Υπάρχει ένα πολυσυζητημένο, τον τελευταίο καιρό, βίντεο.
Πολλοί είπαν ότι έκτοτε το βιβλιοπωλείο έχει πλέον κλείσει, ότι η ιστορία είναι παλιά: Τίποτα απ' τα δύο δεν έχει σημασία. [Αυτός που ανέβασε το βίντεο υποστηρίζει: "Επειδή αβασάνιστα και αυθαίρετα, κάποιοι έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι το βιβλιοπωλείο έκλεισε, σας ενημερώνω ότι όχι μόνο δεν έκλεισε αλλά αναβαθμίστηκε σε εκδοτικό οίκο "Seaburn Publishing Group", με δύο καταστήματα. Ένα στην Αστόρια και ένα στο Μπρούκλιν. http://www.seaburnbooks.com/"]
σκην. Τάσος Ρηγόπουλος
Όταν οι Έλληνες της Αμερικής ανοίγουν σουβλατζίδικα, ο Νιγηριανός οδοντίατρος Sam Chekwas, λάτρης της ελληνικής γραμματείας, άνοιξε ελληνικό βιβλιοπωλείο, με στόχο να διαφυλάξει την ελληνική γλώσσα, να μυήσει σ΄αυτή και την λογοτεχνία της και τους Αμερικανούς.
Το μοναδικό ελληνικό βιβλιοπωλείο στη Νέα Υόρκη! Εύγε του - και ντροπή μας!
===
Μεταφράζω πρόχειρα το άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2010 στο http://usa.greekreporter.com/ και λέγεται:
"Seaburn is the Only Greek Bookstore in New York!"
Ένα απ' τα γνωστότερα αξιοθέατα της Αστόρια είναι το ελληνικό βιβλιοπωλείο του Sam Chekwas. Είναι το μοναδικό Ελληνικό βιβλιοπωλείο στην Νέα Υόρκη. Βρίσκεται στην 33-18 Broadway και προσφέρει μεγάλη ποικιλία ελληνικών βιβλίων - αρχαία λογοτεχνία και ιστορία, σύγχρονη λογοτεχνία, βιογραφίες, ακόμη και βιβλία τέχνης. Τα βιβλία είναι στα Ελληνικά και τα Αγγλικά.
Ο 48χρονος [52χρονος πλέον] Sam Chekwas είναι Νιγηριανός που νιώθει Έλληνας. Μιλάει εξαιρετικά ελληνικά. Σπούδαζε στη Νιγηρία, όταν πρωτοδιάβασε την τραγωδία Αντιγόνη, στα αγγλικά. Από τότε έγινε μεγάλος υποστηρικτής του ελληνικού πνεύματος. Τη δεκαετία του '80 ήρθε στην Ελλάδα (στη Θεσσαλονίκη) για να σπουδάσει στην Οδοντιατρική, και να μάθει ελληνικά. Έγινε όντως οδοντίατρος, και κάποτε έφυγε απ' τη Θεσσαλονίκη, για να συναντήσει τα αδέρφια του στις ΗΠΑ.
Το 1992 ίδρυσε τις εκδόσεις Seaburn publications. Έχει ήδη εκδώσει 120 ελληνικά, μεταξύ των οποίων και μία ανθολογία με τον τίτλο Salonica Press. Το 1994 άνοιξε το βιβλιοπωλείο του που στεγάζει περίπου 7.000 βιβλία.
Ποιος τα διαβάζει; "Μου τα παραγγέλνουν και τους τα στέλνω, οπουδήποτε υπάρχει ελληνικός πληθυσμός" λέει ο Chekwas. Το τελευταίο διάστημα οι πωλήσεις έχουν πέσει, εξαιτίας της ακριβής τιμής του βιβλίου στις ΗΠΑ.
Η νεολαία της Αμερικής δεν ξέρει πολλά για την ελληνική γλώσσα ή τα βιβλία. "Η σύγχρονη Ελλάδα έχει να προσφέρει πολύ περισσότερα απ' την φέτα, τις ελιές, ή τις υπέροχες παραλίες της. Η Ελλάδα έχει τα βιβλία της, που θα μπορούσαν να αποφέρουν μεγάλα κέρδη στη χώρα, αν υπήρχαν καλές μεταφράσεις και σωστή προώθηση".
Η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε τη συμβολή του στα ελληνικά γράμματα: Ο Sam Chekwas τιμήθηκε το 2004 με το βραβείο "Πρέσβης του Ελληνισμού".
Τώρα προσπαθεί να προωθήσει την ελληνική γλώσσα με κάθε τρόπο. Προσφέρει μαθήματα ελληνικών δωρεάν. Επίσης προσπαθεί να πείσει άλλους να διδάσκουν στα παιδιά τους ελληνικά, μια και πολλές αγγλικές λέξεις προέρχονται απ' την ελληνική γλώσσα.
Ο Sam επισκέπτεται την Ελλάδα δυο φορές το χρόνο: "Μου λείπουν τα παραδοσιακά καφενεία, που όλοι πίνουν τον καφέ τους διαβάζοντας εφημερίδες και κουβεντιάζουν για την πολιτική."
Οι Αμερικανοί έχουν χάσει την πίστη τους στην Ελλάδα μετά τη δημοσιονομική κρίση - ο Sam όμως πιστεύει σε μας, ακόμα: "Η Ελλάδα δεν θα σβήσει ποτέ", λέει ο ίδιος. "Παρ' όλα αυτά, πρέπει να διδαχτούμε απ' την κρίση. Το μεγαλείο της Ελλάδας βρίσκεται στο παρόν της, κι όχι στο παρελθόν της. Η Ελλάδα ακόμα δημιουργεί και προσφέρει πολλά σε όλους μας. Πρέπει να υποστηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια."
===
Αυτό ήταν το άρθρο που μετέφρασα, και πρέπει να πω ότι υπάρχει κάτι που με συγκίνησε.
Το "Η Ελλάδα δεν θα σβήσει ποτέ. Παρ' όλα αυτά, πρέπει να διδαχτούμε απ' την κρίση."
Όχι τόσο το πρώτο μέρος, όσο το δεύτερο: "Παρ' όλα αυτά, πρέπει να διδαχτούμε απ' την κρίση", λέει, μιλώντας σε πρώτο πληθυντικό ένας Νιγηριανός, που θεωρεί τον εαυτό του έναν από εμάς, που πρέπει να διδαχτεί κι αυτός απ' τη δική μας κρίση.
Ένας Νιγηριανός που πονάει τον τόπο, που έχει κάνει για τον τόπο πολύ περισσότερα πράγματα απ' ό,τι οι υποτιθέμενοι υπερπατριώτες μας.
Και γι' αυτό το κοινό "εμείς" που είπε, ο Sam Chekwas έγινε ένας απ' τους ήρωές μου.
σχόλια