O γερμανικός τύπος ασκεί σκληρή κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για την υπόθεση του Αφγανού μετανάστη που αποφυλακίσθηκε από την Ελλάδα και μερικούς μήνες αργότερα κατηγορείται για το βιασμό και τη δολοφονία μιας νεαρής Γερμανίδας. H υπόθεση έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση στη Γερμανία και εξακολουθεί να προκαλεί ποικίλα σχόλια που επιρρίπτουν μεταξύ άλλων ευθύνες και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις γερμανικές εφημερίδες, το θέμα τέθηκε χθες στο Βερολίνο στη συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Ανγκελα Μέρκελ. Η Deutsche Welle μεταδίδει πως οι κυριακάτικες εκδόσεις της Frankfurter Allgemeine Zeitung και της Bild γράφουν ότι ο έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι «θα αποσταλούν το ταχύτερο στις γερμανικές αρχές δεδομένα για πρώην κρατουμένους που ενδεχομένως ήρθαν μέσω της βαλκανικής οδού στη Γερμανία».
Σύμφωνα με τους κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης στο Βερολίνο υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι και άλλοι δράστες από τρίτες χώρες αφέθηκαν ελεύθεροι και εγκατέλειψαν την Ελλάδα με προορισμό τη Γερμανία, γράφει η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
Εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε στην Bild am Sonntag ότι «η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε να αποστείλει μεγάλο αριθμό δεδομένων ατόμων έτσι ώστε οι γερμανικές αρχές να λάβουν απαραίτητα μέτρα».
Τον Ιανουάριο ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών για να διαπιστωθεί αν τα δεδομένα που θα αποστείλουν οι ελληνικές αρχές αρκούν. Το ζήτημα ενδέχεται να συζητηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς Γερμανίας και Ελλάδας στο περιθώριο του επόμενου συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ τον επόμενο μήνα, σημειώνει η εφημερίδα FΑS.
Με αφορμή την υπόθεση του Χουσεΐν Κ. ο επικεφαλής του συνδικάτου της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας (GdP) Γεργκ Ράντεκ εξέφρασε σήμερα στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) τη δυσαρέσκειά του για ανεπαρκή πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων που αφορούν τους πρόσφυγες.
Η αστυνομία του Φράιμπουργκ, όπου κρατείται ο νεαρός Αφγανός, δεν είχε δυνατότητα πρόσβασης στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων για αιτούντες άσυλο, μιας και ο κανονισμός της ΕΕ για την προστασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων επιτρέπει την πρόσβαση στις ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων μόνο σε περίπτωση υποψίας σε σχέση με την τρομοκρατία ή πολύ σοβαρών ποινικών αδικημάτων. Σύμφωνα με την Γεργκ Ράντεκ η δολοφονία στο Φράιμπουργκ δείχνει ότι ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων και αρχές ασφαλείας δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις του αστυνομικού έργου, ενώ την ίδια στιγμή η υπόσχεση για βελτίωση του ευρωπαϊκού ποινικού μητρώου, που δόθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, δεν έχει γίνει ακόμα πράξη.
Mε πληροφορίες από Deutsche Welle/ (dpa, FAS, BamS / Στέφανος Γεωργακόπουλος)