Το μοναδικό ελληνικό βιβλιοπωλείο στη Νέα Υόρκη το άνοιξε ένας Νιγηριανός!

Το μοναδικό ελληνικό βιβλιοπωλείο στη Νέα Υόρκη το άνοιξε ένας Νιγηριανός! Facebook Twitter
11

 

Υπάρχει ένα πολυσυζητημένο, τον τελευταίο καιρό, βίντεο.

 

Πολλοί είπαν ότι έκτοτε το βιβλιοπωλείο έχει πλέον κλείσει, ότι η ιστορία είναι παλιά: Τίποτα απ' τα δύο δεν έχει σημασία. [Αυτός που ανέβασε το βίντεο υποστηρίζει: "Επειδή αβασάνιστα και αυθαίρετα, κάποιοι έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι το βιβλιοπωλείο έκλεισε, σας ενημερώνω ότι όχι μόνο δεν έκλεισε αλλά αναβαθμίστηκε σε εκδοτικό οίκο "Seaburn Publishing Group", με δύο καταστήματα. Ένα στην Αστόρια και ένα στο Μπρούκλιν. http://www.seaburnbooks.com/"]

 

σκην. Τάσος Ρηγόπουλος

 

 

Όταν οι Έλληνες της Αμερικής ανοίγουν σουβλατζίδικα, ο Νιγηριανός οδοντίατρος Sam Chekwas, λάτρης της ελληνικής γραμματείας, άνοιξε ελληνικό βιβλιοπωλείο, με στόχο να διαφυλάξει την ελληνική γλώσσα, να μυήσει σ΄αυτή και την λογοτεχνία της και τους Αμερικανούς.

Το μοναδικό ελληνικό βιβλιοπωλείο στη Νέα Υόρκη! Εύγε του - και ντροπή μας!

 

===

 

  

Το μοναδικό ελληνικό βιβλιοπωλείο στη Νέα Υόρκη το άνοιξε ένας Νιγηριανός! Facebook Twitter
Η σελίδα του στο ίντερνετ.

 

 

 

Μεταφράζω πρόχειρα το άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2010  στο http://usa.greekreporter.com/ και λέγεται:

 

 

"Seaburn is the Only Greek Bookstore in New York!"

 

Ένα απ' τα γνωστότερα αξιοθέατα της Αστόρια είναι το ελληνικό βιβλιοπωλείο του Sam Chekwas. Είναι το μοναδικό Ελληνικό βιβλιοπωλείο στην Νέα Υόρκη. Βρίσκεται στην 33-18 Broadway και προσφέρει μεγάλη ποικιλία ελληνικών βιβλίων - αρχαία λογοτεχνία και ιστορία, σύγχρονη λογοτεχνία, βιογραφίες, ακόμη και βιβλία τέχνης. Τα βιβλία είναι στα Ελληνικά και τα Αγγλικά.

 

Το μοναδικό ελληνικό βιβλιοπωλείο στη Νέα Υόρκη το άνοιξε ένας Νιγηριανός! Facebook Twitter

 

Ο 48χρονος [52χρονος πλέον] Sam Chekwas είναι Νιγηριανός που νιώθει Έλληνας. Μιλάει εξαιρετικά ελληνικά. Σπούδαζε στη Νιγηρία, όταν πρωτοδιάβασε την τραγωδία Αντιγόνη, στα αγγλικά. Από τότε έγινε μεγάλος υποστηρικτής του ελληνικού πνεύματος. Τη δεκαετία του '80 ήρθε στην Ελλάδα (στη Θεσσαλονίκη) για να σπουδάσει στην Οδοντιατρική, και να μάθει ελληνικά. Έγινε όντως οδοντίατρος, και κάποτε έφυγε απ' τη Θεσσαλονίκη, για να συναντήσει τα αδέρφια του στις ΗΠΑ.

Το 1992 ίδρυσε τις εκδόσεις Seaburn publications. Έχει ήδη εκδώσει 120 ελληνικά, μεταξύ των οποίων και μία ανθολογία με τον τίτλο Salonica Press. Το 1994 άνοιξε το βιβλιοπωλείο του που στεγάζει περίπου 7.000 βιβλία.

Ποιος τα διαβάζει; "Μου τα παραγγέλνουν και τους τα στέλνω, οπουδήποτε υπάρχει ελληνικός πληθυσμός" λέει ο Chekwas. Το τελευταίο διάστημα οι πωλήσεις έχουν πέσει, εξαιτίας της ακριβής τιμής του βιβλίου στις ΗΠΑ. 

Η νεολαία της Αμερικής δεν ξέρει πολλά για την ελληνική γλώσσα ή τα βιβλία. "Η σύγχρονη Ελλάδα έχει να προσφέρει πολύ περισσότερα απ' την φέτα, τις ελιές, ή τις υπέροχες παραλίες της. Η Ελλάδα έχει τα βιβλία της, που θα μπορούσαν να αποφέρουν μεγάλα κέρδη στη χώρα, αν υπήρχαν καλές μεταφράσεις και σωστή προώθηση". 

Η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε τη συμβολή του στα ελληνικά γράμματα: Ο Sam Chekwas τιμήθηκε το 2004 με το βραβείο "Πρέσβης του Ελληνισμού". 

Το μοναδικό ελληνικό βιβλιοπωλείο στη Νέα Υόρκη το άνοιξε ένας Νιγηριανός! Facebook Twitter

Τώρα προσπαθεί να προωθήσει την ελληνική γλώσσα με κάθε τρόπο. Προσφέρει μαθήματα ελληνικών δωρεάν. Επίσης προσπαθεί να πείσει άλλους να διδάσκουν στα παιδιά τους ελληνικά, μια και πολλές αγγλικές λέξεις προέρχονται απ' την ελληνική γλώσσα. 

Ο Sam επισκέπτεται την Ελλάδα δυο φορές το χρόνο: "Μου λείπουν τα παραδοσιακά καφενεία, που όλοι πίνουν τον καφέ τους διαβάζοντας εφημερίδες και κουβεντιάζουν για την πολιτική."

Οι Αμερικανοί έχουν χάσει την πίστη τους στην Ελλάδα μετά τη δημοσιονομική κρίση - ο Sam όμως πιστεύει σε μας, ακόμα: "Η Ελλάδα δεν θα σβήσει ποτέ", λέει ο ίδιος. "Παρ' όλα αυτά, πρέπει να διδαχτούμε απ' την κρίση. Το μεγαλείο της Ελλάδας βρίσκεται στο παρόν της, κι όχι στο παρελθόν της. Η Ελλάδα ακόμα δημιουργεί και προσφέρει πολλά σε όλους μας. Πρέπει να υποστηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια." 

===

Αυτό ήταν το άρθρο που μετέφρασα, και πρέπει να πω ότι υπάρχει κάτι που με συγκίνησε. 

Το "Η Ελλάδα δεν θα σβήσει ποτέ. Παρ' όλα αυτά, πρέπει να διδαχτούμε απ' την κρίση."

Όχι τόσο το πρώτο μέρος, όσο το δεύτερο: "Παρ' όλα αυτά, πρέπει να διδαχτούμε απ' την κρίση", λέει, μιλώντας σε πρώτο πληθυντικό ένας Νιγηριανός, που θεωρεί τον εαυτό του έναν από εμάς, που πρέπει να διδαχτεί κι αυτός απ' τη δική μας κρίση.

Ένας Νιγηριανός που πονάει τον τόπο, που έχει κάνει για τον τόπο πολύ περισσότερα πράγματα απ' ό,τι οι υποτιθέμενοι υπερπατριώτες μας. 

Και γι' αυτό το κοινό "εμείς" που είπε, ο Sam Chekwas έγινε ένας απ' τους ήρωές μου. 

Το μοναδικό ελληνικό βιβλιοπωλείο στη Νέα Υόρκη το άνοιξε ένας Νιγηριανός! Facebook Twitter
11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

10 σχόλια
Πριν αρκετα χρονια βρεθηκα στην Τυνησια για τουρισμο.Καποια μερα πηγαμε σε μια κωμοπολη στην μεση του πουθενα.Μπηκα σε ενα μαγαζακι που πουλαγε υφαντα.Μεσα ηταν ενας τριανταρης,ο οποιος διαβαζε ενα βιβλιο.Οταν με ειδε σηκωθηκε να με εξυπηρετησει.Με ρωτησε(στα Γαλλικα) απο που ειμαι και οταν του απαντησα απο Ελλαδα φωτιστηκε το προσωπο του.Και μου ειπε,με λιγα σπασμενα ελληνικα, ποσο χαιρεται που ηλθε ελληνας στο μαγαζι του.Το θεωρησα "μαρκετινγκ"και δεν εδωσα σημασια.Πηρα κατι και τον ρωτησα ποσο κανει.Μου ειπε,αλλα αφησε "μπρουμυτα"το βιβλιο του για να παρει τα χρηματα.Εμεινα αναυδος.Ξερετε τι διαβαζε ;Τα 'Πολιτικα"του Αριστοτελη ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ.ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ !!!Οταν συνηλθα τον ρωτησα αν εχει σπουδασει στην Ελλαδα.Μου απαντησε οτι δεν εχει βγει ποτε απο την χωρα,αλλα οταν ηταν φοιτητης διαβασε ,στα Γαλλικα,καποια εργα Αρχαιων ελληνων φιλοσοφων και αποφασισε οτι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ !! Βρηκε τα αναγκαια βιβλια και εμαθε διαβαζοντας μονος του !!!Αυτη ειναι η απιστευτη δυναμη του παρελθοντος μας,των προγονων μας.Και εμεις,οι νεοελληνες,ειμαστε η "ξεφτιλα"της Ιστοριας.
Αγαπητέ κύριε Δημοκίδη, Είμαι φαν της στήλης σας εδώ και αρκετό καιρό. Χαίρομαι που ασχολείστε με τον Σαμ. Του αξίζει αυτή η δημοσιότητα. Είναι όντως αξιοθαύμαστος. Θέλω όμως να διευκρινίσω ότι το κλιπ πρόκειται για απόσπασμα ντοκιμαντέρ που είχα σκηνοθετήσει για λογαριασμό του Δημήτρη Μπακάλμπαση και της ΕΡΤ το 2001. Η σειρά λεγόταν "Δεύτερη πατρίδα" και το επεισόδιο είχε τίτλο "Έλληνες και Αμερικανοί". Ο κύριος ή κυρία που το ανέβασε στο Youtube δίνει την εντύπωση ότι είναι δίκια του δουλειά. Κλασσικό κλοπυράιτ, λοιπόν. Ευχαριστώ, Τάσος Ρηγόπουλος, Νέα Υόρκη.
Αυτός είναι πολύ περισσότερο Ελληνας, από κάποιους πού διατυμπανίζουν την Ελληνικότητα τους,αλλά ποτέ δεν ασχολήθηκαν με την παιδεία αυτού του τόπου!
Τιτανοτεράστιος ο φίλος μας και χίλια μπράβο του που και με την ελληνική κουλτούρα παθιάζεται και έχει ένα πολύ μεγάλο μέρος στο κατάστημά του για ελληνικά βιβλία. Αυτό όμως σε καμμία περίπτωση δεν καθιστά το βιβλιοπωλείο του ελληνικό. Δεν είναι θέμα εθνικισμού ή μιζέριας αλλά θέμα ορθού λόγου (η σπουδαιότερη κληρονομιά των προγόνων μας). Αν ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας είχε έναν ολόκληρο όροφο με ισπανικά βιβλία θα το αποκαλούσατε ισπανικό βιβλιοπωλείο; Επίσης, δεν αναβαθμίστηκε το βιβλιοπωλείο σε εκδοτικό οίκο, ο οίκος υπάρχει από το 1990.
Λοιπόν δε θα μπορέσω ποτέ να καταλάβω, για ποιο λόγο κάθε επιτυχία κάποιου, κάθε δημιουργική πρωτότυπη ιδέα κάποιου μη Έλληνα (σχετική πάντα με τον Ελληνισμό), θα πρέπει ΠΑΝΤΑ να αντιδιαστέλλεται με την αδράνεια, τη μιζέρια και την αποτυχία του Έλληνα. Τα παράπονά μου από την Ψωροκώσταινα Ελλάδα και τους Έλληνες είναι αμέτρητα, όπως πιστεύω είναι και όλων των υπολοίπων. Απλώς αρχίζει να με κουράζει ο αλληλοσπαραγμός, που το μόνο που επιφέρει είναι ακόμα περισσότερη καχυποψία και μισαλλοδοξία. Το ξέρω ότι το προχώρησα πολύ, αλλά με πιάνει το ρημάδι το παράπονο.Εγώ θα πω ένα μεγάλο μπράβο στο Sam, θα τον ευχαριστήσω για το σεβασμό, την υποστήριξη και την αγάπη του για την πατρίδα μου και θα βάλω τελεία. Ας είναι.