Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, όλες οι ανά την επικράτεια της χώρας, πληγείσες περιοχές από τα πλημμυρικά φαινόμενα τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο κ. Τόσκας και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, βρίσκονται στη Μεσσηνία συμμετέχοντας στο κυβερνητικό κλιμάκιο, για τη διαχείριση των άμεσων συνεπειών των καταστροφικών ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή.
Στην περιοχή τρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ένας αγνοείται ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές. Κλειστός είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσσήνης αλλά και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Πάνω από χίλιες κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική σε όλη τη χώρα ενώ οι επιχειρήσεις συνεχίζονται.
Ο Δήμος Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης κηρύχθηκε και αυτός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Εσωτερικών αναρτήθηκε το απόγευμα στη «Διαύγεια», ενώ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύσει για 6 μήνες, μέχρι, δηλαδή, τις 7 Μαρτίου του 2017.
«Αυτό σημαίνει ότι όσο ο δήμος μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να υλοποιήσει κάποια έργα αποκατάστασης από τις πλημμύρες ξεπερνώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες. Τέτοια έργα είναι η αποκατάσταση των ζημιών σε δρόμους ασφαλτοστρωμένους και αγροτικούς, στην παραλία και στα δίκτυα που επλήγησαν καθώς και ο καθαρισμός των ρεμάτων που, λόγω της μεγάλης νεροποντής, έχουν γεμίσει από φερτά υλικά ενώ είχε προηγηθεί καθαρισμός», σημείωσε ο κ. Μαυρομάτης. Παράλληλα, τόνισε, ότι ο δήμος ζητά δικαίως χρηματοδότηση για να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχει υποστεί η περιοχή.
«Είχαμε επισημάνει από καιρό ότι πρέπει, επιτέλους, οι μελέτες που έχουν γίνει να χρηματοδοτηθούν και να ολοκληρωθεί η αντιπλημμυρική θωράκιση ενός τουριστικού, αγροτικού και αλιευτικού δήμου», πρόσθεσε.
σχόλια