Ένα ακόμη αδιέξοδο για την κυβέρνηση η υποψηφιότητα Πολύδωρα

Ένα ακόμη αδιέξοδο για την κυβέρνηση η υποψηφιότητα Πολύδωρα Facebook Twitter
4

Mπορεί το πρωί, λίγο πριν την ανακοίνωση του ονόματος, η κυβέρνηση να διεμήνυε πως η ΝΔ δεν θα μπορούσε να απορρίψει την πρόταση για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ, όμως αργότερα, στο άκουσμα το ονόματος Βύρωνας Πολύδωρας, όχι μόνο η ΝΔ αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν την αντίθεσή τους οδηγώντας όπως φαίνεται κι αυτή την προσπάθεια σε αδιέξοδο.

Αν δεν υπάρξουν ανατροπές και σημαντικές αλλαγές στη στάση των κομμάτων, η νέα διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής τη Δευτέρα δεν θα πετύχει και πάλι τη συγκρότηση ΕΣΡ. Στο μεταξύ, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, τη Δευτέρα το πρωί θα κατατεθεί διάταξη που καταργεί το άρθρο 2Α του νόμου 4339/15 το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση. Όλες οι αρμοδιότητες καθώς και αυτή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών του επανέρχονται έτσι στο ΕΣΡ.

Αντιδράσεις κομμάτων

 

Το πρόσωπο του Β. Πολύδωρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για το ΕΣΡ λέει η ΝΔ. Η Κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, δείχνει ότι βρίσκεται σε απελπισία. Οφείλει να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά, αντί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια», τονίζει σε ανακοίνωση της η Πειραιώς και προσθέτει πως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αφορούσε στα πρόσωπα που συνθέτουν το ΕΣΡ, αλλά στη αντισυνταγματική μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στον κ. Παππά.

Συμπληρώνει ότι απαιτείται αμέσως νομοθετική ρύθμιση, την οποία η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή, για να επιστραφούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα.

«Η στελέχωση του ΕΣΡ με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους θα ακολουθήσει αμέσως μετά.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι γνωρίζουν, ότι το πρόσωπο του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, που προτείνεται από τον κ. Τσίπρα για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ο θεσμός απαιτεί», επισημαίνει η ΝΔ.

«Οχι» και από το Ποτάμι

 

Αρνητικά τοποθετήθηκε το Ποτάμι να αναλάβει πρόεδρος στο ΕΣΡ ο Βύρων Πολύδωρας.

«To Ποτάμι δεν παίζει με τους θεσμούς και δεν πρόκειται να συναινέσει στον ευτελισμό των ανεξάρτητων Αρχών. Δεν θα ψηφίσει για πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας... Δεν πρόκειται να γίνει συνεργός στον κατήφορο που ακολουθεί η κυβέρνηση», τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

«Όχι» από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

 

«Όχι» στην υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ λέει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή της ότι παραμένει σταθερή στη θέση της ότι θα συμβάλει θετικά στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ώστε να υπάρξει σωστή ρύθμιση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την ανεξάρτητη αρχή - και ιδιαίτερα αυτό του Προέδρου - επιβάλλεται να πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις ώστε και συμβολικά και ουσιαστικά να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ευθύνες αλά και να συγκεντρώνουν την ευρύτερη αποδοχή. Αυτό εξάλλου είναι και το πνεύμα του Συνταγματικού νομοθέτη όπως αποτυπώθηκε ρητά στις διατάξεις του Συντάγματος, που προβλέπουν την αποδοχή των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

»Ο προτεινόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιος Πρόεδρος κ. Βύρων Πολύδωρας δεν ικανοποιεί τα κριτήρια που έχουμε θέσει. Η πρόταση του εξυπηρετεί απλά τα γνωστά πολιτικά παιχνίδια των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με την συντηρητική παράταξη, με αντάλλαγμα την πολιτική ασυλία της καταστροφικής - για τη χώρα - περιόδου 2004/2009.

»Εξυπακούεται ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει τον "Υπουργό της ζαρντινιέρας". Αυτόν που είχε προτείνει τη συνεργασία του πολιτικού του χώρου, με την Χρυσή Αυγή.

»Περιμένουμε πραγματικά συναινετικές προτάσεις ώστε να συγκροτηθεί αξιόπιστο και αποδεκτό ΕΣΡ».

Οι ΑΝΕΛ χαιρετίζουν την πρόταση 

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θεωρούμε ότι η προσωπικότητα του Βύρωνα Πολύδωρα πληροί όλες τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο θεσμός για αυτή τη θέση» δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος Μανταλένα Παπαδοπούλου και προσθέτει:

«Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει, επιτέλους, να συναινέσει στο αίτημα για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ, ώστε να πάψει να επικρατεί το καθεστώς ανομίας και αναρχίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Έν.Κεντρώων: Η κυβέρνηση να αποφύγει κάθε νομοθετική πρωτοβουλία και η ΝΔ να συμβάλει στον σχηματισμό ΕΣΡ

«Για να υπάρχει αποτέλεσμα στη διάσκεψη των προέδρων πρέπει να αποφύγει η κυβέρνηση κάθε παράπλευρη νομοθετική πρωτοβουλία και να μετατεθούν όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Ακόμη και τις προσωρινές άδειες λειτουργίας των σταθμών να τις δώσει το ΕΣΡ και όχι η κυβέρνηση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων και συμπληρώνει:

«Η δε ΝΔ, οφείλει να συμβάλλει στο σχηματισμό ΕΣΡ γιατί διαφορετικά θα παρουσιαστεί σαν κόμμα που το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να ρίξει την κυβέρνηση».

ΚΚΕ: Δεν παίρνουμε μέρος σε παζάρια 

«Ο αποπροσανατολισμός καλά κρατεί. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν αναγορεύσει σε "μητέρα των μαχών" της μεταξύ τους αντιπαράθεσης το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και της συγκρότησης του ΕΣΡ, για να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση σε όλα τα άλλα σοβαρά και κρίσιμα ζητήματα που επιδεινώνουν τη ζωή του λαού. Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε παζάρια και παιχνίδια που έχουν ως κύριο στόχο την αναδιανομή της πίτας στα ΜΜΕ και το ποιος θα επικρατήσει σε αυτή την αναδιανομή» αναφέρει σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για την αντιπαράθεση σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες.

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πιο πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς, μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών πιο επιτακτική από ποτέ
LIFO NEWSROOM
Επαγγελματίες Οπλίτες: Μπορούν να παραμείνουν μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας ή του 60ού έτους της ηλικίας τους

Πολιτική / Επαγγελματίες Οπλίτες: Μπορούν να παραμείνουν μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας ή του 60ού έτους της ηλικίας τους

Στόχος της πρωτοβουλίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας για την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου είναι η κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Ευτυχώς όλοι οι άλλοι τον απέρριψαν ασυζητητί. Πλην των αυγών βεβαίως, βεβαίως... Ποιον θα προτείνει μετά ο Τσίπρας? Το Νοτη Σφακιανάκη? Το Μπαλτάκο? Το Νικολόπουλο? Το Ψωμιάδη? Πόσο πιο κάτω εχει ακομα ο πάτος του βαρελιού ρε παιδιά?
Έχουν χάσει τη ψυχραιμία τους και τη σιγουριά ότι μπορούν να ελέγξουν τα πάντα. Φοβούνται. Ποιος ξέρει τι άλλο θα δούμε. Θα σκάσουν με πάταγο, δεν θα πέσουν έτσι απλά. Θέλει προσοχή.