Μουσείο χωρίς Σπίτι

Μουσείο χωρίς Σπίτι Facebook Twitter
Η Ευσταθία που ζει και εργάζεται στην Αθήνα, πρόσφερε πολλά αυτοκινητάκια του γιου της στη Ραχίμα από το Αφγανιστάν, για να μπορεί και ο δικός της γιος να παίζει και να χαίρεται.
0

ADVERTORIAL

Μουσείο χωρίς Σπίτι Facebook Twitter

Εσύ τι δικό σου θα έδινες σε κάποιον που έχει ανάγκη; Το "Μουσείο χωρίς Σπίτι", μια πρωτοβουλία  του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και της Oxfam, της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Οργανώσεων για την Καταπολέμηση της Φτώχειας φέρνει στο προσκήνιο καθημερινά πράγματα που μοιράστηκαν Έλληνες και Ελληνίδες με ανθρώπους που έφτασαν στη χώρα μας για ένα καλύτερο αύριο.  Ένα πουκάμισο, πολύχρωμες κηρομπογιές, ένα παιχνίδι, ένα τουμπερλέκι... Αυτά είναι μερικά από τα αντικείμενα που θα «εκτίθενται» στο πρωτότυπο, ξεχωριστό «Μουσείο Χωρίς Σπίτι».


Από τις 14 Νοεμβρίου 2016, όλη η Αθήνα μετατρέπεται σε ένα «μουσείο» αφιερωμένο στην ανάδειξη και την αναγνώριση της αλληλεγγύης των Ελλήνων και των Ελληνίδων στους ανθρώπους που έπρεπε να αφήσουν την πατρίδα τους. Μια Έκθεση για τη Φιλοξενία που καλεί τους Έλληνες και όλους τους ανθρώπους παντού στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών, σε μια δέσμευση διεκδίκησης ασφάλειας και αξιοπρέπειας για όλους.


Στο «Μουσείο Χωρίς Σπίτι», τα «εκθέματα» είναι πραγματικά αντικείμενα που προσέφεραν Έλληνες και Ελληνίδες – άνδρες, γυναίκες, παιδιά- σε ανθρώπους που έφτασαν τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας, για να απαλύνουν τον πόνο τους και να βοηθήσουν όσο μπορούν τη δύσκολη καθημερινότητά τους. Τα αντικείμενα αυτά αντιπροσωπεύουν την αλληλεγγύη και συμβολίζουν τις φιλικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στους ανθρώπους τους τελευταίους μήνες. Φωτογραφίες των αντικειμένων θα έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε σε στάσεις λεωφορείων και τραμ, σε βαγόνια τρένων του ΗΣΑΠ, καθώς και σε διαφημιστικές πινακίδες σε στάσεις του μετρό της Αθήνας.

Μουσείο χωρίς Σπίτι Facebook Twitter


Παράλληλα, πραγματικές προθήκες θα τοποθετηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Μουσείο Φρυσίρα καθώς και στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, με τους επισκέπτες να μπορούν να δουν από κοντά «εκθέματα» γεμάτα προσφορά και αγάπη. Όλα τα εκθέματα συνοδεύονται από πραγματικές ιστορίες αλληλεγγύης και ελπίδας που αποτυπώνουν τη δύναμη των ανθρώπων να πραγματοποιούν αλλαγές προς μια θετική κατεύθυνση.


Την ίδια στιγμή, στο www.museumwithoutahome.gr θα μπορούν όλοι και όλες να δουν τα «εκθέματα» και να μάθουν τις προσωπικές μαρτυρίες των ανθρώπων που «κρύβονται» πίσω από κάθε ένα από αυτά. Επιπλέον, στην ιστοσελίδα της εκστρατείας, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να στηρίξει με την υπογραφή του τις προσπάθειες που καταβάλλουν το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας και η Oxfam, διεκδικώντας ασφάλεια και αξιοπρέπεια για όλους.


Η Ελλάδα είναι μια χώρα γνωστή για τη συνεισφορά της στη φιλοσοφία, τη δημοκρατία και τον πολιτισμό γενικότερα. Εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται τη χώρα κάθε χρόνο, κυρίως για να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία της και να επισκεφθούν τα μουσεία της. Το «Μουσείο Χωρίς Σπίτι», συνιστά φόρο τιμής στους πολίτες της σημερινής Ελλάδας που στήριξαν, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, με όλες τους τις δυνάμεις τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα τους. Είναι ένα «μουσείο» αφιερωμένο στον ανθρωπισμό και την ελπίδα, δύο έννοιες που δεν πρέπει να «ξεθωριάσουν» ποτέ.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Σπύρου – Ηρακλή Ακτύπη, Διευθυντή Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας και του Nicola Bay, Επικεφαλής της Οxfam στην Ελλάδα.

— Τι είναι το «Μουσείο Χωρίς Σπίτι - Μια Έκθεση για τη Φιλοξενία»;
Μια κοινή εκστρατεία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και της Oxfam αφιερωμένη στους Έλληνες και τις Ελληνίδες που με την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και τη φιλοξενία τους έχουν αγκαλιάσει τους ανθρώπους που βρέθηκαν στη χώρα μας γιατί έπρεπε να αφήσουν τη δική τους. Μια πρωτοβουλία για τον ανθρωπισμό και την ελπίδα, στην Ελλάδα του σήμερα, στην Ελλάδα των δυσκολιών και της κρίσης. Στους Έλληνες που εξακολουθούν να γράφουν ιστορία.

— Ποιος είναι ο στόχος αυτής της εκστρατείας;
Είναι μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην ανάδειξη και αναγνώριση της προσφοράς των Ελλήνων και Ελληνίδων που καλωσόρισαν στο σπίτι και στη χώρα τους όσους έπρεπε να εγκαταλείψουν τη δική τους. Αποσκοπεί, επίσης, να ενθαρρύνει όλους και όλες εμάς να συνεχίσουμε να προσφέρουμε σε όσους και σε όσες το έχουν ανάγκη. Μια ακόμη ευκαιρία να εκφραστούν και να πράξουν όσοι θέλουν να υποστηρίξουν το δικαίωμα σε προστασία και βοήθεια των ανθρώπων που εγκατέλειψαν το σπίτι τους αναζητώντας ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Μια έμπρακτη δέσμευση στήριξης στους ανθρώπους που χρήζουν και δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ένα ηχηρό μήνυμα προς τους ισχυρούς της Ευρώπης για άμεσες, βιώσιμες λύσεις στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

— Τι περιλαμβάνει η Έκθεση για τη Φιλοξενία;
Τα εκθέματα του «Museum Without a Home» δεν είναι έργα καλλιτεχνών, αλλά αληθινά αντικείμενα που προσέφεραν απλοί , καθημερινοί Έλληνες και Ελληνίδες – άνδρες, γυναίκες, παιδιά- σε ανθρώπους που χρειάζονταν προστασία και υποστήριξη, και τα οποία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά τους. Ανάμεσα σε αυτά θα συναντήσουμε παπούτσια, ρούχα, παιχνίδια, είδη προσωπικής υγιεινής, αλλά και είδη πρώτης ανάγκης, οικιακής χρήσης, σχολικά κ.ά. Ταυτόχρονα, η Έκθεση φιλοξενεί ιστορίες και μαρτυρίες ανθρώπων που με τις αφηγήσεις τους «ζωντανεύουν» τα αντικείμενα, συγκινούν, ευαισθητοποιούν, κινητοποιούν τους γύρω τους και τους ενθαρρύνουν να γίνουν συμμέτοχοι στην κοινή αυτή προσπάθεια αλληλεγγύης.

— Πού βρίσκονται τα «εκθέματα»;
Το «Museum Without A Home» δεν έχει συγκεκριμένη τοποθεσία, ούτε ωράριο λειτουργίας. Τα εκθέματα καθώς και τις ιστορίες που τα συνοδεύουν, μπορείτε να τα δείτε στο site www.museumwithoutahome.gr. Εναλλακτικά μπορείτε να τα επισκεφθείτε, εντοπίζοντας στο site μέσω του χάρτη το κοντινότερο σε εσάς σημείο. Σας καλούμε με την πρώτη ευκαιρία να τα επισκεφθείτε!


— Πώς μπορούμε να συμμετέχουμε ενεργά και να βοηθήσουμε;
Μέσω της εκστρατείας αυτής με τρεις συγκεκριμένους τρόπους:
- Με το να συνυπογράψουμε τη δέσμευση στήριξης της Έκθεσης που έχει αναρτηθεί στο www.museumwithoutahome.gr.
- Με το να απευθυνθούμε το συντομότερο δυνατόν σε οργανώσεις και φορείς που προσφέρουν έμπρακτη βοήθεια, παρέχοντας χρήσιμα αντικείμενα.
- Με το να προωθήσουμε περαιτέρω την προσπάθεια αυτή και να ενθαρρύνουμε φίλους/γνωστούς να συμμετέχουν στην αναγνώριση της προσφοράς, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης των πολιτών της σημερινής Ελλάδας. #MuseumWithoutaHome

— Ένα από τα «εκθέματα» του «Museum Without A Home» φιλοξενείται στο πλέον εμβληματικό Μουσείο της Ελλάδας, το Μουσείο της Ακρόπολης. Πώς έγινε αυτή η επιλογή;
Η Ελλάδα είναι μια χώρα γνωστή για την προσφορά της στη φιλοσοφία, τη δημοκρατία και τον πολιτισμό γενικότερα. Εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα, κυρίως για να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία της, να επισκεφτούν τα μουσεία της. Αυτό τον καιρό, όμως, η συμβολή της στον κόσμο είναι διαφορετική.

Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές είναι παγκόσμιο γεγονός και οι Έλληνες και οι Ελληνίδες το αντιμετωπίζουν με έναν μοναδικό τρόπο: τη φιλοξενία. Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε πως γράφεται και πάλι ιστορία. Η Διεθνής Αμνηστία στην Ελλάδα και η Oxfam θέλουν να ευχαριστήσουν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που μοιράστηκαν κομμάτια της ζωής τους, μεταφορικά και κυριολεκτικά, και γι' αυτό δημιούργησαν το «Museum Without A Home». Ένα μουσείο διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Μια έκθεση για τη φιλοξενία.

— Γιατί άλλη μια εκστρατεία, ένα «Μουσείο» για όσους έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, και όχι για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια;
Απεναντίας, η πρωτοβουλία αυτή είναι αφιερωμένη στους Έλληνες και στις Ελληνίδες που έχουν πληγεί από την κρίση και παλεύουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της καθημερινότητας. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που αξίζουν ένα «Ευχαριστώ» και ένα «Μπράβο», γιατί, παρά τις δικές τους δυσκολίες, τόλμησαν και τολμούν να δείξουν στην πράξη την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά τους απέναντι σε άλλους ανθρώπους, σε συνανθρώπους μας χωρίς καμία διάκριση. «Όταν προσφέρεις με κάποιον τρόπο το παίρνεις πίσω», μας είπε η Γεωργία όταν μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία της στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής [τα βίντεο με τη συνέντευξη της Γεωργίας και άλλων ανθρώπων που μας μίλησαν φιλοξενούνται στο www.museumwithoutahome.gr]. Τιμώνται λοιπόν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, για την αυθεντική, αυθόρμητη, ειλικρινή και γενναιόδωρη προσφορά και για τη φιλοτιμία τους και τους αξίζει ένα μεγάλο «Ευχαριστώ».

Επιχειρείν/Market
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

50 χρόνια Timberland: Το διαχρονικό brand επανασυστήνεται στο ελληνικό κοινό με ένα street party

Επιχειρείν/Market / 50 χρόνια Timberland: Το διαχρονικό brand επανασυστήνεται στο ελληνικό κοινό με ένα street party

Με κεντρικό μήνυμα το “Express your true colours” και με τη βιτρίνα να μεταμορφώνεται σε καμβά δημιουργικότητας, ο street artist Soteur αναλαμβάνει να αναδείξει την αισθητική της πολύχρωμης επετειακής συλλογής
THE LIFO TEAM
H JYSK μας βάζει σε ατμόσφαιρα Χριστουγέννων με τη νέα συλλογή Nordic Mood

Επιχειρείν/Market / H JYSK μας βάζει σε ατμόσφαιρα Χριστουγέννων με τη νέα συλλογή Nordic Mood

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο εκδηλώσεων Solid Events, στο Νέο Ψυχικό, που με την επίπλωση και τη διακόσμηση αποκλειστικά των προϊόντων της JYSK μεταμορφώθηκε για λίγο σε ένα σκανδιναβικό Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν 
THE LIFO TEAM
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles θεσμοτεθεί την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ελληνικού Κινηματογράφου

Επιχειρείν / Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles θεσμοτεθεί την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ελληνικού Κινηματογράφου

Οι ιδρυτές του GGFI, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του LAGFF Lia Bozonelis και Έρση Δάνου και ο Διευθυντής του LAGFF Άρης Κατωπόδης, θα έχουν την υποστήριξη ενός Συμβουλίου Trustees και μιας ομάδας αξιωματούχων, αποτελούμενης από τους πιο έμπιστους χορηγούς και κορυφαίους επαγγελματίες του Hollywood,
THE LIFO TEAM