Βράδυ Τσικνοπέμπτης: Σαν πανηγύρι χωριού στο κέντρο της Αθήνας

Βράδυ Τσικνοπέμπτης: Σαν πανηγύρι χωριού στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
0

Το βράδυ της Τσικνοπέμπτης σε κάποια από τα μπαρ του κέντρου, οι ιδιοκτήτες τους έκαναν το εξής: Έψηναν μπριζόλες και λουκάνικα και κερνούσαν τους θαμώνες. Ήμουν σε ένα από αυτά, όπου μια μικρή ψησταριά είχε στηθεί, και άνθρωποι του μαγαζιού έψηναν και έδιναν σε όποιον ήθελε. Ο dj έπαιζε δημοτικά, ηπειρώτικα και νησιώτικα, ευτυχώς όχι ποπ-σκυλάδικα. Το μαγαζί είχε δημιουργήσει την αίσθηση μιας ανεπιτήδευτης φιλοξενίας, σαν να μην ήσουν σε ένα αθηναϊκό μπαρ αλλά στο πανηγύρι ενός χωριού όπου όλοι ήταν καλεσμένοι.

Θα αναρωτηθεί κάποιος: Το κείμενο το γράφεις επειδή έφαγες κάπου δωρεάν; Όχι ακριβώς. Ήταν το δωρεάν χωρίς διαφήμιση και χωρίς σπόνσορα. Όχι ότι έχω κάτι με τους σπόνσορες. Πολλές εκδηλώσεις στην Αθήνα βασίζονται σε αυτούς και χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαν να γίνουν. Όμως, όταν κάτι γίνεται αυθόρμητα, μια κίνηση «έξω καρδιά» σε μέρη που αρκετές φορές λέμε ότι μας βλέπουν σαν ευρώ και μόνο, τότε ναι, πρέπει να αναφερθεί.

Ποιος βγαίνει κερδισμένος από όλο αυτό; Αρχικά τα ίδιο το μαγαζί. Οι άνθρωποι θα πάνε και θα ξανάπανε σε ένα μέρος που πέρασαν καλά, και για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, σε ένα μπαρ που τους κέρασαν χωρίς να το κάνουν θέμα. Χωρίς να διαφημίσουν το «ΔΩΡΕΑΝ» με φωτεινές επιγραφές. Και ακόμα πιο σημαντικό: Σε ένα μέρος που αισθάνθηκαν έστω για ένα βράδυ σαν να ήταν σε κάποιο φιλικό σπίτι.

Κερδισμένοι βγαίνουν επίσης και οι ίδιοι οι θαμώνες. Οι οποίοι αισθάνονται ότι μέσα σε αυτή την αστική ζούγκλα που κινούνται, όπου σχεδόν όλα μοιάζουν αυστηρά προμελετημένα, είναι πιθανόν να βρουν οάσεις αυθορμητισμού ακόμα και εκεί που δεν το περιμένουν.

Υ.Γ

Για όσους τσουβαλιάζουν: Ας μην μπερδεύουμε το «κρέας που μοιράστηκε δωρεάν για τους συνανθρώπους μας που το είχαν ανάγκη και σχημάτισαν ουρές» με το θέμα του ποστ. Εντελώς διαφορετικό θέμα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ