Aυτό είναι το μέσο εισόδημα των χωρών της Ε.Ε.

Aυτό είναι το μέσο εισόδημα των χωρών της Ε.Ε. Facebook Twitter
6

Σε ποια θέση στην Ευρώπη βρίσκεται πλέον το μέσο εισόδημα στην Ελλάδα; Μετά τις συνεχείς μειώσεις μέσω των μνημονίων ο μέσος μισθός στη χώρα μας βρίσκεται στις 20.296 ευρώ το χρόνο, αρκετά πιο πάνω από την Πορτογαλία όπου ο μέσος μισθός διαμορφώνεται στα 17.280 ευρώ. Κάτω από τις δύο χώρες βρίσκονται μόνο η Βουλγαρία με  5.080 ευρώ ετησίως, ακολουθούμενη από τη Ρουμανία ( 6.222) και τη Λιθουανία ( 8.116).

Την ώρα που στην Ε.Ε. μόλις άρχισαν να συζητάνε την καθιέρωση κοινού κατώτατου μισθού, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το μισθολογικό χάσμα είναι πολύ βαθύ για να καλυφθεί έτσι εύκολα. Στη Γερμανία, ο μέσος μισθός ανέρχεται σε  47.042 ευρώ το χρόνο, σε  37.792 στη Γαλλία και σε 30.170 ευρώ στην Ιταλία. Πιο πάνω απ’ όλους είναι το Λουξεμβούργο με μέσο ετήσιο μισθό στα 55.553 ευρώ, ακολουθούμενο από τη Δανία (54.416), το Ηνωμένο Βασίλειο ( 49.621), την Ολλανδία ( 49.235) και το Βέλγιο ( 46.693). Αντίστοιχα, στην Ισπανία το 2015 το μέσο εισόδημα ήταν 26.259 ευρώ ετησίως.

Aυτό είναι το μέσο εισόδημα των χωρών της Ε.Ε. Facebook Twitter

Στην πραγματικότητα, όπως σημειώνει η El Mundo, μεταξύ του Λουξεμβούργου με τις υψηλότερες αποδοχές και της Βουλγαρίας, με τις χαμηλότερες αποδοχές, υπάρχει μια διαφορά των  50.473 ευρώ. Το κενό αυτό αντανακλά, προφανώς, δύο χώρες με πολύ διαφορετικές οικονομίες: ενώ το Λουξεμβούργο είναι ένα βασικό οικονομικό κέντρο, η βουλγαρική οικονομία είναι ακόμα υπό ανάπτυξη και  εκσυγχρονισμό μετά κομμουνιστικό παρελθόν της. Στην πραγματικότητα, ένα από τα τρέχοντα προβλήματα στην αγορά εργασίας στη Βουλγαρία είναι η φυγή εργαζομένων σε άλλες χώρες σε αναζήτηση καλύτερων μισθών.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Οικονομία / Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει πολλές περιοχές της Ευρώπης, έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε μεγάλες εκτάσεις του κοινοτικού γεωργικού τομέα
ΦΩΤ.: EUROKINISSI