Η Τουρκία θα θέσει τις επιχειρήσεις των υπηρεσιών εσωτερικών και εξωτερικών πληροφοριών υπό μια κοινή δομή για τον καλύτερο συντονισμό τους και σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί άλλη απόπειρα πραξικοπήματος, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργος Μπιναλί Γιλντιρίμ στη διάρκεια συνάντησής του με δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.
Αναφερόμενος στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ο Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε ακόμη πως είναι «στρατηγικός εταίρος μας, όχι εχθρός μας» και κάλεσε να εξαλειφθούν οι εντάσεις σε μια στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δοκιμάζονται από το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.
«Ανάμεσα σε δύο χώρες μπορεί να υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω» δήλωσε ο Γιλντιρίμ, όμως «οφείλουμε να εξαλείψουμε αυτό που επιδεινώνει τις σχέσεις μας», πρόσθεσε αναφερόμενος στον Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα συνεχίζει να κατηγορεί για την ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Ερωτηθείς για το θέμα της Συρίας, ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Τουρκία θα αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στη συριακή κρίση μέσα στους έξι επόμενους μήνες ώστε η σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα να μην διασπαστεί εθνοτικά.
Η Δαμασκός κατάλαβε πως οι Κούρδοι καθίστανται «απειλή και για τη Συρία» δήλωσε ακόμη ο Γιλντιρίμ στην πρώτη αντίδραση της Άγκυρας στα χωρίς προηγούμενο πλήγματα της συριακής πολεμικής αεροπορίας εναντίον των Κούρδων στη Χασάκα (βορειοανατολική Συρία).
«Είναι μια καινούρια κατάσταση» και «είναι σαφές πως το (συριακό) καθεστώς κατάλαβε πως η δομή που οι Κούρδοι επιχειρούν να διαμορφώσουν στον βορρά (της Συρίας) έχει αρχίσει να καθίσταται απειλή και για τη Συρία», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην προσπάθεια των Κούρδων να συνδέσουν τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους από την άλλη πλευρά των τουρκικών συνόρων.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ακόμη πως αν και ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ θα μπορούσε να έχει κάποιο ρόλο στην προσωρινή ηγεσία, δεν πρέπει να έχει ρόλο σ' αυτή στο μέλλον.