Μήπως πρέπει τελικά να πάρουμε τα βουνά;

Μήπως πρέπει τελικά να πάρουμε τα βουνά; Facebook Twitter
0

Μήπως πρέπει τελικά να πάρουμε τα βουνά; Facebook Twitter



Είναι Χριστούγεννα του 1928. Η Αθήνα προσπαθεί ακόμα να επουλώσει τις πληγές της Μικρασιατικής καταστροφής. Η κρίση ευνοεί  την αισχροκέρδεια και τη διαφθορά. Η πόλις έχει γεμίσει λαμόγια και διεφθαρμένους νεόπλουτους που διαστρεβλώνουν σημαντικά τον πολιτικό και κοινωνικό ιστό της πόλης.

Το χρονογράφημα που ακολουθεί είναι εξοργιστικά επίκαιρο. Δεν έχετε παρά ν’ αλλάξετε κάποιες ονομασίες και σας εμφανίζονται οι σημερινοί ατιμώρητοι διακορευτές του δημόσιου βίου. Αυτοί που διεκδικούν καθημερινά την επιβεβαίωση της θλιβερής στατιστικής που μας φέρνει στην πρώτη θέση της διαφθοράς στην Ευρώπη.

Το έχει γράψει ο αγαπημένος μου «Τζογές». Ο «Τζογές»  διατηρεί μόνιμη στήλη στην εφημερίδα «Εβδομάς» (Αργότερα και της «Βραδυνής») και τα λέει λαϊκά χωρίς να «μασάει τα λόγια του». Εκφράζει έτσι με τον πιο άμεσο τρόπο την οπτική της κοινής γνώμης» των λαϊκών στρωμάτων. Ο «Τζογές» στη στήλη του απευθύνεται συνήθως στο έτερόν του ήμισυ, στο Κατινάκι, και προσπαθεί να του εξηγήσει τι γίνεται στον κόσμο. Έτσι μαθαίνουμε κι εμείς...

«Δεν είνε κατάστασις αυτή, ρε Κατινάκι μου, Χριστούγεννα, σου λέει ο άλλος, κάνε. Δεκέμβριο μήνα με χειμώνα και το παντελόνι το δικό μου νάχη άνοιξη απ’ όλες της μεριές του! Γίνεται; Δεν μπορώ μωρέ Κατινάκι μου, σιχάθηκα την Αθήνα όπως κατάντησε αλήθεια και απαλήθεια.

Να βλέπεις από τη μια μεριά τους λιρέμπορους και τους λοβιτουρατζήδες, νάχουνε αυτοκίνητα και να καίνε ντεπόζιτα ολόκληρα βενζίνα και συ να μην έχης ούτε μια σταλιά να καθαρίσης ένανε λεκέ! Πείνα, δίψα, κλεψιά, μπαμπεσιά, λοβιτούρες και των γονέων, βρώμα, ο ένας πολεμάει να βγάλη το μάτι του αλλουνού, κακομοιριά και τίποτ’ άλλο!

Ξέρεις τι λέω; Δεν είναι προκοπή. Πρέπει να πάρουμε τα βουνά!... Να πάμε να γίνουμε εγώ βασιληάς των ορέων, λήσταρχος, και συ, βρέΚατινάκι μου, λησταρχίνα! Πιο τίμιοι είναι οι ληστάδες από τους Αθηναίους, ρε Κατινάκι μου!  
 

Θα περνάμε ζωή μια φορά, ζωή και κόττα! Νερό καθαρό, χωρίς να βρωμάη χλωροφόρμιο, γάλα χωρίς νάχη κόλλα των πουκαμισιών, ψωμί γνήσιο χωρίς πίτουρα μέσα, καλύβα χωρίς σπιτονοικοκυρά η σπιτονοικοκύρη, ακεραιότης , μωρ’ αδρεφούλα μου, σώματος, καθ’ ότι αυτοκίνητα δεν υπάρχουν κει πάνου να αραιώνουνε τον πληθυσμό και να σου κάνουνε ζημιές σωματικές.

Το βράδυ θάχουμε για φωτισμό των δρόμων τα αστέρια και το φεγγάρι και για το σπίτι μας το ωραίο μας λιχναράκι, το φυτήλι του οποίου δε θάναι 220… θανάτων σαν το τριφασικό, ούτε θα πρέπει για να το ανάψης να διαβάσης πρώτα της «Οδηγίες προς αποφυγήν δυστυχημάτων». Μπήκες;

Θα γίνουμε ληστάδες… Θα ζήσουμε δηλαδή σαν άνθρωποι! Στο τέλος-τέλος, εδώ που τα λέμε, θα αποχτήσουμε και κεφάλια με αξία. Θα μας επικηρύξουνε τα κεφάλια μας αντί ένα εκατομμύριο σωστό… τιμή που όλα τα μεγάλα κεφάλια της Αθήνας μαζί δεν τα έχουνε!

Εμπρός! Τα μπογαλάκια μας και δρόμο. Έλα να πάρουμε τα βουνά! Εγώ «λήσταρχος Τζογές» βασιλεύς των ορέων, και συ «λησταρχίνα Κατίνα» βασίλισσα των… ωραίων!

Κι’ όταν θ’ ανέβουμε απάνω στο βουνό

Μια μαύρη πέτρα πίσω μας θ’ αφήσουμε

Στο βρωμοάστυ μας ετούτο το κλεινό

Ποτέ στη ζήση μας να μη ξαναγυρίσουμε!»

Υπογράφει ο «Τζογές» αυτοπροσώπως και ιδιοχείρως!

***

Στην Παλιά Αθήνα αλιεύουμε καθημερινά από παλιές εφημερίδες και περιοδικά και σας τα σερβίρουμε σπαρταριστά.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ