Η είδηση
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Tom Perkins, ιδρυτικό μέλος της εταιρείας επιχειρηματικού κεφαλαίου Kleiner Perkins Caufield & Byers, έστειλε μια επιστολή στον εκδότη της The Wall Street Journal. Σε αυτή αναφέρεται στην δημόσια επίκριση που δέχεται το 1% των πολύ πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη και την συγκρίνει με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους Ναζί. Συγκεκριμένα αναρωτιέται εάν βαδίζουμε σε μια νέα «Νύχτα των Κρυστάλλων»* με στόχο αυτή την φορά του πλούσιους.
Ο Perkins μιλάει στην επιστολή του για τις δημόσιες επιθέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι στην Google μέσα στα λεωφορεία που τους μεταφέρουν στην εταιρεία και για την οργή που ξεσηκώνουν οι πλούσιοι που μπορούν να αγοράσουν ένα ακίνητα. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η επιστολή του έγινε γνωστή στα social media και οι αντιδράσεις είναι έντονες. Κάποιος έγραψε: «Αυτή η επιστολή αποδεικνύει ότι κάποιος μπορεί να γίνει πλούσιος χωρίς να είναι προσεκτικός, οξυδερκής ή ευφυής»
Ένα σχόλιο
.
Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποίησε τις λέξεις «Ολοκαύτωμα», «Ναζί», «Νύχτα των Κρυστάλλων» ο Perkins για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την εξωφρενική του θέση, θα λέγαμε ότι είναι σύγχρονος. Μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων του σήμερα θέλουν να εντυπωσιάσουν χρησιμοποιώντας τις λέξεις απρόσεκτα χωρίς να δίνουν μεγάλη σημασία.
Είναι υποκρισία να πεις ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο όταν καθημερινά διαβάζουμε κείμενα όπου οι έννοιες για παράδειγμα «Φασισμός» και «Χούντα» χάνουν το πραγματικό τους νόημα και γίνονται ένα εύκολο αξεσουάρ όπου καλύπτει την έλλειψη επιχειρημάτων. Δικαιολογημένη λοιπόν η οργή που ξέσπασε εναντίον του αλλά θα μπορούσε να γίνει και μια εξαιρετική αφορμή για να σκεφτόμαστε και εμείς οι ίδιοι στο πως χρησιμοποιούμε διάφορες έννοιες.
Και περνάμε στην ουσία της δήλωσης. Το πρώτο και μοναδικό πράγμα που σκέφτηκα όταν διάβασα την δήλωση ήταν αυτό: Ένας Εβραίος που έχει επιβιώσει από τις θηριωδίες των Ναζί διαβάζει αυτή την επιστολή. Πως αντιδρά; Θα κουνούσε με νόημα το κεφάλι; Θα ξεσπούσε σε υστερικά γέλια; Θα τσαλαπατούσε την εφημερίδα; Θα τον έβριζε; Τι είδους αντίκτυπο θα είχε σε αυτόν τον άνθρωπο; Αυτά τα ερωτήματα μου δημιουργήθηκαν.
Και μια θλίψη για αυτό δισεκατομμυριούχο επενδυτή που στα 73 του εκφράζει δημόσιο λόγο, και μιλάει για ένα ιστορικό γεγονός που έχει προκαλέσει την παγκόσμια κατακραυγή σαν να είναι το χειρότερο τρολ.
*Η Νύχτα των Κρυστάλλων
Συνέβη τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου 1938 ως τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας και ήταν η πρώτη ένδειξη για το τι θα ακολουθούσε αργότερα με το εβραϊκό ολοκαύτωμα. Ονομάστηκε «Νύχτα των Κρυστάλλων», επειδή οι Ναζί ξέσπασαν πάνω στις ιδιοκτησίες των Εβραίων, σπάζοντας τις βιτρίνες πολλών καταστημάτων τους.
Κατά τη νύχτα των κρυστάλλων, καταστράφηκαν 1.574 συναγωγές, πάνω από 7.000 εβραϊκά καταστήματα και 29 πολυκαταστήματα, ενώ 30.000 Εβραίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο αριθμός των γερμανοεβραίων που σκοτώθηκαν είναι ασαφής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κυμαίνεται από 36 έως 200, ενώ μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται και αρκετοί μη Εβραίοι, που είχαν την ατυχία να μοιάζουν.
Το γεγονός προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Γερμανία.
Ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του BBC για την Νύχτα των Κρυστάλλων με ελληνικούς υπότιτλους:
σχόλια