Νικολά Τέσλα: «Μια αινιγματική, παρεξηγημένη μορφή!..»

Νικολά Τέσλα: «Μια αινιγματική, παρεξηγημένη μορφή!..» Facebook Twitter
1

Νικολά Τέσλα: «Μια αινιγματική, παρεξηγημένη μορφή!..» Facebook Twitter


Ο Νικολά Τέσλα, γνωστός και ως ο «Προμηθέας» του ηλεκτρισμού, Σέρβος στην καταγωγή, γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου του 1856 και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Βουδαπέστη. Ως τεχνικός σχεδιαστής, στο Κεντρικό Τηλεγραφικό Γραφείο της Ουγγαρίας, τελειοποίησε έναν τηλεφωνικό ενισχυτή, τον οποίο όμως δεν κατοχύρωσε ως ευρεσιτεχνία! Προσελήφθη στην Ηλεκτρική Εταιρεία Έντισον, όπου ήρθε σε άμεση επαφή με το έργο του Έντισον και απέκτησε βαθύτερη γνώση και εμπειρία γύρω από τις γεννήτριες και τους κινητήρες!


Ξεχώρισε για τις ικανότητές του, καθώς είχε ένα πλούσιο θεωρητικό-επιστημονικό υπόβαθρο και φτάνοντας στη Νέα Υόρκη το 1884, συναντήθηκε με τον Έντισον, που ήταν άνθρωπος πρακτικός, σε αντίθεση με τον Τέσλα που ήταν ένας άνθρωπος με ιδανικά, διανοούμενος και περισσότερο θεωρητικός. Επίσης ήταν υποστηρικτής της χρήσης του συνεχούς ρεύματος, κυρίως για πρακτικούς λόγους και για ζητήματα ασφάλειας, ενώ ο Τέσλα υποστήριζε τη χρήση του εναλλασσόμενου ρεύματος, μια διαφωνία που έφερε την λήξη της συνεργασίας τους έξι μήνες μετά.


Το 1887 βρίσκει νέο χρηματοδότη και τον Οκτώβριο του 1887 η πατέντα του με το όνομα «Πολυφασικό Σύστημα Τέσλα» κατοχυρώθηκε στην Αμερικανική Επιτροπή Ευρεσιτεχνιών. Παρ' όλες τις προσπάθειες όμως δυσφήμισής του από τον Έντισον, δεν σταμάτησε το νέο τεχνολογικό κύμα που εξαπέλυσε ο Τέσλα-ήταν πολύ φθηνό, αποδοτικό και εύχρηστο. Το 1955 αναγνωρίστηκε ως ο εφευρέτης του ραδιοφώνου και μάλιστα, ως σήμερα γνωρίζουμε πως η πρόκληση σεισμών με ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς (EMP ή ΗΜΠ) είναι όντως εφικτή χάρις εκείνον!


Κέρδισε πολλές διακρίσεις, αλλά έχασε την ευκαιρία να προταθεί για Νόμπελ φυσικής από τον Έντισον, αν και οι συνεισφορές του στον ηλεκτρισμό και το μαγνητισμό είναι μεγάλες. Αν και οι ανακαλύψεις και η θεωρητική εργασία του αποτέλεσαν τη βάση για την εφαρμογή του σημερινού συστήματος εναλλασσόμενου ρεύματος, στην εποχή του θεωρούνταν ένας «τρελός» επιστήμονας, που όμως άλλαξε τον κόσμο!


Έμεινε στην αφάνεια και το όνομα του κάπως ξεχάστηκε, όταν ο Έντισον κέρδισε το βραβείο Νόμπελ! Πέθανε το 1943 στις 7 του Γενάρη ενώ το ίδιο έτος το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών τον αναγνώρισε σαν τον εφευρέτη της ασύρματης επικοινωνίας.


Είναι ο άνθρωπος που εφηύρε τον Εικοστό Αιώνα και ο προστάτης του σύγχρονου ηλεκτρισμού. Η ανεκμετάλλευτη κληρονομιά του θα αποτελεί πάντα ένα μεγάλο αίνιγμα, που λίγοι άνθρωποι καταλαβαίνουν. Και ακόμη λιγότεροι είναι εκείνοι που γνωρίζουν κάποια από τα μυστικά του νου του.


Ενδεχομένως μέσα στα επόμενα χρόνια θα φωτιστεί το ημιτελές έργο του κι θα επιβεβαιωθούν πολλές από τις προβλέψεις του για το μέλλον της ανθρωπότητας.


Ας αναλογιστούμε λίγο όμως, μέσα από το παράδειγμα του Τέσλα...είναι πάντα αυτό που βλέπουμε; Άξιζε η εξύψωση του Έντισον να στείλει στην αφάνεια αυτή την παράξενη μεγαλοφυΐα;

«Δεν μ' ενοχλεί που έκλεψαν τις ιδέες μου. Μ' ενοχλεί που δεν είχαν τις δικές τους»

Nikola Tesla
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Αν ήθελες να γράψεις για την παραμεθοριοποίησή του από την τότε κοινωνία, για την μηδενική αναγνώριση στο έργο του και το άδοξο τέλος του, δεν έπρεπε να παραλείψεις το στοίχημα με τον Έντισον, το πείραμα στην Σιβηρία, το όραμά του τον πύργο που σχεδίαζε που θα παρείχε δωρεάν, ασύρματο δίκτυο παγκοσμίως (και μάλιστα 100+ χρόνια πριν) αλλά και τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Ωραίο άρθρο παρ όλα αυτά!