ΚΙΝΗΣΗ

«Βρες τον»... Και πήγαινε δες τον, στο Θέατρο 104

«Βρες τον»... Και πήγαινε δες τον, στο Θέατρο 104 Facebook Twitter
0

Χθες βράδυ είδα την καλύτερη ίσως παράσταση της σεζόν που διανύουμε. Δεν είναι αυτό που λέμε υπερπαραγωγή, δεν παίζεται σε κάποιο μεγάλο θέατρο, δεν βρίθει από θεατές -δέκα άνθρωποι ήμασταν όλοι κι όλοι-, δεν διαθέτει μεγάλο cast, αλλά ούτε και κάποιο γραφείο δημοσίων σχέσεων για το απαραίτητο promotion, όπως επίσης δεν διαθέτει σκηνικά και κοστούμια.

Τι σόι παράσταση ειν' αυτή, λοιπόν; «Αντιθέατρο»; Όχι. Πειραματισμός; Όχι. Λαϊκό θέαμα; Και πάλι όχι.

Σίγουρα όμως κάτι είχε αυτή η παράσταση που διαρκεί λιγότερο από μία ώρα και μας έκανε να βγούμε έξω δακρυσμένοι, θέλοντας να σφίξουμε το χέρι της νεαρής ηθοποιού.

Το έργο λέγεται Βρες τον και αποτελεί θεατροποίηση του ομότιτλου διηγήματος της καλής συγγραφέως Αμάντας Μιχαλοπούλου από τον έμπειρο, κινηματογραφικό κυρίως, σκηνοθέτη Κώστα Αριστόπουλο.

«Βρες τον»... Και πήγαινε δες τον, στο Θέατρο 104 Facebook Twitter

Ο ορισμός του μινιμαλισμού: Μοναδικό ντεκόρ, το μαύρο μικρό δωμάτιο - φυσικός χώρος του Θεάτρου 104 στο Γκάζι. Τρεις καρέκλες επίσης. Ένα κορίτσι, Μαρία Κουμπάνη λέγεται, που παραπέμπει σε εύθραυστα γυναικεία μουτράκια αλλοτινών, ένδοξων για το θέατρο, εποχών και που μας αφηγήθηκε την ιστορία της σχέσης της με την προγιαγιά της, Τασία.

Τι μπορεί να ενδιαφέρει όμως έναν τρίτο η σχέση μιας θεατρικής ηρωίδας με την προγιαγιά της; Όταν η συγγραφέας Μιχαλοπούλου και ο σκηνοθέτης Αριστόπουλος καταφέρνουν να αναδείξουν την εν λόγω συνθήκη σε σιωπηλή ποιητική αλληγορία για τη σχέση με την προσωπική ιστορία του καθενός, το στοίχημα έχει κερδηθεί.

Και τότε όλοι νομίζουν πως έζησαν έστω και μια μέρα της ζωής τους στην περίφημη μπλε πολυκατοικία των Εξαρχείων, όλοι θυμούνται τη συντριβή του έρωτα και την ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα και σίγουρα όλοι βίωσαν ή αναπόφευκτα θα βιώσουν τη θλίψη της απώλειας.

Το έργο Βρες τον δεν προσπαθεί να πείσει κανέναν. Δεν φωνασκεί. Μέχρι και οι μουσικές επιλογές, δυο τραγούδια με τη Φωτεινή Βελεσιώτου και τη Monika, ίσα που ακούγονται ως χρήσιμες παύσεις στο μονόλογο της Αλεξίας-Μαρίας Κουμπάνη.

«Βρες τον»... Και πήγαινε δες τον, στο Θέατρο 104 Facebook Twitter

Ένας μονόλογος νορμάλ, ανθρώπινος, δίχως υστερίες και εξάρσεις, αλλά ούτε και στεγνή αφήγηση. Διότι η Κουμπάνη, αν και μ' αυτή την παράσταση ουσιαστικά κάνει το θεατρικό ντεμπούτο της, είναι σαφέστατα μία σπουδαία ηθοποιός.

Μου έκαναν τεράστια εντύπωση όχι οι αρκετές περσόνες που άλλαξε επιτυχημένα - το 'χουμε δει επανειλημμένα αυτό στο σύγχρονο θέατρο - αλλά το μέτρο και οι ισορροπίες που κρατήθηκαν από μέρους της καθ' όλη τη διάρκεια του έργου.

Ο απόλυτος συνδυασμός του κοριτσιού της διπλανής πόρτας και της λαμπετικής μελαγχολικής φιγούρας παράλληλα.

Ξέρετε τι μου θύμισε η παράσταση αυτή χθες βράδυ; Σα να βλέπεις TV, να νιώθεις απηυδυσμένος απ' όλο το χρωματιστό φαντεζί σκουπίδι και ξαφνικά μ' ένα ζάπινγκ να πέφτεις πάνω σε μία βουλγάρικη ασπρόμαυρη ταινία όλο λυρισμό και να κολλάς!

Δεν έχω τι άλλο να πω, νιώθω τυχερός που πέρασα από το Θέατρο 104 και είδα το, κατά Κώστα Αριστόπουλο, Βρες τον της Αμάντας Μιχαλοπούλου με τη Μαρία Κουμπάνη. Να κάνετε το ίδιο και θα με θυμηθείτε!

* Η παράσταση Βρες τον παίζεται στο Θέατρο 104 (Ευμολπιδών 41, Γκάζι) κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.15 με εισιτήριο 10 ευρώ.

 

 

0

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ