Σήμερα στο City Legal: Είναι νόμιμο το Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων;

Facebook Twitter
0

City Legal

1.

Καλησπέρα!
Ίσως το ερώτημά μου να είναι κουτό, αλλά είναι δυνατόν να αλλάξω την υπογραφή μου;;;
Μόλις ενηλικιώθηκα και συνειδητοποίησα πως η υπογραφή που έκανα στα 13 μου, είναι κάτι χειρότερο κι από μουτζούρα..
Μπορώ να πω πως έχω απελπιστεί ολίγον, γιατί ως γνωστόν η υπογραφή είναι μια μικρή εικόνα για μας... (Φανταστείτε πόσο χάλια είναι για να έχω απελπιστεί!);

Ιοκάστη

Αγαπητή Ιοκάστη,

Βεβαίως και μπορείς να αλλάξεις την υπογραφή σου. Η υπογραφή συνίσταται στον ιδιόχειρο τρόπο γραφής του ονοματεπωνύμου σου ή σε άλλο αντίστοιχο διακριτικό ιδιόχειρο σημείωμα που παραπέμπει στον υπογράφοντα. Για την διευκόλυνση των συναλλαγών είναι πιο δόκιμο να είναι σταθερές οι υπογραφές. Αν π.χ. έχεις δώσει δείγμα υπογραφής σε μία Τράπεζα, τότε είναι λογικό να το ακολουθείς. Αλλά η μουτζούρα που έκανες στα 13 σου σαφώς και μπορείς να την αντικαταστήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, μια υπογραφή σε ένα έγγραφο μπορεί να προσβληθεί ως πλαστή μόνο από αυτόν που φέρεται ότι είναι ο υπογράφων. Εάν εσύ αναγνωρίσεις μια υπογραφή ως δική σου, τότε για το νόμο είναι γνήσια. Έτσι, π.χ. εάν πας σε ένα ΚΕΠ να θεωρηθεί το γνήσιο της υπογραφής σου θα δεις ότι ο υπάλληλος δεν ελέγχει να δει πώς μοιάζει η υπογραφή που έβαλες. Του αρκεί ότι την έβαλες εσύ.

_____________

2.

Κύριε Γραμματίδη γειά σας.
Παίρνοντας σήμερα το λογ/σμό της ΔΕΗ, θυμήθηκα την από 22.11.2013 απάντησή σας, σε σχετικό ερώτημα που σας είχαν κάνει, με επικεφαλίδα « Μας κλέβει η ΔΕΗ με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις;», ότι νόμιμα τις εισπράττει (άλλο αν είναι δίκαιες ή όχι).
Πώς να το δεχτώ ως νόμιμο, όταν χρεώνομαι για το ΤΕΛΟΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΡΥΠΩΝ, όπως όμορφα έχουν βαπτίσει τα πρόστιμα που πληρώνει η χώρα μας κι έχουν μετακυλήσει στους καταναλωτές ηλεκτρ. ρεύματος, από τη μη συμμόρφωση στη μείωση μόλυνσης της ατμόσφαιρας;
Ακόμη, γιατί δε βρίσκω στους επίσημους τιμοκαταλόγους, που έχει η ΔΕΗ στην ιστοσελίδα της, το συντελεστή υπολογισμού αυτού του τέλους στις Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις της;
Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

Ανδρέας

Αγαπητέ Ανδρέα,

Σύμφωνα με το νόμο, το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων προορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Επιμερίζεται ομοιόμορφα για όλη την ελληνική επικράτεια σύμφωνα με μεθοδολογία η οποία καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μετά από γνώμη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Το ανά Μwh (μεγαβατώρα) ύψος του ειδικού τέλους είναι ενιαίο για όλη την ελληνική επικράτεια και προσδιορίζεται κάθε έτος με απόφαση της ΡΑΕ.

Ο ισχύον σήμερα υπολογισμός είναι (με ισχύ από Ιούλιο 2013):

Κατηγορία Πελατών                   ΕΤΜΕΑΡ (€/MWh)

 Υψηλής Τάσης                                       1,79

Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης             6,97

Λοιπές χρήσεις Μέσης Τάσης                   8,87

Αγροτικής χρήσης Χαμηλής Τάσης          7,33

Οικιακής χρήσης Χαμηλής Τάσης           20,80

Λοιπές χρήσεις Χαμηλής Τάσης              21,77

 

Πριν δυο βδομάδες το Β’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας εκδίκασε προσφυγή καταναλωτών που ζητούσαν την ακύρωση της απόφασης της ΡΑΕ για τον ανωτέρω εξαμηνιαίο προσδιορισμό του ΕΤΜΕΑΡ από τον Ιούλιο του 2013. Οι δικαστές έκριναν ότι υπάρχουν ζητήματα συνταγματικότητας με τον τρόπο υπολογισμού καθώς, σύμφωνα με το ΣτΕ, πρόκειται στην ουσία για φόρο (και όχι για ανταποδοτικό τέλος) και συνεπώς δεν θα έπρεπε να καθορίζει ο Υπουργός ΠΕΚΑ τη μέθοδο υπολογισμού του ούτε η ΡΑΕ το ύψος του. Οι αποφάσεις αυτές του ΣτΕ δεν ακυρώνουν την απόφαση της ΡΑΕ, καθώς οι αποφάσεις του εν λόγω Τμήματος παραπέμπουν το ζήτημα ενδεχόμενης αντισυνταγματικότητας στην Ολομέλεια. Στο πλαίσιο, αυτό, μέχρι την οριστική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ παραμένει η δυνατότητα νομικά να συνεχιστεί το καθεστώς που ισχύει έως σήμερα.

_____________

Υ.Γ. Ζητώ συγγνώμη από όσους αργούν να δουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους. Οι ερωτήσεις είναι πάμπολλες (και σας ευχαριστώ γι’ αυτό) οπότε υπάρχει καθυστέρηση. Επίσης, κάποιοι θα πρέπει πριν ρωτήσετε να διαβάσετε τις προηγούμενες αναρτήσεις, καθώς ορισμένα ζητήματα είναι ήδη απαντημένα. Ορισμένοι δεν θα λάβετε απάντηση (όπως έχουμε ξεκαθαρίσει) διότι ουσιαστικά ζητάτε συμβουλή για τρόπο χειρισμού υπόθεσης, πράγμα που η στήλη δεν παρέχει: απευθυνθείτε σε κάποιο συνάδελφο. Αυτά και σας ευχαριστώ.  

_____________

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά (αν δεν τη βλέπετε κάντε κλικ εδώ).

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.

0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ