Στο υπουργείο του Ν. Παππά μεταφέρονται αρμοδιότητες από την ΕΥΠ

Στο υπουργείο του Ν. Παππά μεταφέρονται αρμοδιότητες από την ΕΥΠ Facebook Twitter
0

Στο νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής πρόκειται να μεταφερθεί η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Eπιθέσεων (CERT), που μέχρι πρότινος υπαγόταν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Καθημερινή».

Τη μεταφορά προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα (123) για τη «Σύσταση υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής», που δημοσιεύθηκε την 4η Νοεμβρίου στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Έτσι, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν ανατροπές της τελευταίας στιγμής στον κυβερνητικό σχεδιασμό, η αρμοδιότητα της πρόληψης και αντιμετώπισης ηλεκτρονικών επιθέσεων μεταβιβάζεται από την ΕΥΠ στο νέο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, υπό τον Νίκο Παππά.

«Σχετική πρόβλεψη», σημειώνει η «Καθημερινή» «υπήρχε αρχικά στον νόμο για τη σύσταση Γ.Γ. Ψηφιακής Πολιτικής. Ψηφίστηκε μαζί με άλλα προαπαιτούμενα τον περασμένο Μάιο. Το άρθρο 2 του σχετικού νόμου προέβλεπε ότι «η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής ορίζεται ως Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Περιστατικών Παραβίασης Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων (Εθνικό CERT) και συνεργάζεται προς τούτο με τις ανάλογες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη». Η μεταφορά αρμοδιοτήτων της ΕΥΠ στη νέα κυβερνητική «δομή» ολοκληρώθηκε με την υπογραφή, παραμονές του ανασχηματισμού, του Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Και αυτό διότι στο σχετικό Π.Δ. αναφέρεται ρητά ότι το σύνολο των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας μεταφέρεται στο υπό σύσταση υπουργείο. Στο πρόσφατο παρελθόν (Αύγουστος 2015), η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων της ΕΥΠ είχε ερευνήσει υπόθεση υποκλοπής των emails 15.000 Ελλήνων πολιτών. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, αντίστοιχα, είχε τεθεί επικεφαλής έρευνας για επιθέσεις της ομάδας χάκερ «Armada Collective» σε πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.»

Σύμφωνα με μια εκδοχή, η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την ΕΥΠ στο νέο υπουργείο θα λύσει προβλήματα συνεργασίας με συναρμόδιους φορείς που ανέκυπταν λόγω του «ειδικού» χαρακτήρα της υπηρεσίας.

Ωστόσο, αρκετοί εκφράζουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του νέου «σχήματος» επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, οι μυστικές υπηρεσίες αποτελούν την Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων, καταλήγει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Πηγή: Καθημερινή

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαγραφή Σαλμά ζητά ο Μητσοτάκης - Τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ

Πολιτική / Διαγραφή Σαλμά ζητά ο Μητσοτάκης - Τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ

Μετά την ερώτηση στη βουλή για τα «κόκκινα δάνεια» και τις αιχμές του βουλευτή κατά του Κωστή Χατζηδάκη ότι «πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη»
LIFO NEWSROOM
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης στην Άρτα την ώρα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Η «απάντηση» της Γεροβασίλη

Πολιτική / ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης στην Άρτα την ώρα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Η «απάντηση» της Γεροβασίλη

«Θα μπορούσε να επισκεφτεί την Άρτα μια άλλη ημέρα και όχι την ώρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θέλει να ηγηθεί» σχολίασε σε ανάρτησή της
LIFO NEWSROOM
Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

Πολιτική / Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

«Αναγκάζομαι να προσφύγω στη Δικαιοσύνη διότι παραδέχθηκε ότι άσκησε bullying εναντίον μου, αποδίδοντας τη συμπεριφορά του στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος» λέει η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM