Για «Το Πέμπτο Σφυρί» του Νίκου Ερηνάκη und die Haken

Για «Το Πέμπτο Σφυρί» του Νίκου Ερηνάκη und die Haken Facebook Twitter
0
Για «Το Πέμπτο Σφυρί» του Νίκου Ερηνάκη und die Haken Facebook Twitter

Τον Νίκο Ερηνάκη τον γνώρισα προσωπικά μέσω των social media, αν και τον ήξερα ως ελπιδοφόρο νέο ποιητή (οι ποιητικές συλλογές του κυκλοφορούν από τον Γαβριηλίδη), που κατοικεί μόνιμα στο Λονδίνο. Θυμάμαι μάλιστα ότι για την περίπτωση του μου 'χε μιλήσει ο φίλος μου Αλέξανδρος Μίαρης, leader των Electric Litany, που επίσης παράγουν τέχνη στο Λονδίνο, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να συνεργαστούν με τον σπουδαίο Alan Parsons.

Χθες πέρασε από το σπίτι μου ο μουσικός Στέφανος Χυτήρης, μέλος της μπάντας του Ερηνάκη με το όνομα Die Haken (Οι Γάντζοι), άρτι αφιχθείς από τη Νέα Υόρκη κι αυτός, όπου σπουδάζει jazz μουσική.

Η επίσκεψη του Στέφανου δεν ήταν τυχαία: Εδώ και μήνες που επικοινωνούσαμε πάντα μέσω facebook δήλωνε ενθουσιασμένος με το μουσικο-ποιητικό project του Ερηνάκη, στο οποίο συμμετείχε. Μου το έφερε, λοιπόν, το προϊόν της συνεργασίας τους, ένα cd με τίτλο «Το Πέμπτο Σφυρί».

Για «Το Πέμπτο Σφυρί» του Νίκου Ερηνάκη und die Haken Facebook Twitter

Με προετοίμασε λίγο, μου είπε πως δεν πρόκειται για τραγούδια, ούτε γι' αυτό που λέμε συμβατική instrumental μουσική, αλλά για πειραματικό rock, μέσα στο οποίο ξεδιπλώνονται οι απαγγελίες του Ερηνάκη στα ίδια του τα ποιήματα. Τις συνθέσεις μάλιστα μοιράζονται από κοινού όλοι οι Die Haken, δηλαδή ο Δημήτρης Κοκκινογένης, ο Ηρακλής Θεοχαρόπουλος, ο Στέφανος Χυτήρης και ο Νίκος Ερηνάκης.

Το πήρα μαζί μου «Το Πέμπτο Σφυρί» στο ραδιόφωνο κι από κει το πήγα στη Λένα Πλάτωνος να το ακούσουμε παρέα, όχι για να γράψουμε κάποια κριτική, μα για να διαπιστώσουμε πως, βάσει όσων μου αποκάλυψε ο Στέφανος, το ελληνικό αντεργκράουντ είναι εδώ, φτιαγμένο από δύο μόνο αγνά υλικά: την ποίηση και τις αντικομφορμιστικές ιδέες μιας παρέας νέων παιδιών που ζουν από και για τη μουσική.

«Το Πέμπτο Σφυρί» του Νίκου Ερηνάκη und die Haken είναι πραγματικά ότι καλύτερο άκουσα στο περιθώριο μιας επίσημης μεν, απονεκρωμένης δε, εγχώριας δισκογραφίας!

Ένα μίνιμαλ εξώφυλλο - οπισθόφυλλο με το όνομα της μπάντας, τον τίτλο του έργου και το track list αντιστοίχως. Μέσα επίσης μια φωτογραφία ασπρόμαυρη - ηλεκτρονική συχνότητα από computer ή κομμάτι μαγνητικής τομογραφίας που εκλάπη από κάποιο νοσοκομείο; Την προσοχή μου τράβηξε παρ' όλα αυτά η αναγραφή στο εξώφυλλο «ηχογραφήσεις Κ.12 - 13», δηλαδή ηχογραφήσεις που έγιναν από τους Haken τα καλοκαίρια του 2012 και του ΄13 στην Κύθνο! Αυτά είναι! Τέσσερις μουσικοί που διανύουν τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους και που βρίσκονται σκορπισμένοι, άλλος στην Αγγλία, άλλος στην Αμερική και άλλος στην Ελλάδα, περίμεναν τις καλοκαιρινές διακοπές για να συναντηθούν και να γράψουν μαζί τα έντεκα κομμάτια του δίσκου.

Για «Το Πέμπτο Σφυρί» του Νίκου Ερηνάκη und die Haken Facebook Twitter

Δεν έχει νόημα να περιγράψω ένα - ένα τα κομμάτια, τα περισσότερα μεγάλα σε διάρκεια σα ν' ακούς κάποιο progressive rock άλμπουμ των Yes ή των Genesis, λόγου χάριν, με συνοχή και με μια ολοφάνερη διάθεση έξω από κάθε pop ή έστω εμπορική λογική.

Αλλού κυριαρχούν ηλεκτρονικές συχνότητες που προμηνύουν τρομερούς σεισμούς και αλλού φαζαρισμένες ηλεκτρικές κιθάρες και ρυθμικά ντραμς - ένα μοναδικό κράμα art rock των 70s και σύγχρονου post rock!

Η μουσική των Haken δεν έχει συγκεκριμένη εθνική καταγωγή, ούτε καν ρίζες, αν υποτεθεί πως τα μέλη τους είναι Έλληνες και πως η rock είναι μια διεθνοποιημένη γλώσσα έκφρασης. Τόσο στις άναρχες νότες της, όσο και στο ηχητικό τους περίβλημα, ενυπάρχουν ο Καρυωτάκης της Πλάτωνος και οι Ανάσες των Λύκων του Αγγελάκα και του Βελιώτη. Μοιάζει να τους υπαγορεύθηκε η μουσική από τον λόγο του ποιητή Ερηνάκη, ένας λόγος φαινομενικά σκοτεινός, μα και τόσο πλήρης εικόνων!

Για «Το Πέμπτο Σφυρί» του Νίκου Ερηνάκη und die Haken Facebook Twitter

Ενδεικτικοί τίτλοι: «Η λάμψη θα μας συναντήσει όπως χορεύεις την κραυγή», «Θάνατε πήδα, θα σε πιάσω», «Συντρόφεψε μας τώρα φωτιά» με μιαν ερμηνεία - απαγγελία από τον Ερηνάκη που σε αρκετά tracks ίσα που ακούγεται μες στην ηλεκτρική καταιγίδα, μάλλον ως ένας φόρος τιμής στα α λα Stones θαμμένα φωνητικά των 60s.

Από το ποίημα «Θέλω να σε φιλήσω εκεί που ο θάνατος μοιάζει πιο εύκολος» ανήκει το παρακάτω απόσπασμα που απαγγέλλει ο Ερηνάκης και κλείνει με τη φωνή του το ομότιτλο κομμάτι του cd: «Δεν ξέρουμε να λέμε σ' αγαπώ χωρίς αλάτι στα χείλη/ θα ζήσουμε ανάμεσα σε δύο καθρέφτες/ τι έχει πάει τόσο λάθος μαζί σου για να μου αρέσεις τόσο πολύ;».

Στο άκουσμα αυτών των στίχων, η Λένα άρχισε να γελάει.

«Βρίσκεις τίποτα αστείο;» τη ρώτησα.

«Γελάω από χαρά» μου απάντησε «που υπάρχουν τόσο νέα παιδιά και φτιάχνουν τόσο ωραίους δίσκους»!

Για «Το Πέμπτο Σφυρί» του Νίκου Ερηνάκη und die Haken Facebook Twitter

* Το cd «Το Πέμπτο Σφυρί» μπορείτε να το παραγγείλετε από την ιστοσελίδα www.nikoserinakisunddiehaken.com

 

** Μπορείτε επίσης να ακούσετε την παρουσίαση του cd «Το Πέμπτο Σφυρί» από το σημερινό Προσκλητήριο στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Αυτοδιαχειριζόμενης Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Τρίτη 24 Δεκεμβρίου, για μία ώρα, από τις 7 έως τις 8 το βράδυ, θα βρίσκονται μαζί μου στο στούντιο ο Νίκος Ερηνάκης και ο Στέφανος Χυτήρης και θα 'χουμε πολλά να πούμε περί μουσικής και ποίησης. Συντονιστείτε στο www.ertopen.com ή στους περιφερειακούς και τα βραχέα. 

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ