Ο Δυόσμος στη Φρεαττύδα συμπληρώνει έναν χρόνο λειτουργίας
Νοστιμιές με καλοδιαλεγμένα υλικά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σε ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό του 1920
Το Εδεσματοπωλείο Δυόσμος βρίσκεται στον Πειραιά, πιο συγκεκριμένα στη Φρεαττύδα, και συμπληρώνει έναν χρόνο παρουσίας. Το άρωμα του δυόσμου αμίμητο και οι αρετές του στην κουζίνα αδιαφιλονίκητες. Λέγεται ότι οι αρχαίοι Έλληνες, πριν γευματίσουν, αρωμάτιζαν το τραπέζι τους με φυλλαράκια δυόσμου για να ανοίξουν την όρεξη. Φτάνοντας στον Δυόσμο, το οίκημα στο οποίο στεγάζεται σε εντυπωσιάζει. Πρόκειται για ένα κτίριο νεοκλασικό που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας ιδιοκτήτης του το 1920, όταν ήρθε από την Κωνσταντινούπολη.
Το κτίριο γνώρισε ένδοξες εποχές τη δεκαετία του '80 ως κρεπερί, όπου έδιναν το ραντεβού τους οι Πειραιώτες. Οι φρέσκοι ιδιοκτήτες έχουν αγάπη για το μέρος και μεράκι. Η σάλα με το ξύλινο πάτωμα είναι όμορφα διακοσμημένη με λουλουδάτες κουρτίνες στα παράθυρα, διαφορετικού χρώματος καρέκλες, ενώ φαναράκια, χαριτωμένα καδράκια και γλαστράκια με λουλούδια συνθέτουν ένα οικείο και χαλαρό περιβάλλον. Όσο ο καιρός είναι ακόμα καλός, μπορείς να κάτσεις στην ταράτσα, που έχει λίγα τραπέζια και το προνόμιο της θαλασσινής αύρας.
Ο Στέλιος Παράσχος, ο ένας από τους ιδιοκτήτες, μας υποδέχτηκε φιλόξενα και όταν τον ρωτήσαμε πώς προέκυψε η ονομασία «δυόσμος», απάντησε: «Σημαίνει "δύο οσμές" και εκπροσωπεί εμένα και τον συνέταιρό μου, που αποφασίσαμε να στήσουμε το μαγαζί παρά την κρίση». Το μενού περιλαμβάνει νοστιμιές με καλοδιαλεγμένα υλικά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Η επιλογή των ορεκτικών φαντάζει δύσκολη. Η αρχή γίνεται με μεταξένιας υφής φάβα από τη Σχοινούσα, που η νοστιμιά της έδενε με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την κάππαρη (€4). Συνέχεια με φλογέρες γεμισμένες με Φέτα της Χήρας, πασπαλισμένες με μέλι και παπαρουνόσπορο (€4,50). Η Φέτα της Χήρας έχει παραγωγή με παράδοση στον Πειραιά, είναι πιπεράτη και δένει γευστικά το σύνολο. Ωραιότατα και με τραγανό φύλλο είναι τα ρολάκια με παστουρμά Μιράν, νιώτικο κεφαλοτύρι και ντομάτα (€5), τα οποία συνοδεύονται με πικάντικη μαρμελάδα πιπεριάς τσίλι. Πιο γήινο πιάτο, που τρώγεται ευχάριστα, είναι η τηγανιά μανιταριών που ενισχύεται με εξαιρετικό κασέρι Ξάνθης και λίγες σταγόνες λάδι τρούφας (€5). Τα λουκάνικα Τζουμαγιάς που ψήνονται στη σχάρα θα ενθουσιάσουν τους λάτρεις του είδους (€7). Η σαλάτα Δυόσμος με μαρούλι, ρόκα, κόκκινη λόλα, λαδογραβιέρα Ζακύνθου και καραμελωμένα αμύγδαλα έφτασε στο τραπέζι μαζί με βινεγκρέτ εσπεριδοειδών (€6,50).
Από τα κυρίως πιάτα, πρόταση για δύο άτομα είναι ο κόκορας με χυλοπίτες που σιγομαγειρεύεται στη γάστρα με την κόκκινη ντοματένια σάλτσα του και σερβίρεται με μυζήθρα (€16) – ένα πολύ καλό πιάτο. Στην κουζίνα ο Άγγελος Αρβανίτης μαγειρεύει με την καρδιά του. Ζυμώνει και ανοίγει φύλλο, αναζητά τις ντόπιες πρώτες ύλες σε κάθε ελληνική γωνιά και ποτέ δεν εφησυχάζει. Η μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα έρχεται ψημένη όπως ακριβώς τη ζητήσαμε, με λίγο αρωματισμένο βούτυρο και από δίπλα κυματιστά τσιπς πατάτας (€17,50). Το γεύμα συμπλήρωσε γλυκά ο κορμός σοκολάτας, το γνωστό αγαπημένο παιδικό γλυκό (€3,50). Αξίζει να δοκιμάσετε και την τάρτα σοκολάτας. Για τη βάση της ο σεφ εμπνέεται από τα μπισκοτάκια που φτιάχνει παραδοσιακά ο Ντουρουντούς στα Σφακιά με χαρουπόμελο, καραμέλα βουτύρου και αλατισμένο φιστίκι, συμπληρώνοντάς την με cremeux γαλλικής σοκολάτας Valrhona (€6,50).
Δυόσμος, λεωφόρος Φρεαττύδος 42Α, Πειραιάς, 210 4611335