ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΨΩΜΙΑΔΗ
Ήταν το 2014, όταν ένα μη κερδοσκοπικό, φιλεκπαιδευτικό σωματείο από την Θεσσαλονίκη, η eduACT, έκανε ακόμα γνωστότερη την έννοια της ρομποτική στη χώρα μας Άλλωστε η πρόθεση της αντικατοπτρίζεται και στο μότο της: Robotics for all. Μια φράση που απομυθοποιεί την έννοια της ρομποτικής και την κάνει προσιτή σε όλους. Από τα εργαστήρια ρομποτικής που διεξάγονται στην ΧΑΝΘ το NOESIS, το ΔΕΛΑΣΑΛ και το Μέγαρο Μουσικής, έχοντας εισάγει στο πολιτισμικό γίγνεσθαι της πόλης μια άλλη εκπαιδευτική πτυχή, μέχρι και την πρώτη κατασκήνωση ρομποτικής στην Ελλάδα στις παραλίες της Χαλκιδικής, η εκπαίδευση του μέλλοντος έχει έρθει για τα καλά, σήμερα. Η αφετηρία αυτής της προσπάθειας έγινε πριν από τρία χρόνια, στο NOESIS της Θεσσαλονίκης, με έναν διαγωνισμό ρομποτικής που είχε μόλις ξεκινήσει το ταξίδι του.
Δεν χρειάστηκαν πολλά, μερικά τουβλάκια LEGO, παιδικά χαμόγελα, και πολύ μεράκι. Ο παγκόσμιος διαγωνισμός ρομποτικής FIRST LEGO LEAGUE είχε έρθει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη. Είχε έρθει για να αλλάξει τα δεδομένα προσφέροντας πρωτόγνωρες εμπειρίες σε παιδιά που γεύτηκαν μια άλλη μορφή εκπαίδευσης. Ταξίδια στο εξωτερικό, ερευνητικά project και προγραμματισμός ρομπότ, από την γκετοποιημένη περιοχή των Ρομά στον Δενδροπόταμο, η φήμη των οποίων έφτασε στο Σεντ Λιούις της Αμερικής και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ρομποτικής World Festival, μέχρι και μικρούς επιστήμονες από όλη την Ελλάδα που έφτασαν στην Τενερίφη και στo Αρκάνσας με αρωγούς τις ιδέες τους, το FIRST LEGO LEAGUE, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και την υποστήριξη της Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, μοίρασε συγκινήσεις σε χιλιάδες παιδιά. Παιδιά που είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν μια άλλη εικόνα της μάθησης, αυτή τη φορά ταυτόσημη με το παιχνίδι.
O πατέρας Αθηναγόρας μαζί με τους «οκτώ επιστήμονες Ρομά», όπως ονομάζει τα παιδιά του, έφτιαξαν ένα ρομπότ που ξεχώρισε στον διαγωνισμό FIRST LEGO LEAGUE (FLL) και ταξίδεψαν ως προσκεκλημένοι στο Σεντ Λιούις και στο Παγκόσμιο φεστιβάλ ρομποτικής LEGO World Festival. Αυτό που εξέπληξε στους Αμερικάνους διοργανωτές της ρομποτικής του παγκόσμιου Φεστιβάλ, ήταν ότι μία ομάδα παιδιών διακρίνεται και προοδεύει με τη βοήθεια του “Φάρου του Κόσμου”, παρά το γεγονός ότι τα παιδιά αυτά προέρχονται από μία πολύ ευάλωτη κοινωνική ομάδα και ζουν σε μία περιθωριοποιημένη περιοχή. Έτσι η λήξη του διαγωνισμού βρήκε την ομάδα FAR.GO.BOTS ως την τιμώμενη στο Διεθνές Φεστιβάλ Ρομποτικής του Σεντ Λιούις των Η.Π.Α.
Ο Φερνάντο είναι μέλος της οικογένειας του Φάρου και έζησε τις ρομποτικές εμπειρίες του διαγωνισμού στο έπακρο:
«Παλιά, όταν άκουγα για ρομποτική, έφερνα στο μυαλό μου επιστημονικά και ακαταλαβίστικα πράγματα, που δεν υπήρχε περίπτωση να τα πλησιάσω. Όταν, όμως, μπήκα στην ομάδα Ρομποτικής του "Φάρου" την περίφημη FAR.GO.BOTS, που είχε ήδη μια παγκόσμια τιμητική διάκριση στο ενεργητικό της και ένα ταξίδι στην Αμερική, είδα ότι παραδίδουν μαθήματα Ρομποτικής τα ίδια τα παιδιά. Το γεγονός αυτό με βοήθησε να απομυθοποιήσω το όλο θέμα και να αισθανθώ ότι μπορώ να τα καταφέρω κι εγώ, αρκεί να προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις. Φτάσαμε μέχρι την Αμερική αυτή τη φορά ως διαγωνιζόμενοι στο παγκόσμιο διαγωνισμό. Από τότε η ζωή μου χωρίζεται σε πριν και μετά την Αμερική.
Πέρα από τις νέες γνώσεις και τις εντυπωσιακές παραστάσεις με τις οποίες με πλούτισε η μοναδική αυτή εμπειρία, κέρδισα σε αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Μέτρησα τις δυνάμεις μου και δεν τέθηκε λόγος. Η γνώση είναι δύναμη και η αυτογνωσία είναι η δυνατότητα επιβίωσης, αφού σου επιτρέπει να βάζεις στόχους σύμφωνα με τις ικανότητές σου και να τους κατακτήσεις.
Το δημοτικό ΑΞΙΟΝ κατάφερε να διακριθεί στο FIRST LEGO LEAGUE καταλαμβάνοντας την 8η θέση ανάμεσα σε 55 ομάδες από όλη την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα αυτό είναι πολύ σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι στον διαγωνισμό λαμβάνουν μέρος μέχρι και παιδιά Α’ Λυκείου. Έτσι τους δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχουν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό FIRST LEGO LEAGUE Open European Championship (www.flloec.com), που έγινε από τις 4 έως τις 7 Μαΐου στην Τενερίφη της Ισπανίας. Εκεί βρέθηκαν με άλλες 88 ομάδες από 40 χώρες από όλον τον κόσμο.
Δύο ομάδες από την Κύπρο, οι «ΡΑΣters», με προπονητές τους φοιτητές Νάσια Θεοδώρου και Μάριο Τσίμαρη και οι «Robotops», με προπονητές τους φοιτητές Ανδρέα Χατζηπιερή και Ειρήνη Έρικα Παναγίδου, προετοιμάζονταν εντατικά στο εργαστήριο Ρομποτικής και Αυτόματων Συστημάτων του Πανεπιστημίου Frederick. Η ομάδα ΡΑΣters διακρίθηκε με το βραβείο του Robot Design και βάσει της τελικής κατάταξης εκπροσώπησε την Κύπρο στον παγκόσμιο τελικό του FLL Razorback Invitational που διεξήχθη στο Arkansas των ΗΠΑ. Η ομάδα Robotops πήρε το βραβείο στον προγραμματισμό (Programming Award) και εκπροσώπησε την Κύπρο στον παγκόσμιο τελικό που έγινε στην Τενερίφη της Ισπανίας.
Και οι ευκαιρίες που δίνονται στα παιδιά διαρκώς πληθαίνουν, και αυτό γιατί το FIRST LEGO LEAGUE, συνεχώς επεκτείνεται, ορίζοντας νέους σταθμούς στις ρομποτικές περιπλανήσεις. Η Θεσσαλονίκη ήταν μόνο η αρχή, ενώ η Κύπρος και η Βουλγαρία αποτέλεσαν σημεία αναφοράς στην πορεία του διαγωνισμού. Τον Οκτώβρη του 2016 ένα φιλόδοξο εγχείρημα με το όνομα S.T.E.A.M yourself with FLL, ξεκίνησε στην πόλη της Ξάνθης, με την υποστήριξη της Αμερικάνικης Πρεσβείας και σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Γωνιά Ξάνθης. (Science,Technology, Engineering, Arts & Mathematics – S.T.E.A.M.), συνδιάζονται σε ένα πρόγραμμα για νέους ανθρώπους που θέλουν να αποκτήσουν δεξιότητες και να γευτούν το μέλλον της μάθησης σε όλες της τις διαστάσεις. Μέσα από δύο φάσεις διδασκαλίας, ενήλικες εκπαιδεύονται, ώστε να γίνουν μέντορες - εκπαιδευτές, με τη σειρά τους σε παιδιά μικρότερης ηλικίας κάνοντας έρευνες σε πραγματικά προβλήματα της ζωής, όπως το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων, την ανακύκλωση, την ενέργεια, και έχοντας την πρόκληση να βρούνε μία λύση που σχεδιάζει, χτίζει και προγραμματίζει ένα ρομπότ χρησιμοποιώντας τα LEGO MINDSTORMS. Τα παιδιά που θα εκπαιδευτούν θα πάρουν μέρος στον διαγωνισμό FIRST LEGO LEAGUE.
Το πρόγραμμα δεν άργησε να φτάσει και στην Αθήνα, όταν το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, έγινε η εναρκτήρια εκδήλωση του S.T.E.A.M. στο ίδρυμα Ευγενίδου, θέτοντας τα Θεμέλια για την ριζική εισαγωγή της καινοτομίας στην εκπαίδευση σε όλη την Ελλάδα!
Ο φετινός διαγωνισμός έχει θέμα Animal Allies και η προετοιμασία των ομάδων έχει ξεκινήσει, με τους μικρούς επιστήμονες να ετοιμάζονται για μια ακόμη διεξαγωγή γεμάτη συγκινήσεις, τον Μάρτιο του 2017.
Για την ιστορία:
Η ανοδική πορεία του διαγωνισμού δείχνει την τεράστια ανταπόκριση του κόσμου!
- Διαγωνισμός 2013-2014, 32 ομάδες, 300 παιδιά, 100 εθελοντές, 4.000 επισκέπτες
- Διαγωνισμός 2014-2015, 52 ομάδες σε Ελλάδα, 1000 παιδιά, 200 εθελοντές, 7.000 επισκέπτες
- Διαγωνισμός 2015-2016, 72 ομάδες σε Ελλάδα, 1400 παιδιά, 300 εθελοντές, 10.000 επισκέπτες.
Το εγχείρημα αυτό είναι ίσως η αρχή στο να χτίσουμε συνεργασίες χτίζοντας την μελλοντική εκπαίδευση. Μια εκπαίδευση που θα αξιοποιεί τα ταλέντα των παιδιών σε όλες τους τις διαστάσεις, προσφέροντας τους τα κατάλληλα ερεθίσματα προκειμένου να θωρακιστούν με επαγγελματικές δεξιότητες για το αύριο. Μια εκπαίδευση που θα είναι αγαπητή σε κάθε παιδί δίνοντας το κίνητρο για το κάτι παραπάνω. Αυτό το κάτι που μπορεί στο μέλλον να κάνει την διαφορά.
Οι εγγραφές είναι ανοιχτές. Νέες ρομποτικές εμπειρίες σας περιμένουν:
Περισσότερα εδώ: http://firstlegoleague.gr/
σχόλια