Ελληνίδα βιολόγος επιλέχθηκε να μελετήσει από επιστημονική άποψη την "Δίαιτα του Θεού"

Ελληνίδα βιολόγος επιλέχθηκε να μελετήσει από επιστημονική άποψη την "Δίαιτα του Θεού" Facebook Twitter
0


Την παραδοσιακή διατροφή και νηστεία με βάση τους κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας θα μελετήσει από επιστημονική άποψη η δρ Αντιγόνη Δήμα, το ερευνητικό πρόγραμμα της οποίας επιλέχθηκε για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC Starting Grant).

Η Ελληνίδα βιολόγος του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών Αλέξανδρος Φλέμινγκ θα ερευνήσει τις πολύπλοκες βιολογικές και λειτουργικές επιπτώσεις που έχει η συστηματική ανθρώπινη ορθόδοξη νηστεία στο ανθρώπινο σώμα. Γι' αυτόν τον σκοπό, θα αναλύσει το μοριακό «αποτύπωμα» που αφήνει στον οργανισμό η διατροφή, με βάση τις παραδόσεις της Εκκλησίας, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες επιπτώσεις που έχει η διατροφή του γενικού πληθυσμού.

Όσοι ακολουθούν τη «δίαιτα του Θεού», κάνοντας περιοδικές μονοήμερες και πολυήμερες νηστείες, απέχουν από κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά συνολικά επί 180 έως 200 μέρες τον χρόνο, ξεκινώντας από την παιδική ηλικία τους.

Το πρωτότυπο ερευνητικό πρόγραμμα θα βάλει στο «μικροσκόπιο» τις επιπτώσεις που έχει αυτή η δίαιτα στα ανθρώπινα κύτταρα. Η ελπίδα είναι πως από τη μελέτη θα προκύψουν σημαντικά ευρήματα, που θα μπορούσαν να «μεταφραστούν» σε αξιοποιήσιμες ιδέες και προτάσεις στο πεδίο της βιοϊατρικής.

Η Αντιγόνη Δήμα, κόρη του πρώην υπουργού και πρώην επιτρόπου της ΕΕ, Σταύρου Δήμα, σπούδασε βιολογία στο Imperial College του Λονδίνου, έκανε μεταπτυχιακά στη βιολογική ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πήρε το διδακτορικό της στη γενετική από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το Ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger. Το 2014 τιμήθηκε με το βραβείο της L'Oreal Unesco για τις Γυναίκες στην Επιστήμη.

Και η μετάβαση της ναυτιλίας στον ατμό

Εξάλλου, ο δρ. Απόστολος Δελής, ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), επελέγη και αυτός για χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης ERC Starting Grant 2016.

Το ερευνητικό πρόγραμμά του έχει ως θέμα τις δομικές αλλαγές που επέφερε κατά την πρώτη παγκοσμιοποίηση η μετάβαση από το ιστίο στον ατμό, τόσο στη ναυτική εργασία, όσο και στην καθημερινότητα των ναυτικών κοινοτήτων, στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα έως και τον Μεσοπόλεμο.

Το πρόγραμμα θα εστιάσει στην προσαρμογή των ναυτικών, πλοιοκτητών και των οικογενειών τους, στη νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της μετάβασης στον ατμό, εξετάζοντας τη ναυτική αγορά εργασίας, τις εργασιακές σχέσεις, τις συνθήκες εργασίας, την καθημερινή ζωή εν πλω, καθώς και τη ζωή των οικογενειών των ναυτιλλομένων στη στεριά.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ερευνητές από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ουκρανία και την Ελλάδα, ενώ προβλέπεται να εκπονηθούν τέσσερεις διδακτορικές διατριβές σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο εδώλιο οι 12 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού

Ελλάδα / Στο Εφετείο οι 12 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού

Οι δώδεκα κατηγορούμενοι, νεαροί οπαδοί του ΠΑΟΚ, καταδικάστηκαν πρωτοδίκως, επτά εκ των οποίων σε ισόβια κάθειρξη και πολυετείς ποινές, και οι υπόλοιποι σε πρόσκαιρες ποινές κάθειρξης
LIFO NEWSROOM
Διαθέσιμη για όλους πλέον η εξ αποστάσεως ταυτοποίηση στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας

Ελλάδα / Διαθέσιμη για όλους πλέον η εξ αποστάσεως ταυτοποίηση στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας

Τη δυνατότητα για εξ αποστάσεως ταυτοποίηση έχουν πλέον άτομα με αναπηρία εγγεγραμμένα στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ, άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και κάτοικοι νησιών και εξωτερικού
LIFO NEWSROOM