, συνοδεύονται από πουρέ πατάτας που δεν τα «επισκιάζει» (€8,50).
Το μεσημέρι η κουζίνα παίρνει φωτιά και δεν προλαβαίνει να σερβίρει μουσακά, παστίτσιο, μελιτζάνες παπουτσάκια, κολοκυθάκια γεμισμένα με κιμά, σουτζουκάκια, σαρδέλα φούρνου, κατσικάκι γιουβέτσι, μπριάμ και, φυσικά, τον βασιλιά των καλοκαιρινών φαγητών, τα γεμιστά.
Το μεσημέρι η κουζίνα παίρνει φωτιά και δεν προλαβαίνει να σερβίρει μουσακά, παστίτσιο, μελιτζάνες παπουτσάκια, κολοκυθάκια γεμισμένα με κιμά, σουτζουκάκια, σαρδέλα φούρνου, κατσικάκι γιουβέτσι, μπριάμ και, φυσικά, τον βασιλιά των καλοκαιρινών φαγητών, τα γεμιστά. Έχεις δυνατότητα να επιλέξεις από μια μεγάλη και λιμπιστική ποικιλία μαγειρευτών φαγητών. Το βράδυ που βρέθηκα στο Όμορφο πολλά από τα μαγειρευτά φαγητά είχαν εξαντληθεί. Από τα κυρίως πιάτα, πήρα γεύση –και τι γεύση– από το μοσχαράκι με κολοκυθάκια αυγολέμονο (€9,90). Το νόστιμο κρέας είναι μελωμένο και δένει όμορφα με την πηχτή σάλτσα του αυγολέμονου που ήταν ξινούτσικη όσο πρέπει και γλυκομύριζε άνηθο, κλέβοντας γευστικούς πόντους από τα κολοκυθάκια.
Είναι πράγματι όμορφο το αυθεντικό μαγειρείο «Το Όμορφο». Ο χώρος του είναι μικρός, λιτός, διακοσμημένος με παλιούς καθρέφτες και γκραβούρες από τον Ναό της Άρτεμης και παραδοσιακές ελληνικές στολές. Η αυλή έξω είναι απλή, ευχάριστη, με λευκά τραπεζομάντιλα και γλαστράκια με λουλούδια. Υπάρχει μια οικειότητα που σε κάνει να αισθάνεσαι χαλαρά. Ο Αποστόλης, ο γιος, είναι πάντα με το χαμόγελο και θα φροντίσει να μη σου λείψει τίποτα. Με καμάρι μάς σερβίρει το κανταΐφι που έφτιαξε η μητέρα του (€3,50), που πραγματικά είναι ωραίο, καλοφτιαγμένο και σιροπιασμένο σωστά. Σε αυτό το οικογενειακό περιβάλλον θα ευχαριστηθείς τις σπιτικές γεύσεις και τη φιλοξενία. Μπορείς να παραγγείλεις και να σου τα φέρουν στο σπίτι.
☛ Το Όμορφο, Ξενοκράτους 50, Κολωνάκι, 210 7226830