Ο φωτογράφος Βασίλης Μακρής διαλέγει το ένα αγαπημένο του βιβλίο

Facebook Twitter
0

φωτογραφία: Μαρίλη Ζάρκου

Βλέποντας τις φωτογραφίες του Βασίλη Μακρή από τον «γύρο του θανάτου» της Θεσσαλονίκης στο Lifo.gr δεν μπορούσα να πάρω τα μάτια τους από πάνω τους για αρκετά λεπτά. Τα χρώματα, η ατμόσφαιρα, οι άνθρωποι, το δευτερόλεπτο που καθορίζει το σωστό «κλικ», οι εικόνες που διηγούνται μια ιστορία, όλα βρίσκονταν εδώ.

Ακόμα και στην σημερινή εποχή, την εποχή του instagram και των «φωτογράφων», οι φωτογράφοι καταφέρνουν να μας ακινητοποιούν. Ίσως γιατί οι εικόνες τους είναι αποτέλεσμα κόπου και εμπειρίας και όχι πόζας. Του ζήτησα να γράψει για το αγαπημένο του βιβλίο και δεν θα μπορούσε παρά να έχει σχέση με την φωτογραφία.

 

 

 «Περί Φωτογραφίας» της Susan Sontag  

 Από τον Βασίλη Μακρή*

 

Η ελληνική έκδοση κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1993 από τις εκδόσεις του περιοδικού Φωτογράφος, με (άριστη) μετάφραση του Ηρακλή Παπαϊωάννου. 

Ο τίτλος του πρωτότυπου είναι On Photography.  

Η Susan Sontag (16 Ιανουαρίου, 1933 - 28 Δεκεμβρίου, 2004) ήταν Αμερικανίδα συγγραφέας και (μεταξύ άλλων) έγραφε δοκίμια σχετικά με τη φωτογραφία, στη New York Review of Books από το 1973 μέχρι και το 1977, οπότε και αποφάσισε να τα εκδώσει συγκεντρωμένα, σε επτά κεφάλαια - σε μορφή βιβλίου.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1977 και κέρδισε (την ίδια χρονιά) το “National Book Critics Circle Award”. Επιλέχθηκε, επίσης, μεταξύ των είκοσι κορυφαίων βιβλίων του 1977, από τους συντάκτες του New Times Book Review.

Αποτελεί (μέχρι και σήμερα) αντικείμενο μελέτης και διδασκαλίας, σε κάθε βαθμίδα φωτογραφικής εκπαίδευσης, των σπουδαιότερων σχολών φωτογραφίας και κινηματογράφου στον κόσμο. 

Παρ΄ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια (από το 1977) και έχουν υπάρξει τεράστιες κοινωνικές αλλαγές, όπως και τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της φωτογραφίας, το “Περί Φωτογραφίας” στοχάζεται στην ουσία του αντικειμένου (φωτογραφία) δημιουργώντας τεράστιο “χώρο” στον αναγνώστη για να αναπτύξει τις δικές του σκέψεις.

Εκεί, ακριβώς, βρίσκεται και η πρωτοτυπία του.

Ίσως επειδή δεν ήταν φωτογράφος, η Sontag, κατάφερε να παρατηρήσει και να αναλύσει τόσο ψύχραιμα την “παρεξηγημένη” τέχνη και να γράψει ένα σπουδαίο βιβλίο για τη φωτογραφία και τους φωτογράφους, που πιο πολύ από ποτέ, σήμερα (που οι πάντες φωτογραφίζουν με τεράστια ευκολία) υπάρχει ανάγκη διαχωρισμού, μεταξύ των φωτογράφων - και αυτών που ασχολούνται με τη φωτογραφία. 

Φωτογράφισα κάποιες υπογραμμίσεις από την ελληνική έκδοση και μία από την αγγλική και σκέφτομαι, πόσες λέξεις είναι μία φωτογραφία που το περιεχόμενο της είναι λέξεις, από κείμενο της Sontag;

 

*Περισσότερα για την δουλειά του Βασίλη Μακρή εδώ 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ