Άρνηση Μαρτυρίας: Η Ruth Kluger ξεδιπλώνει την ζωή της στα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Άρνηση Μαρτυρίας: Η Ruth Kluger ξεδιπλώνει την ζωή της στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Facebook Twitter
0

«Όποιος έχει ένα τέτοιο νούμερο, μου λέει η κόρη ενός πρώην κρατούμενου του στρατοπέδου Μπούχενβαλαντ, δεν κάνει να το καλύπτει με βραχιόλια και τέτοια. Γιατί όχι; Οι διαθέσεις του καθενός αλλάζουν ανά στιγμή κι ανά περίπτωση. Προς τι αυτές οι υποδείξεις, που, όπως κάθε μορφή καταναγκασμού, έχουν κάτι το ύποπτο; Είναι το ίδιο σαν τα επώνυμα των συζύγων. Όταν χωρίζουν, μερικοί θέλουν να το ξεφορτωθούν και άλλοι να τα κρατήσουν. Όποια επιλογή και να κάνουν, έτσι πιστεύω, είναι ηθικά ουδέτερη. Όταν ήμουν σερβιτόρα, συχνά οι πελάτες με ρωτούσαν τι νούμερο είναι αυτό που είχα στο χέρι.

 

Εγώ γελούσα που δεν το ήξεραν ή που προσποιούνταν πως δεν το ξέρουν-μεταξύ κουζίνας και τραπεζαρίας δεν υπάρχει χώρος για διαφώτιση. Για να τους ξεφορτωθώ, τους έλεγα καμιά φορά πως ήταν ο αριθμός τηλεφώνου του φίλου μου, του boyfriendμου. Τυχερός είναι έλεγε τότε ένας πελάτης. Βλέπω τους αναγνώστες μου να κουνούν με απορία το κεφάλι. Λυπάμαι. Ήμουν ελεύθερη και μπορούσα να πω ό,τι θέλω, αυτό μου έδινε χαρά.» γράφει η Ruth Kluger στο βιβλίο της Άρνηση μαρτυρίας: Βιέννη-Άουσβιτς-Νεα Υόρκη. Και δεν είναι η μοναδική φορά που ο αναγνώστης θα κουνήσει το κεφάλι του καθώς διαβάζει.

Ξεδιπλώνοντας την ζωή της στα στρατόπεδα Τερέζιενστατ, Άουσβιτς και Κρίστιανστατ όπου μεταφέρθηκε σε ηλικία 13 ετών από τους ναζί καταφέρνει να κερδίσει από την αρχή την προσοχή του αναγνώστη με την αμεσότητα με την οποία διηγείται την προσωπική της ιστορία.

Η Ruth Kluger δεν μένει στο ρόλο του δικαστή για όσα πέρασε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αυτό που ζητάει είναι να πει την αλήθεια της, να μπει λίγο φως στα μυαλά των ανθρώπων που κινούνται στο σκοτάδι της άγνοιας, να κρατήσει ζωντανή την μνήμη στο παρόν για όσα έχει ζήσει στο πετσί της. Εκεί βρίσκεται το μυστικό της επιτυχίας του βιβλίου: Η Kluger δεν θέλει να ξεχάσει. Όπως την συμβούλευε μια θεία της. Θέλει να θυμάται τα πάντα.

Ο αναγνώστης αισθάνεται πολλές φορές ότι διαβάζει τον λόγο ενός εκνευρισμένου ανθρώπου με όλους και με όλα. Όμως ο εκνευρισμός της είναι δικαιολογημένος. Σε ένα δείπνο προσπαθεί να κάνει διάλογο με μια γυναίκα που πιστεύει ότι επειδή πήγε η Kluger στο Άουσβιτς παιδί, το στρατόπεδο ήταν για την ίδια κάτι σαν παιδική χαρά. Κάπου αλλού την βλέπουμε να προσπαθεί να πείσει έναν άλλο συνομιλητή για το πόσο σκληρή ήταν η ζωή στο στρατόπεδο Τερέζιενστατ. Εκείνος πιστεύει ότι δεν ήταν τόσο δύσκολα τα πράγματα εκεί, ότι ήταν κάτι σαν κοινόβιο, και όχι στρατόπεδο συγκέντρωσης. Σε άλλο σημείο παρακολουθεί μια διάλεξη στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης για τις θηριωδίες τον ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εκείνη αισθάνεται αόρατη. Ο καθηγητής  μιλάει λες και δεν υπάρχει κανένας Εβραίος στην αίθουσα.

Θα έλεγε κανείς ότι ο πραγματικός Γολγοθάς της Kluger ξεκίνησε αμέσως μετά την απόδραση της από τα στρατόπεδα. Ο Γολγοθάς ενός ανθρώπου που έχει ζήσει τα γεγονότα και έχει να αντιμετωπίσει ορδές άσχετων με την σιγουριά τους μέσα στην άγνοια τους. Και θυμώνει. Όμως εξακολουθεί να θέλει να κάνει διάλογο όταν η ασχετοσύνη του συνομιλητή της δεν την βγάλει απο την αρχή νοκ-αουτ.

Σε μια εποχή που ο αντισημιτισμός είναι στα πάνω του, τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών ένα παγκόσμιο best seller, και οι βλακώδεις θεωρίες συνομωσίας ένα καθημερινό viral, έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη από βιβλία όπως αυτό της Kluger περισσότερο απο ποτέ.

H συγγραφέας μιλάει για το πως αντιμετώπισαν τα παιδιά της, όταν είπαν στο σχολείο για την απόδραση της απο τα στρατόπεδα συγκέντρωσης:

H Ruth Kluger διαβάζει ένα απόσπασμα απο το βιβλίο της Still Alive:

Το βιβλίο της Ruth Kluger  Άρνηση Μαρτυρίας: Βιέννη-Άουσβιτς-Νέα Υόρκη κυκλοφορεί στα ελληνικά απο τις εκδόσεις Θεμέλιο

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ