Ιράν: Ένοπλος δολοφόνησε δύο δικαστές που χειρίζονταν υποθέσεις κατασκοπείας και τρομοκρατίας

Ιράν: Ένοπλος πυροβόλησε θανάσιμα δύο δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου Facebook Twitter
Τα δύο θύματα της δολοφονικής επίθεσης, ο Αλί Ραζίνι (αριστερά) και ο Μοχάμαντ Μογκεϊσέχ (δεξιά)
0

Δύο δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ιράν που χειρίζονταν υποθέσεις κατασκοπείας και τρομοκρατίας δολοφονήθηκαν σήμερα στην Τεχεράνη, σύμφωνα με μία ανακοίνωση του δικαστικού σώματος.

Ο ένοπλος που τους πυροβόλησε εντός του κτιρίου του ιρανικού Ανώτατου Δικαστηρίου αυτοκτόνησε αμέσως μετά, ενώ τραυματίστηκε κι ένας από τους σωματοφύλακες του ενός δικαστή.

Καμία οργάνωση δεν έχει ακόμη αναλάβει την ευθύνη για τους θανάσιμους πυροβολισμούς των δικαστών, των κληρικών Μοχάμαντ Μογκεϊσέχ και Αλί Ραζίνι. Ωστόσο, η εμπλοκή του Ραζίνι στις εκτελέσεις του 1988 πιθανότατα τον είχε καταστήσει στόχο στο παρελθόν, έχοντας γίνει στόχος απόπειρας δολοφονίας το 1999.

Οι δολοφονίες των δύο δικαστών έρχονται καθώς το Ιράν αντιμετωπίζει οικονομική αναταραχή, ενώ παράλληλα ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα.

Πέρα από τους δύο κληρικούς, οι οποίοι υπηρετούσαν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν, ο δράστης τραυμάτισε και έναν από τους σωματοφύλακες τους, προτού αυτοκτονήσει.

«Σύμφωνα με τις αρχικές έρευνες, το εν λόγω πρόσωπο δεν είχε υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Mizan του ιρανικού δικαστικού σώματος. «Επί του παρόντος, έχουν ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας».

Τον Ιανουάριο του 1999, άνδρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες έριξαν εκρηκτικό μηχανισμό στο όχημα του Ραζίνι, τραυματίζοντάς τον καθώς έφευγε από τον χώρο εργασίας του στην Τεχεράνη.

Οι «επιτροπές θανάτου» του Ιράν

Αμφότεροι οι δικαστές έχουν κατονομαστεί από ακτιβιστές και εξόριστους ως συμμετέχοντες στις εκτελέσεις του 1988, οι οποίες έγιναν στο τέλος του μακρόχρονου πολέμου ανάμεσα στο Ιράν και το Ιράκ. Αφού ο τότε ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιοταλάχ Χομεϊνί, αποδέχθηκε μια εκεχειρία που είχε μεσολαβήσει ο ΟΗΕ, μέλη της εξόριστης ιρανικής αντιπολιτευόμενης ομάδας Mujahedeen-e-Khalq (MEK) με την υποστήριξη του Σαντάμ Χουσεΐν, εισέβαλαν στα ιρανικά σύνορα σε μια αιφνιδιαστική επίθεση.

Το Ιράν τελικά απέκρουσε την επίθεσή τους, αλλά αυτή δημιούργησε τις προϋποθέσεις για επαναληπτικές δίκες πολιτικών κρατουμένων, μαχητών και άλλων που θα γίνονταν γνωστές ως «επιτροπές θανάτου».

Διεθνείς ομάδες υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι εκτελέστηκαν έως και 5.000 άνθρωποι, ενώ η MEK ανεβάζει τον αριθμό σε 30.000 νεκρούς. Το Ιράν δεν αναγνώρισε ποτέ πλήρως τις εκτελέσεις, οι οποίες προφανώς πραγματοποιήθηκαν με εντολή του Χομεϊνί, αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι είχαν ουσιαστικά την ευθύνη.

Όπως αναφέρει το Associated Press, το MEK δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ενώ ο Μογκεϊσέχ ποτέ δεν αναγνώρισε ότι συμμετείχε στις «επιτροπές θανάτου» του 1988, ο Ραζίνι έδωσε το 2017 συνέντευξη που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Shargh του Ιράν, στην οποία υπερασπίστηκε τις επιτροπές ως «δίκαιες και απολύτως σύμφωνες με τον νόμο».

«Οι φίλοι μας και εγώ που είμαστε μεταξύ των 20 δικαστών της χώρας, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια εκείνη την εποχή από τότε εγγυηθήκαμε ότι οι υποκριτές (του ΜΕΚ) δεν θα μπορούσαν ποτέ να γίνουν ισχυροί σε αυτή τη χώρα», φέρεται να είπε.

Με πληροφορίες από Associated Press


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ