Οι βομβαρδισμοί σε ένα σχολείο στη βορειοδυτική Συρία, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 28 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 22 παιδιών σύμφωνα με τη UNICEF, δεν μπορεί παρά να έγιναν είτε από την Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας ή από αυτή της Συρίας, έκρινε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό.
«Ποιος είναι υπεύθυνος; Σε κάθε περίπτωση δεν είναι η αντιπολίτευση, διότι για να βομβαρδίσεις από αέρος χρειάζεσαι αεροπλάνα. Είναι είτε οι Σύροι, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, ή οι Ρώσοι», δήλωσε ο Ερό κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι.
Στην Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος υποστήριξε επίσης ότι είτε η συριακή κυβέρνηση είτε η Ρωσία ευθύνονται για τον βομβαρδισμό στο σχολείο αυτό. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν ήταν το καθεστώς του Άσαντ ή οι Ρώσοι που έκαναν το αεροπορικό πλήγμα, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι κάποιος από τους δύο», είπε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζος Έρνεστ. «Ακόμη κι αν ήταν το καθεστώς Άσαντ που προχώρησε (στην επιδρομή), το καθεστώς Άσαντ είναι σε θέση να κάνει τέτοιου είδους επιθέσεις απλά και μόνο επειδή υποστηρίζεται από τη ρωσική κυβέρνηση».
Στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ζήτησε σήμερα να υπάρξει «άμεση και αμερόληπτη έρευνα» για τους πολυαίμακτους βομβαρδισμούς στο σχολείο της Ιντλίμπ. «Εάν ήταν εσκεμμένη, αυτή η επίθεση μπορεί να αποτελεί έγκλημα πολέμου», πρόσθεσε ο Μπαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας και ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την εκπαίδευση, Γκόρντον Μπράουν, απαίτησε να γίνει έρευνα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για το «έγκλημα πολέμου» που διαπράχθηκε στο σχολείο στην Ιντλίμπ. «Ζητώ από το Συμβούλιο Ασφαλείας να συναινέσει άμεσα η εισαγγελέας του ΔΠΔ να διεξαγάγει έρευνα για αυτό που πιστεύω ότι αποτελεί έγκλημα πολέμου» είπε ο Μπράουν στον Τύπο.
Η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή της στα πλήγματα αυτά. «Η Ρωσία δεν έχει καμιά εμπλοκή σε αυτή τη φρικτή τραγωδία», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.
Εξάλλου ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, τόνισε ότι δεν βρίσκονταν ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο πάνω από το σχολείο της Ιντλίμπ όταν έγινε η πολύνεκρη επιδρομή, την 26η Οκτωβρίου, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Ο ίδιος είπε ότι εικόνες που συγκεντρώθηκαν με ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος από τον χώρο του σχολείου δείχνουν πως οι ζημιές που προκλήθηκαν δεν μοιάζουν να οφείλονται σε πλήγματα από αέρος.
Σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία, 22 παιδιά και έξι εκπαιδευτικοί σκοτώθηκαν στα αεροπορικά πλήγματα στο σχολείο, στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία. Ωστόσο, η UNICEF δεν προσδιόρισε ποιος έκανε τους βομβαρδισμούς.
Η Μόσχα επενέβη με τη χρήση της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στον συριακό πόλεμο από την 30ή Σεπτεμβρίου 2015, για να υποστηρίξει τον σύμμαχό της πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, και διαβεβαιώνει πως πλήττει μόνο «τρομοκρατικούς στόχους».
Ο Ερό ερωτηθείς εξάλλου για την έκθεση του ΟΗΕ που κατηγορεί το συριακό καθεστώς για μια επίθεση με χημικά όπλα στην κοινότητα Κμένας, στην επαρχία Ιντλίμπ, τον Μάρτιο του 2015, επανέλαβε ότι η Γαλλία θέλει να υπάρξει μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα καταδικάζει και θα επιβάλλει κυρώσεις σε όσους διαπράττουν τέτοιες επιθέσεις.
Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα πέντε φορές το δικαίωμα βέτο που διαθέτει στο ΣΑ του ΟΗΕ για να εμποδίσει την έγκριση σχεδίων απόφασης που σχετίζονταν με τον πόλεμο στη Συρία. Όσον αφορά τα χημικά όπλα, η Μόσχα εκτιμά ότι τα συμπεράσματα των ειδικών του οργανισμού και του ΟΑΧΟ δεν είναι επαρκώς πειστικά.
σχόλια