Ο Ελιάν Γκονσάλες, η τύχη του οποίου, όταν ήταν ακόμη παιδί, έφερε σε αντιπαράθεση τις ΗΠΑ με την Κούβα, διαβεβαίωσε σήμερα ότι ο Φιντέλ Κάστρο ήταν κάθε άλλο παρά "δικτάτορας", απαντώντας στις δηλώσεις του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
«Δεν πιστεύω ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι θα έκλαιγαν για κάποιον που, όπως λέει (ο Τραμπ) είναι δικτάτορας ή για κάποιον που προκάλεσε λιμό και ρήμαξε τον κουβανικό λαό», είπε στους δημοσιογράφους ο Ελιάν, που σήμερα είναι 22 ετών, αφού αποχαιρέτισε τον "Κομαντάντε" στην Πλατεία της Επανάστασης, στην Αβάνα.
«Οι άνθρωποι που βρίσκονται εδώ του ανταποδίδουν την αγάπη που τους έδωσε», πρόσθεσε.
Μία ημέρα μετά τον θάνατο του Κάστρο, ο Ντόναλντ Τραμπ τον χαρακτήρισε "βάναυσο δικτάτορα που καταπίεσε τον λαό του επί σχεδόν έξι δεκαετίες". Κατόπιν απείλησε ότι θα αναστείλει τη διαδικασία που ξεκίνησε ο Μπαράκ Ομπάμα πριν από δύο χρόνια για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Αβάνας και Ουάσινγκτον "αν η Κούβα δεν υπογράψει μια καλύτερη συμφωνία για τον κουβανικό λαό".
«Αυτό που έκανε ο πρόεδρος Ομπάμα είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός και αυτό που θα κάνει (σ.σ. ο Τραμπ) είναι οπισθοχώρηση», σχολίασε ο Ελιάν Γκονσάλες.
Το 1999, ο Ελιάν, ηλικίας 6 ετών τότε, σώθηκε από ένα ναυάγιο στο οποίο πνίγηκε η μητέρα του, στα ανοιχτά της Φλόριντας. Η μητέρα του και οι άλλοι επιβάτες του σκάφους είχαν φύγει παράνομα από την Κούβα, με σκοπό να φτάσουν στις ΗΠΑ.
Το παιδί σώθηκε από την αμερικανική ακτοφυλακή και παραδόθηκε σε συγγενείς της μητέρας του στο Μαϊάμι. Η τύχη του έφερε σε αντιπαράθεση τους εξόριστους αντικαστρικούς Κουβανούς της Φλόριντας με την κουβανική κυβέρνηση και τον πατέρα του, ο οποίος επιθυμούσε την επιστροφή του γιου του στην Αβάνα.
Η διαμάχη έλαβε τέλος τον Ιούνιο του 2000, όταν οι αμερικανικές αρχές παρέδωσαν το παιδί στον πατέρα του και του επέτρεψαν να επιστρέψει στην Κούβα. Έκτοτε, ο Ελιάν εμφανίζεται συχνά σε επίσημες τελετές και συγκεντρώσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας.
σχόλια