Ανάρτηση για τους σεισμούς μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού έκανε το Διαστημικό Πρόγραμμα της ΕΕ για την παρατήρηση της Γης, Copernicus.
Στη φωτογραφία φαίνεται η έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες ενώ περιλαμβάνονται τα επίκεντρα και τα μεγέθη από την έναρξη της σεισμικής κρίσης.
«Αυτή η οπτικοποίηση δεδομένων για τα νησιά των Κυκλάδων, που δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Ψηφιακό Υψομετρικό Μοντέλο Copernicus, εντοπίζει γεωγραφικά το σεισμικό σμήνος. Περιλαμβάνει δείκτες για τα επίκεντρα και τα μεγέθη των σεισμών που έχουν σημειωθεί από την έναρξη της σεισμικής κρίσης. Από τις 27 Ιανουαρίου 2025, τα νησιά των Κυκλάδων έχουν πληγεί από περισσότερους από 1.000 υποθαλάσσιους σεισμούς, με ορισμένους να ξεπερνούν το μέγεθος των 5,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Τα επίκεντρα των σεισμών έχουν εντοπιστεί κυρίως μεταξύ των νησιών της Σαντορίνης και της Αμοργού» επισημαίνεται στην ανάρτηση.
This data visualisation of the Cyclades islands, generated using data from the Copernicus Digital Elevation Model, geo-localises the seismic swarm.
— Copernicus EU (@CopernicusEU) February 6, 2025
It includes indicators for the epicentres&magnitudes of the earthquakes that have occurred since the onset of the seismic crisis. pic.twitter.com/rrJus7qyTK
Νωρίτερα, η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ προχώρησε σε νέα έκτακτη ανακοίνωση για τους σεισμούς στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Όπως αναφέρεται, από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά πάνω από 7.700 σεισμούς.
Εκτός από τον σεισμικό κίνδυνο, η ευρύτερη περιοχή αλλά κυρίως η Σαντορίνη «καταγράφει πιθανότητα για εκδήλωση συνοδών των σεισμών γεωκινδύνων, όπως οι κατολισθήσεις. Οι κατολισθήσεις που έχουν εκδηλωθεί κατά καιρούς στη Σαντορίνη, η οποία είναι ιδιαίτερα επιδεκτική στα φαινόμενα αυτά, ποικίλλουν στον τύπο και τον όγκο των ασταθών υλικών που κινητοποιούνται. Περιλαμβάνουν καταπτώσεις και ανατροπές βραχωδών τεμαχών, και ολισθήσεις εδαφών», καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα ενδέχεται να οδηγήσει σε εντονότερα κατολισθητικά φαινόμενα, ειδικότερα στην περίπτωση εκδήλωσης ισχυρότερου σεισμού.