Lost in Music

Facebook Twitter
0

Lost in Music

 Αχνά ίχνη

Ο Οδυσσέας Γεωργίου, μετακινούμενος αενάως, και σπασμωδικώς, ανάμεσα στο νυν και το τότε, στο βαθύ παρόν και στο βαθύ παρελθόν, δηλονότι ένας αλάνης του χρόνου, δύναται και ημπορεί να μετακινεί εντός του όγκους συμβάντων και γεγονότων με την ίδια ευκολία που επεδείκνυε νυχθημερόν στα μπαρ και εις ταις ταβέρναις (ομνύει και μαλακίες, όλο στα μπαρ και σταις φοβεραίς ταβέρναις ήσαντε οι του παρόντος ψυχωφελούς μυθιστορήματος άσωτοι ρεμπεσκέδες), που επεδείκνυε, λοιπόν, στα καταγώγια της καταγωγής, και στα μεταμοντέρνα καπηλειά, ο Ευτύχιος Σκυλίτσης όταν αγόρευε αίφνης περί της τέχνης του χαϊκού και αντί για καμιά δεκαριά συλλαβές, όσες  πιάνει ένα χαϊκού  σα να λέμε, ρητόρευε επί επτάωρο, ένα γεμάτο, και γαμάτο, επτάωρο και βάλε, περί του τι εστί χαϊκού και πόσο σημαντική είναι η τέχνη του χαϊκού και δεν μπορεί όποιος να ’ναι να κάνει χαϊκού με ό,τι να ’ναι, κύριοι, και τα λοιπά.

 

Ο Οδυσσέας Γεωργίου, μετακινούμενος αενάως, ο αλάνης του χρόνου, ανάμεσα στην αμούστακη εφηβεία και στην ψιλορημαγμένη (με έμφαση στο ψιλό – μην ξεπέσουμε και σε τίποτα αυτολυπήσεις και οικτιρμούς), ψιλορημαγμένη λοιπόν παροντικότητα, καταφέρνει να ακούει, σχεδόν ταυτοχρόνως, ένα είδος Ειρηναίου Φούνες είναι άλλωστε, πολλά τραγούδια σημαδιακά και για την αμούστακη εφηβεία και για την ψιλογαμημένη (με έμφαση στο ψιλό  και τα λοιπά) παροντική κατάσταση και ενθαδικότητα. Δηλονότι, μπορεί ο μπαγάσας να ακούει από το ένα αυτί το άσμα Goodbye Yellow Brick Road και από το άλλο το έπος Hurricane, και μυχίως να ακούει και το σπαρακτικά αγέρωχο Working Class Hero, ενώ δεν χάνει νότα από το Selling England by the Pound. Κι αυτά ενώ στο μαγεμένο το μυαλό του φτερουγίζει άγρια ο στίχος «Σήκω ψυχή μου/ Δώσε ρεύμα/ Βάλε στα όργανα φωτιά/ Να τιναχτεί σαν μαύρο πνεύμα/ Η τρομερή μας η λαλιά».

 

Ο Οδυσσέας Γεωργίου, ο αλάνης του χρόνου, στιγμή δεν έχανε τα λογικά του καίτοι χαμένος στου χρόνου τα χρώματα αλλά και στις χωματερές, καθότι τυγχάνει, ο ίδιος ο Γεωργίου, ο Οδυσσέας, και ρακοσυλλέκτης στιγμών, αλλά και σαβουρογάμης αναμνήσεων, δηλονότι γλεντούσε ανέκαθεν το να του έρχονται αναμνήσεις κι ας είναι ό,τι αναμνήσεις να ’ναι, και μολαταύτα στιγμή δεν μπερδευόταν σ’ όλο αυτό το χρονομπάχαλο μα διατηρούσε μια λογική των γεγονότων, πάντα, ναι, πάντα κρατούσε μακριά του τη διασάλευση των αισθήσεων, δηλονότι απείχε αυστηρά από τα drugs κάθε λογής και από τα κελεύσματα της τρέλας, κι ας έλεγε ό,τι ήθελε ο Rimbaud. Τον άκουγες, φέρ’ ειπείν, τον Γεωργίου να λέει απολύτως νηφάλιος κι ας είχε πιει μια αρμάδα ρούμι: «Ο Ναπολέων ήταν σπουδαίος στρατηλάτης, καίτοι αυτός δεν είναι επαρκής λόγος να σπάμε τα έπιπλα». Να λέει, επίσης, απευθυνόμενος σε έναν μπάρμαν ανεπίληπτο, με παπιγιόν, ευσταλή και με άψογη χωρίστρα: «Καλώς ή κακώς, οφείλουμε εμείς να πιούμε άλλον έναν γύρο και εσείς, φίλτατε Δεληπέτρου, οφείλετε να μας σερβίρετε άλλον έναν γύρο». Ή, πάντα με αράγιστη φωνή: «Επαναλαμβάνω και απαιτώ να γίνω κατανοητός: Η καμπαρτίνα είναι ύφασμα, και η μπουγάτσα είναι φύλλο».

 

Ο Οδυσσέας Γεωργίου, αλάνης του χρόνου, δηλονότι φερέοικος καυσοκαλύβης και Πλακιώτης Μανχατανάς (ως είχε πει παλαιότερα ο Νικόλας Κάλας, το ίνδαλμά του), δεν ήταν δυνατόν να περάσει μέρα χωρίς ν’ ακούσει τρεις φορές του While my Guitar Gently Weeps, πέντε φορές το Ζεϊμπέκικο του Σαββόπουλου, δύο το Gimme   Shelter, και μία και να καίει το Famous Blue Raincoat. Ταυτοχρόνως, άκουγε πάντα το Hey Joe, στην αρχή με τον Jimmy Hendrix και, όσο ωρίμαζε, με τον Nick Cave. Τώρα, ξανακούει την πιο αθώα, αν και πιο άγρια, εκδοχή, δηλονότι το ακούει με τον Jimmy Hendrix.

 

 

Συνεχίζεται. Αύριο: Στο Night Club των Συνειρμών

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ