Τι σημαίνει η παραίτηση δύο Αντιπροέδρων του ΣτΕ, με απανωτές ανακοινώσεις για "σημεία και τέρατα", γραμμένες σε οργισμένη πλην νομική γλώσσα και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διάσκεψη για το κρίσιμο θέμα των τηλεοπτικών αδειών; Η εξέλιξη, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, χαρακτηρίζεται από εξωφρενική έως πρωτόγνωρη, μέχρι και γελοία, για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά. Ακόμη και έτσι όμως, εξήγηση σε απλά ελληνικά για το τι προκάλεσε το σχίσμα στους κόλπους του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, μέχρι στιγμής, δεν έχει δοθεί.
Κατά τις ίδιες πηγές, η σοβαρή εμπλοκή στη διαδικασία, προέκυψε ύστερα από άρνηση του προέδρου Νίκου Σακελλαρίου να θέσει εις γνώσιν των μελών σχετική προεισήγηση με την πλήρη ομολογία για το προς συζήτηση θέμα. Στην προεισήγηση, όπως εξήγησε συντάκτης του δικαστικού ρεπορτάζ, συνήθως περιλαμβάνεται όλο το ιστορικό της υπόθεσης (εν προκειμένω στοιχεία για το ΕΣΡ και για άλλα κομβικά για τους τηλεοπτικούς σταθμούς στοιχεία, που εκτείνονται έως και μία διετία πίσω).
Αρχικώς, το αιτιολογικό του προέδρου για την απόφαση του να μη δώσει την προεισήγηση εστίαζε στο ότι δεν επιθυμούσε να διαρρεύσει στον Τύπο, κίνηση που λίγο αργότερα αιτιολογήθηκε ότι σημειώθηκε "για λόγους δημοσίου συμφέροντος".
Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται από δημοσιογράφους που παρακολουθούν τη διαδικασία, από την πρώτη στιγμή της εξωφρενικής - όπως χαρακτηρίστηκε - άρνησης, δημιουργήθηκε αναταραχή και ψίθυροι που στη συνέχεια έγιναν κραυγές και αφορούσαν το ότι ο κ. Σακελλαρίου όχι μόνο έπαιρνε πλέον ανοιχτά θέση υπέρ της κυβέρνησης, αλλά και επιχειρούσε να επηρεάσει το δικαστήριο.
Ακριβώς αυτό το σημείο αφορούν και οι σαφείς αιχμές των παραιτηθέντων Αντιπροέδρων του ΣτΕ Χρήστου Ράμμου και Κατερίνας Σακελλαροπούλου, για μετατροπή της Ένωσης Δικαστικών του ΣτΕ σε "γραφείο τύπου του προέδρου", που επιχείρησε να τους οδηγήσει σε απόφαση για τις τηλεοπτικές άδειες, παραβιάζοντας τον κανονισμό λειτουργίας του ΣτΕ που απαιτεί από τους δικαστές να έχουν πλήρη εικόνα της υπόθεσης.
Ας σημειωθεί, ότι ακόμη και έμπειροι δικαστικοί συντάκτες, όταν ερωτώνται για το τι σημαίνει η σημερινή εξέλιξη - των παραιτήσεων και της γενικότερης αναταραχής στο ΣτΕ - για το μέλλον του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας δεν ξέρουν να απαντήσουν. Τονίζουν, όμως, ότι είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να επηρεαστεί το δικαστήριο με τρόπο τόσο ακατέργαστο και άκομψο...
σχόλια