Η Space Lady είναι μία εμβληματική φιγούρα στην σκηνή του Σαν Φρανσίσκο που παίζει στους δρόμους του και σε μικρές σκηνές από το τέλος της δεκαετίας του ’70, ντυμένη σαν αρχαία ελληνίδα θεά. Πραγματικά πρωτοπόρος, είναι σημείο αναφοράς για νεότερους μουσικούς όπως η Julia Holter, η Group Rhoda, ακόμα και ο John Maus. Δεν κατάφερε ποτέ να γίνει γνωστή, παρόλο που έγραφε όμορφα ποπ τραγουδάκια. Με την ηλεκτρονική μουσική άρχισε να ασχολείται τυχαία, όταν της έκλεψαν το ακορντεόν και αναγκάστηκε να το αντικαταστήσει με ένα Casio keyboard. Άκουσα πρώτη φορά το όνομά της όταν πριν από τρεις μήνες κυκλοφόρησε σε 7ιντσο βινύλιο το Major Tom μαζί με το Radar, δύο από τις «επιτυχίες» της. Θυμίζει αρκετά την Λένα Πλάτωνος των ’80s και τα περισσότερα από τα κομμάτια της έχουν μια γλυκιά μελαγχολία, κυρίως λόγω της φωνής της. Η πολύ καλή εταιρία Night School μάζεψε τα τραγούδια της σε μία πολύ όμορφη συλλογή που θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο και είναι από τους δίσκους που αξίζει να αναζητήσεις.
Τότε που έγραφε τα κομμάτια της η Space Lady το κάροτ κέικ δεν είχε ακόμα κατακτήσει τον κόσμο. Έγινε τρέντι γλυκό μετά το πρώτο μισό των ’90s. Σήμερα είναι το πιο δημοφιλές κέικ στην Αγγλία [δεν το λέω εγώ, το βεβαιώνει η Felicity Cloake στο σάιτ της guardian] και μπορείς να το βρεις σε άπειρες παραλλαγές.
Αυτή είναι η καλύτερη, πολλές φορές δοκιμασμένη και αδύνατο να μην πετύχει.
200 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
200 γραμμάρια μαλακό βούτυρο [όχι βιτάμ]
200 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
τέσσερα μεγάλα καρότα τριμμένα [ή 5 μέτρια]. Δεν τα στύβουμε και ρίχνουμε στη ζύμη και τα υγρά που θα βγουν.
200 γραμμάρια μαύρες σταφίδες
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
ένα γεμάτο κουταλάκι κανέλα
ένα κοφτό κουταλάκι μοσχοκάρυδο [ή μισό, αν δεν μας αρέσει η γεύση του, αλλά είναι απαραίτητο!]
μισό κουταλάκι αλάτι
μία βανίλια
ένα γεμάτο κουταλάκι σόδα
3 αυγά
Μπορείς να προσθέσεις και 100 γραμμάρια τριμμένο καρύδι στη ζύμη, αλλά σκέτο νομίζω ότι είναι πιο καλό.
για το γλάσο:
ένα πακέτο των 300 γραμ. τυρί φιλαδέλφεια [με όλα τα λιπαρά]
50 γραμμάρια ζάχαρη καστανή
ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε καλά μια φόρμα 18 εκατοστών.
Χτυπάμε πολύ καλά τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Ρίχνουμε τα καρότα, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάμε να ενσωματωθούν στο μίγμα. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε προσεκτικά και ρίχνουμε το μισό μίγμα στη φόρμα. Ψήνουμε για 30 λεπτά. Ξεφορμάρουμε και ψήνουμε και το υπόλοιπο μίγμα για άλλα 30 λεπτά.
Όση ώρα ψήνεται το δεύτερο κέικ χτυπάμε πολύ καλά το τυρί με τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Το βάζουμε στο ψυγείο.
Όταν κρυώσουν καλά τα δύο κέικ, βάζουμε το πρώτο σε πιατέλα, αλείφουμε το μισό μίγμα, τοποθετούμε πάνω του το δεύτερο και αλείφουμε με το άλλο μισό. την επόμενη μέρα είναι καλύτερο [αν μείνει].
Το Major Tom μου θύμισε αυτό:
σχόλια