ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Αθήνα 1865-1970

Αθήνα 1865-1970 Facebook Twitter
5

 

[ Από την Άλκηστη Γεωργίου ]

 

"Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της εφεύρεσης της φωτογραφίας (1839), η Αθήνα αποτέλεσε πόλο έλξης για ξένους φωτογράφους, οι οποίοι απαθανάτιζαν συστηματικά τα αρχαιολογικά μνημεία της πρωτεύουσας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Αρκετά πολεοδομικά σχέδια εκπονήθηκαν για την οικοδόμηση της Αθήνας, με πρώτο αυτό που καθόριζε το κέντρο της πόλης ως ένα ισοσκελές τρίγωνο με κορυφή την πλατεία Ομονοίας, σκέλη του τις οδούς Πειραιώς και Σταδίου και βάση του την οδό Ερμού, που έμεινε όμως ημιτελές.

Έκτοτε, όσο αναπτυσσόταν, η Αθήνα φωτογραφήθηκε διεξοδικά από επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους, καθώς προσέφερε πληθώρα θεμάτων.

Τη μερίδα του λέοντος ωστόσο στις φωτογραφίσεις, κατείχε η πολύπαθη πλατεία Ομονοίας, με τις περισσότερες απεικονίσεις να αφορούν στην καταγραφή των αλλεπάλληλων διαμορφώσεων της."

 

 

Αθήνα 1865-1970 Facebook Twitter

 

Αθήνα 1865-1970 Facebook Twitter

 

Αθήνα 1865-1970 Facebook Twitter

 

Αθήνα 1865-1970 Facebook Twitter

 

Αθήνα 1865-1970 Facebook Twitter

 

Αθήνα 1865-1970 Facebook Twitter

 

Αθήνα 1865-1970 Facebook Twitter

 

Αθήνα 1865-1970 Facebook Twitter

**Οι φωτογραφίες παρουσιάστηκαν στην έκθεση "ΑΘΗΝΑ 1865-1970" που έλαβε χώρα τον περασμένο Δεκέμβρη στο Αρτοποιείο ΒΕΝΕΤΗ 1948, στο ανακαινισμένο ιστορικό κτίριο του καφενείου ΝΕΟΝ, στην Ομόνοια.

Κεντρικό θέμα της έκθεσης ήταν η ιστορία της πλατείας και του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

 

5

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Απίστευτο το "πριν" αισθητικά να 'ναι (και νομίζω ομοφώνως) χειρότερο από το μετά. Δεν λέω ούτε ότι ζούσαν καλύτερα τότε, ούτε ότι τώρα βυθιζόμαστε στο ..άσχημο, λέω απλά το προφανές: πνιγήκαμε στο τσιμέντο και στην προχειρότητα σε πανέμορφα κομμάτια των αστικών κέντρων της χώρας (η οποία προχειρότητα δηλαδή, το μισοκολλημένο πλακάκι και η μπετονοποίηση των πάντων) στοίχισε και τον κούκο αηδόνι!!
δε μπορω να το πιστεψω οτι μια πολυ που θα μπορουσε να ειναι τοσο ωραια με ενα υπεροχο μειγμα με το λιμανι της και με την πλουσια ιστορια της, να εχει γινει ο ορισμος του αντιαισθητικου με τις απαισιες πολυκατοικιες και το μπετον.